L’habitatge, en el punt de mira
Castelló d’Empúries ha creat una borsa de lloguer assequible per afrontar la demanda
Amb un model històric de lloguer turístic, la proposta pretén incentivar amb bonificacions els propietaris
L’actuació més imminent és la construcció de 33 habitatges de promoció pública a Empuriabrava
“No volem fer edificis per fer-los.” L’alcaldessa, Anna Massot, sintetitza amb aquesta expressió el projecte que lidera en un poble, Castelló d’Empúries, sempre complicat políticament –doneu una ullada al gràfic adjunt–. Del que es tracta, diu, és de fer unes inversions necessàries “per poder donar resposta a les necessitats dels ciutadans, per crear vida i cohesió de pertinença al municipi”. I hi afegeix: “Evidentment, això ha anat lligat també a anar millorant els carrers arreu, com per exemple al centre històric, on feia temps que potser no hi actuaven, i millorar l’accessibilitat.” Un projecte, diu, en què es vol posar el focus en les persones: “Hem de saber atendre totes les necessitats per facilitar un entorn amb oportunitats per poder viure dignament.” “Ara s’arriba a la jubilació d’una manera molt diferent; per tant, ens hem de sentir acompanyats, però també actius, també infants o joves. Tothom. Hem de saber atendre totes les necessitats”, afirma. El cap de l’oposició, Martí Ayats, és una mica pessimista, i posant el focus en la gestió del dia a dia afirma: “Estem davant un govern en minoria que és incapaç d’afrontar reptes del dia a dia com el de la neteja o la gestió de l’aigua.”
La millora del centre històric, potenciar les vies verdes, el cicloturisme i els camins, reconnectant-los, i a la vegada recuperar el llegat natural, com l’antic Estany, és un dels objectius del govern. Tot això lliga amb el model de turisme. Però cal afrontar el repte de la necessitat d’accedir a l’habitatge. I no és un repte fàcil. En absolut. De moment, s’ha creat una borsa de lloguer assequible. Aquesta és una campanya promoguda per l’àrea d’Habitatge de l’Ajuntament, que pretén revitalitzar les propietats buides. Per incentivar-ho, s’ofereix als propietaris d’habitatges desocupats una sèrie d’incentius significatius perquè els aportin a la borsa d’habitatge del municipi. Entre els beneficis destaca la bonificació del 95% de l’IBI, la garantia de cobrament i l’assegurança multirisc, que també està inclosa. La proposta vol oferir habitatges a preus per sota dels preus actuals de mercat. En aquest procés, l’àrea d’Habitatge serà qui s’ocuparà de redactar els contractes, assessorar i, també, mediar, en cas de conflicte, entre les dues parts. Una dada, que no és d’ara però serveix per fer-se una idea de l’abast de la problemàtica. El 2023, Castelló d’Empúries, l’Escala, Cadaqués i Roses tenien més d’un 60% dels habitatges buits o destinats a segones residències. L’alcaldessa destaca, però, la necessitat de mantenir el lloguer turístic perquè forma part de la realitat d’un municipi amb poques places hoteleres, si bé creu que és un sector que cal fer que es plantegi altres oportunitats. D’aquí aquesta iniciativa, precisament, perquè els propietaris de molts d’aquests habitatge es plantegin canviar el model de negoci. Els incentius hi són, ara caldrà veure com evoluciona. Però les accions no s’aturen aquí. Una altra és incrementar el parc d’habitatges de lloguer amb noves construccions, en aquest cas públiques. L’actuació més imminent és la construcció de 33 habitatges a Empuriabrava, però es preveu crear-ne més amb el desenvolupament d’un pla parcial al nucli de Castelló. Per impulsar-ho es va aprovar la necessària modificació del POUM. “Aquestes són diferents línies que pensem que fan falta; d’entrada, ja estan engegades o a punt d’engegar-se per intentar revertir aquesta situació, que és real”, explica Massot. I hi afegeix: “A més, tenim diferents polígons que estan en procés de poder urbanitzar-se en tres sectors del municipi. El de l’Hort d’en Negre està molt avançat i aviat es començarà a urbanitzar.”
Entre lloguer i compra. Aquest és el dilema que posa sobre la taula Agustí Ayats. Ell sosté que és important fer promocions per accedir a l’habitatge a preus assequibles i de promoció pública. La diferència és que planteja que haurien de ser de compra. El motiu? Evitar, diu, caure en la precarietat. “Calen polítiques per generar habitatge de propietat. Per nosaltres això és fonamental. Sonarà a cap de l’oposició, però l’Ajuntament de Castelló d’Empúries fa dècades que no fa absolutament res”, destaca el cap de l’oposició ja en clau de crítica política.
Una de les obres més rellevants que s’han fet a Castelló ha estat a la plaça de les Palmeres. Una reurbanització que ha comportat la construcció d’un edifici de planta rectangular, format a partir de pòrtics que segueixen el mateix ritme que el paviment de la plaça. Aquests pòrtics ordenats sostenen el que és l’element més singular de l’edifici, la coberta, la qual té forma sinuosa i recorda el mar, un element tan propi de la Marina d’Empuriabrava. Una nova estructura, doncs, que dona resposta a les necessitats del mateix espai, cobert per dur-hi a terme diferents actes i esdeveniments. Aquesta primera fase només inclou l’execució de fonamentació, estructura vertical i la coberta. Tot i això, tots aquests elements s’han dimensionat per permetre que, en posteriors fases, es construeixin els volums tancats plantejats en el projecte, que contenen l’espai d’escenari, instal·lacions, per una banda, i la caixa de bar i serveis higiènics, per l’altra.
L’alcaldessa, segons destaca en l’entrevista adjunta, explica que s’ha posat molt èmfasi a potenciar la xarxa de camins. I precisament, en aquesta línia, s’impulsarà el projecte per crear una xarxa de camins, tant per caminar com per anar amb bicicleta, que se sumarà als que ja té des de fa anys. El projecte, amb un cost estimat de 150.000 euros, ha estat la proposta més votada dels pressupostos participatius (ha aconseguit 184 vots). La proposta que ha quedat en segona posició (171 vots) ha estat la rehabilitació del Centro, que entra en la segona fase. Aquest, amb un cost estimat de 150.000 euros, també es podrà tirar endavant perquè s’incorporaran 50.000 euros a la partida del pressupost participatiu, amb la finalitat d’arribar als 300.000 i poder executar les dues iniciatives. Aquesta edició hi han participat 649 persones que van fer arribar les seves aportacions, que es van traduir en un total de 1.813 vots –es podien emetre fins a tres vots.