política
Duen les presumptes irregularitats del Club Natació Sitges a la Fiscalia
L’equip de Junts al consistori vol que s’investigui si es van cometre infraccions administratives o penals en el procés de subhasta de les instal·lacions del Club
L’Ajuntament sitgetà sosté que la venda és “legal i justificada” per acabar amb el dèficit de l’equipament publicoprivat
El grup de Junts a Sitges ha presentat una denúncia a la fiscalia perquè investigui presumptes irregularitats en el procés de subhasta de les instal·lacions del Club Natació Sitges. La formació tem que s’haurien comès infraccions administratives o penals, i volen esclarir si la subhasta implica malversació de patrimoni públic. Al seu torn, l’Ajuntament ha replicat les acusacions i ha defensat que la venda és “legal i justificada” per posar fi a la situació deficitària de l’espai, que des del 2010 és de gestió publicoprivada arran de la creació d’un Consorci per salvar l’activitat del CN Sitges. “Aquest equipament no pot seguir acumulant dèficits ni dependència d’injeccions públiques insostenibles”, referma el govern municipal, i detalla l’ACN.
L’Ajuntament recorda que fa quinze anys va crear un consorci publicoprivat amb el CN Sitges per salvar l’activitat de l’entitat, que estava en risc de desaparèixer per un elevat deute hipotecari de més de 4 milions d’euros.
Amb el pas dels temps, però, es va constatar que la relació era inviable perquè provocava un desequilibri financer al consistori, alhora que la presència de l’Ajuntament en aquest consorci “no s’adequava als principis i finalitats de les administracions públiques”.
En un comunicat, el govern recorda que el 2015 va activar tota la maquinària per dissoldre el consorci, un procediment que va entrar en un atzucac per la manca d’acord amb la Junta del CN Sitges. Finalment, apunta el consistori, el febrer del 2023 el club va entrar en concurs voluntari de creditors, i es va plantejar una proposta de conveni per renegociar el deute que no va convèncer l’Ajuntament.
Com que no hi va haver entesa, el Jutjat Mercantil va obrir la fase de liquidació del procediment concursal. El govern indica que va seguir fent aportacions per mantenir les instal·lacions en bones condicions i evitar el tancament de l’activitat, i recorda que l’abril del 2024 es va plantejar un nou acord que passava per vendre les instal·lacions. Les dues primeres subhastes, però, van quedar desertes i actualment es planteja de forma imminent un nou preu de sortida més rebaixat, a 2,4 milions d’euros.
L’executiu local assegura que, abans d’iniciar la subhasta, va valorar cedir les instal·lacions a una gestió indirecta o bé municipalitzar l’equipament. Diferents informes tècnics, però, ho van desaconsellar.
El govern assegura que tot el procediment entorn el Consorci del CN Sitges “ha estat en compliment de la normativa legal i tècnica” i assevera que s’ha actuat sempre “amb transparència” i “lleialtat institucional”. Al mateix temps, assegura que sempre han tingut en compte les aportacions de l’oposició i lamenten que Junts hagi dut aquest cas a la fiscalia “en un moment en què calen solucions i consensos”.
Junts, però, sosté que no ha tingut accés als informes jurídics i econòmics necessaris “que avalin com a única alternativa la venda de patrimoni públic”. Asseguren que el procés “s’ha dut a terme sense diàleg ni transparència”, i retreuen al govern que no hagi respectat una moció aprovada per unanimitat a favor de mantenir el CN Sitges. Alhora, critiquen que la subhasta no garanteix que l’ús de l’equipament beneficiï el conjunt de la ciutadania, i avisen que el procés de subhasta no ha estat ratificat ni pel ple municipal ni per la Junta General del Consorci.
“El nostre objectiu és garantir que qualsevol decisió sobre aquest equipament sigui fruit d’un procés transparent i orientat a l’interès públic, no a les urgències polítiques d’un govern incapaç de construir consensos i sense haver estudiat les alternatives de gestió a la venda”, assevera la cap de l’oposició i líder de Junts per Sitges, Mònica Gallardo.