Política
La delegada del govern espanyol va oferir la UME a la Generalitat a les 12:23h el dia de la dana
Bernabé assegura que a aquella hora ja va avisar d’una persona desapareguda i que la consellera d’Interior del govern Mazón no va sol·licitar oficialment la intervenció dels militars fins passades les 15h
La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, ja va trucar a la llavors consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, a les 12:23h del 29 d’octubre per oferir a la Generalitat Valenciana la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) en les inundacions que, en les primeres hores del dia, afectaven ja els municipis d’Utiel i Requena i ja constava un desaparegut. Amb tot, el govern de Carlos Mazón no va sol·licitar l’exèrcit fins passades les tres de la tarda. També ha explicat que va rebre una trucada del president valencià després de l’enviament del missatge d’alerta, passades les 20.11h, i que ho va fer des d’un altre mòbil, assegurant que el seu se li havia espatllat.
Durant la seva declaració aquest dilluns com a testimoni davant la jutgessa que instrueix la causa penal per la gestió de la dana, Bernabé ha detallat les trucades que va fer el 29 d’octubre, sobretot en aquesta que va fer amb Pradas, que va durar cinc minuts, quan “ja s’havia produït la desaparició d’una persona a Alcúdia”.
Segons informa l’agència Efe, la delegada del govern espanyol ha insistit en aquesta trucada perquè, segons ha remarcat, Pradas va declarar que l’oferiment va arribar a les 13h i no vol que quedi dubtes sobre aquesta qüestió.
A les 14:33h Bernabé va tornar a trucar Pradas després de visitar la zona de La Ribera (Carlet) i li va demanar “demana’m la UME, per favor” per intervenr a Utiel i Requena, una petició que es va fer a les 14:53h en una altra trucada i a les 15:41h de forma oficial.
La delegada ha assegurat que va tractar de dirigir-se a Utiel perquè el protocol habitual quan es declara el nivell d’emergències 2 i es mobilitza la UME és constituir un lloc de comandament avançat però a les 16:20h va rebre la convocatòria de la Cecopi i va decidir tornar a la delegació del govern espanyol a València. Bernabé va participar en aquesta reunió del Cecopi de forma telemàtica.
Precisament en el Cecopi és des d’on es va enviar a les 20.11h el missatge d’alerta a la població (Es-Alert), un missatge que Bernabé ha assegurat pensava que inclouria l’advertència de que la gent pugés a plantes elevades. Segons Bernabé, durant la redacció del missatge es va aturar la connexió telemàtica a través de la qual ella assistia a la reunió del Cecopi.
Sobre la reunió, Bernabé també ha assegurat que només es va parlar del risc que hi havia pel trencament de la presa de Forata, no del barranc del Poyo que va acabar inundant la comarca de L’Horta Sud. Bernabé ha explicat quela consellera Pradas, un cop escoltats els responsables de la Confederació Hidrogràfica del Xúcar, va proposar l’evacuació, però els tècnics li van desaconsellar perquè eren milers d persones i suposava un “risc vital”. Bernabé també ha explicat que l’increment del cabal del barranc del Poyo va ser a les 18.43h quan no estaven connectats al Cecopi, on ha insistit que només es va parlar de la presa de Forata.
Abans que tornés a la connexió, la delegada del govern espanyol a València ha explicat que va veure imatges al seu mòbil de la caiguda del pont de Picanya (a l’Horta Sud) i va tenir constància de problemes a Paiporta perquè havia parlat amb l’alcaldessa del municipi. Per aquest motiu, diu que va tornar a trucar a Pradas a les 19:06h i va reclamar que el missatge d’alerta s’enviés a tota la demarcació.
Bernabé també ha explicat que Mazón sabia que les vicepresidentes primera i tercera del govern espanyol havien intentat parlar amb ell. De fet, segons ha explicat durant la declaració, el president valencià li va demanar que els digués a les dos vicepresidentes que les dues administracions s’estaven coordinant.
D’altra banda, també ha assegurat que les reunions dels Cecopi se celebraven just davant d’una sala on es recollien en un mapa les trucades al 112, que estaven geolocalitzades amb indicacions lluminoses.
Després de la delegada del govern espanyol, avui també ha declarat el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, igualment com a testimoni en la causa de la gestió de la dana. A l’entrada a la Ciutat de la Justícia de Valencià, Mompó ha assegurat que hi acudia “amb la tranquil·litat d’haver estat on tocava” i “d’haver intentat ajudar”. Mompó va participar en la reunió del 29 d’octubre del Cecopi a l’Eliana.