POLÍTICA
Amnistia alerta que l’efecte Trump accelera la crisi de drets humans arreu del món
En el seu informe anual, l’organització denuncia que la comunitat internacional no fa prou per evitar que els governs atemptin contra l’estat de dret
Critica també la falta de contundència contundència en el combat contra la crisi climàtica
El president dels Estats Units, Donald Trump, accelera la tendència de regressió de drets humans que s’està estenent a diferents parts del món, segons ha alertat Amnistia Internacional en el seu informe anual. L’entitat considera que les generacions futures estan en perill perquè la comunitat internacional no està fent el que cal per evitar que els governs atemptin contra l’estat de dret, ni tampoc combat amb prou contundència la crisi climàtica.
“Trump només ha mostrat un menyspreu absolut pels drets humans universals. El seu govern ha atacat, ràpidament i deliberada, institucions i iniciatives estatunidenques i internacionals vitals dissenyades per fer un món més segur i just”, ha dit Agnès Callamard, secretària general de l’entitat, citada per ACN..
Amnistia Internacional també alerta del retrocés de drets de col·lectius vulnerables com les persones immigrants, refugiades, les dones i les persones LGBTI. Col·lectius que es veuen doblement afectats en països amb conflictes armats. L’informe documenta una “repressió brutal i generalitzada contra la dissidència, l’escalada catastròfica dels conflictes armats, els esforços insuficients per fer front a l’emergència climàtica, i una creixent reacció global contra els drets de migrants, refugiats, dones, nenes i persones LGBTI”. A més, apunten que la situació es pot agreujar encara més en un “convuls 2025 si no s’aconsegueix un gir global radical”.
“Any rere any hem advertit dels perills de la regressió en matèria de drets humans. Però els esdeveniments dels últims 12 mesos —especialment el genocidi de palestins a Gaza, retransmès en directe i ignorat— han posat al descobert com pot ser d’infern la vida per a tanta gent quan els estats més poderosos abandonen el dret internacional i menyspreen les institucions multilaterals”, ha apuntat Callamard.
“En aquest moment històric, quan les lleis i pràctiques autoritàries es multipliquen arreu del món en benefici d’una minoria, els governs i la societat civil han de treballar amb urgència per portar la humanitat de nou cap a un terreny més segur”, ha afegit.
“Cents dies després d’iniciar el seu segon mandat, el president Trump ha mostrat només un menyspreu absolut pels drets humans universals. El seu govern ha atacat ràpidament i deliberadament institucions i iniciatives vitals, tant nord-americanes com internacionals, que havien estat dissenyades per fer del nostre un món més segur i just”, ha afegit Callamard.
“El seu atac frontal contra els conceptes de multilateralisme, asil, justícia racial i de gènere, salut global i acció climàtica vital està agreujant els danys ja patits per aquests principis i institucions, i està enfortint altres líders i moviments contraris als drets, animant-los a unir-se al seu embat”, ha afegit.
Malgrat això, Amnistia ha volgut deixar clar que tot plegat va “molt més enllà de les accions del president Trump”. “Fa anys que assistim a una propagació gradual de pràctiques autoritàries entre els estats d’arreu del món, fomentada per líders —aspirants o electes— disposats a actuar com a motors de destrucció”, apunta l’organització. Per això, Amnistia denuncia que hi haurà una nova “era de turbulències i crueltat”.
De fet, l’organització denuncia que s’han oblidat molts conflictes que continuen oberts com els del Sudan, on “ha col·lapsat el 80% del sistema de salut” i es practiquen “violacions en grup a dones”; la República Democràtica del Congo, Myanmar o l’Afganistan .
Un altre tema que preocupa a l’entitat és la crisi climàtica, després que el 2024 es registrés com el més calorós, i de la “catàstrofe” de la cimera COP29. L’informe sentencia que “els governs abandonen les generacions futures”, també per no regular eines com la intel·ligència artificial. Les grans empreses tecnològiques no ho han afavorit, però administracions com la de Trump impulsen aquesta tendència.