guerra comercial
Sánchez a Xi Jinping: “Espanya veu la Xina com a soci de la Unió Europea”
El president espanyol formalitza l’acostament al gegant asiàtic entre crítiques dels Estats Units
Malgrat les crítiques del govern nord-americà, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha transmès aquest divendres al president de la Xina, Xi Jinping, que Espanya “veu la Xina com a soci de la Unió Europea”. Tots dos s’han reunit a Beijing en el tercer viatge oficial del president espanyol en tres anys al gegant asiàtic, en una visita que ha coincidit amb la crisi dels aranzels impulsada pel govern de Donald Trump. “Espanya és un país profundament europeista que sempre treballarà per unes relacions sòlides i equilibrades entre la Xina i la Unió Europea, també les econòmiques i comercials, on imperi el diàleg, la reciprocitat i l’harmonia”, ha afirmat Sánchez.
El president espanyol ha recordat a Xi Jinping que Europa “és un projecte de pau i de democràcia, de progrés i obertura econòmica, de compromís amb l’ordre multilateral i la solidaritat internacional,” i que una Europa forta “contribueix a la prosperitat i l’estabilitat mundial”.
En aquest marc, ha destacat que és “urgent” afrontar els desafiaments de la humanitat. “L’emergència climàtica, les guerres que no cessen, la lluita contra la pobresa i l’accés al finançament dels països més vulnerables exigeixen una acció conjunta i decidida per part de la comunitat internacional”.
Xi Jinping, per la seva banda, ha afirmat que la visita de Sánchez a la Xina és una mostra de la “ferma voluntat” del president espanyol de reforçar les relacions bilaterals, i ha destacat que “només amb solidaritat i col·laboració entre països es podrà defensar la pau i la prosperitat al món”.
Xi ha celebrat que Sánchez defensi el multilateralisme i rebutgi “el replegament cap a accions unilaterals”, en referència a la política de Trump. “Com més turbulenta i canviant sigui la situació internacional, més important serà mantenir un bon desenvolupament de les relacions entre la Xina i Espanya”, ha afirmat.
Crítiques per l’acostament
L’acostament de Sánchez a la Xina coincidint amb la crisi dels aranzels ha estat criticat pel govern nord-americà. El secretari del Tresor dels Estats Units, Scott Bessent, va retreure a Sánchez el seu acostament a la Xina, “l’únic país”, va dir, que ha escalat la situació amb el govern nord-americà.
En una conferència de l’Associació de Banquers dels Estats Units, Bessent va afirmar que Sánchez o el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, “van fer alguns comentaris en el sentit que tots ens haurien d’alinear més amb la Xina”, i “això seria tallar-se el propi coll, perquè el mur aranzelari dels Estats Units mantindrà fora el model de negoci xinès”.
La visita de Sánchez tampoc ha agradat al PP. Fonts de la direcció dels populars apunten que aquest no és un viatge “oportú”, i que, en vista de la situació internacional i de les tensions entre la Unió Europea i els Estats Units pels aranzels, Sánchez l’hauria hagut de posposar.
La d’aquest divendres és la tercera visita de Sánchez a la Xina en tres anys. Coincideix amb el 20è aniversari de l’associació estratègica integral entre els dos països. Busca reforçar la relació de la Xina amb Espanya però també amb la Unió Europea, que defineix el gegant asiàtic com un soci, competidor i rival amb qui cal buscar una agenda positiva.
Segons la Moncloa, és un viatge extremadament important en l’àmbit econòmic. L’Estat vol corregir un desequilibri comercial enorme amb la Xina, que suposa el 70% del seu dèficit comercial. En concret, la Xina envia a l’Estat productes per valor de 45.000 milions, mentre que l’Estat només exporta a aquest país 7.400 milions, fet que suposa que l’Estat registra un dèficit comercial de 38.000 milions.
Per tant, segons l’executiu, el desequilibri comercial forma part de les converses, i malgrat que la Xina no és un país fàcil, l’objectiu és impulsar les exportacions espanyoles. El govern espanyol també vol que el viatge permeti mantenir i impulsar el flux d’inversions xineses dels últims anys en matèries com les bateries, l’hidrogen i la fabricació de vehicles elèctrics.
L’executiu també ha posat l’accent en la signatura de protocols especialment en el sector porcí i de cosmètics, que han topat amb barreres administratives i dificultats per a la implantació de les empreses espanyoles. En l’àmbit de la cultura s’ha signat un memoràndum en cooperació cinematogràfica, i també s’impulsaran intercanvis d’estudiants i per al sincrotró.