política
Òmnium denuncia des de l’ONU que l’Estat “saboteja” l’amnistia
El president de l’entitat ho ha declarat davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha afirmat avui des de Ginebra que “hi ha veus d’alerta de molts països i de països molt diferents sobre vulneracions de drets civils, polítics i lingüístics a l’Estat espanyol”. Antich ho ha declarat davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, després de ser present a l’Examen Periòdic Universal d’Espanya. En aquesta sessió, que es realitza cada cinc anys per avaluar l’estat dels drets humans de tots els estats membres de la ONU, diversos països han fet recomanacions a Espanya com ara garantir la independència del seu poder judicial; establir mecanismes contra l’espionatge polític; investigar i prendre mesures envers la llei Mordassa; evitar la violència policial; garantir el dret de protesta; evitar els crims d’odi contra minories nacionals, ètniques o lingüístiques; protegir la diversitat lingüística i evitar discriminacions lingüístiques; aplicar la llei de memòria històrica i lluitar contra els crims del franquisme.
“Per a nosaltres era molt important ser avui a les Nacions Unides per denunciar internacionalment les mancances democràtiques i les vulneracions de drets humans de l’estat espanyol”, ha afirmat Antich, segons recull un comunicat d’Òmnium. D’un Estat, ha dit, que “promou l’espionatge polític i les infiltracions policials, i d’una cúpula judicial que, enlloc de fiscalitzar-ho, ho empara i saboteja l’aplicació de la llei d’amnistia, ataca la sobirania del Parlament i vulnera el model d’escola catalana”. En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural ha sentenciat que la cúpula judicial espanyola “actua amb prevaricació i, fent política, s’extralimita de les seves funcions”. Així, ha celebrat que diversos països hagin destacat la “manca d’independència política del poder judicial” i aspectes tan rellevants com el “poc respecte del dret de protesta, associació i reunió, i fins i tot esments a la tortura i la manca d’aplicació de la llei de memòria històrica”. Malgrat això, ha afegit Antich, la resposta de l’estat espanyol ha estat “molt decebedora”.
L’Examen Periòdic Universal que es realitza cada cinc anys avalua l’estat dels drets humans a tots els estats membres de les Nacions Unides. És un procés únic per la seva universalitat, ja que tots els països, sense excepció, estan sotmesos a revisió. En aquest sentit, Òmnium Cultural va participar en el procés d’avaluació presentant un informe sobre la situació dels drets a l’estat espanyol en què es van denunciar vulneracions de drets en l’incompliment i bloqueig de la llei d’amnistia, els greus casos d’espionatge mitjançant l’aplicatiu Pegasus, les infiltracions en moviments socials i polítics, i la intromissió de la cúpula judicial en el model d’escola catalana. Conjuntament amb ELEN (European Language Equality Network), també es van denunciar vulneracions dels drets lingüístics als Països Catalans.