política
Marlaska assumeix “errors puntuals” en la compra de bales a Israel
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assumit aquest dimecres els “desajustos o errors puntuals” que es van cometre en el contracte de compra de bales per la Guàrdia Civil a l’empresa israeliana IMI Systems, signat després que el president espanyol, Pedro Sánchez, es comprometés a no adquirir ni vendre armes a Israel des de l’inici de l’ofensiva a Gaza el 7 d’octubre del 2023. Marlaska ha admès que el contracte encara està “en procés de rescissió” i ha assegurat que és “conscient” que ha “generat un problema”. Tot i això, ha defensat que “s’ha resolt amb la implicació del conjunt del govern de manera coordinada i eficaç”.
En una compareixença al Congrés dels Diputats, el ministre ha afirmat que no va aturar prèviament el contracte amb l’empresa israeliana perquè l’Advocacia de l’Estat li ho va desaconsellar. Tot i això, ha volgut deixar clar que el seu ministeri “comparteix amb convicció” la negativa de l’executiu a comprar o vendre armament a Israel.
En aquest sentit, Marlaska ha insistit que la compra de bales per 6,8 milions d’euros va complir “escrupolosament el procediment legal” i quan ell va conèixer que s’havia adjudicat a una empresa israeliana va ordenar “aturar la tramitació de l’expedient i explorar la rescissió per totes les vies”. Ara bé, segons el ministre, no es va poder aturar la compra perquè qualsevol alternativa a no formalitzar el contracte suposava un “perjudici patrimonial” per a l’Estat.
La cancel·lació de la compra s’ha pogut fer després de la feina coordinada amb altres ministeris, que ha permès “articular un mecanisme” per revisar el contracte. Marlaska ha afirmat que s’adoptaran mesures perquè “no torni a passar una cosa així”.
L'oposició i els socis de l'executiu no compren les explicacions de Marlaska
Les explicacions del ministre no han convençut l'oposició ni els socis de l'executiu. Vox ho ha considerat una confessió "patètica" que només busca "congraciar-se amb els qui sostenen el govern". Per la seva banda, la diputada del PP Sofia Acedo ha acusat l'executiu de "malgastar" els diners dels contribuents per crear una "maniobra de distracció". "Mentre tota l'esquerra mira al contracte de bales amb Israel", el govern es "menja 10.000 milions d'euros en despesa de defensa", ha afirmat Acedo, que ha recordat que la cancel·lació de la compra pot comportar la pèrdua de 6,8 milions d'euros i tenir conseqüències judicials.
Per part de l'esquerra, el diputat de Sumar i IU Enrique Santiago ha afirmat que "sobren arguments ètics, polítics i jurídics per anul·lar contractes que financin aquest genocidi", i Espanya, "ha d'adoptar totes les mesures" per evitar-lo. En aquest sentit, ha retret al govern que hagués anunciat de forma reiterada que cancel·lava les compres d'armes a Israel, quan "dades oficials indiquen que no és així".
En la mateixa línia, la diputada d'ERC, Teresa Jordà, ha retret a l'executiu els 46 contractes que ha signat amb empreses armamentístiques d'Israel des que es va comprometre a no vendre i comprar armes amb aquest país. Jordà ha alertat que "si no s'actua no serem testimonis del que està passant, sinó còmplices".
I pel que fa a Junts, la diputada Marta Madrenas ha afirmat que Marlaska i la seva gestió "no són de fiar". Madrenas ha avançat que la seva formació reclamarà que la llei d'embargament d'armes a Israel que es va començar a tramitar aquest dimarts amb el vot de Junts inclogui "polítiques responsables" i clarifiqui els criteris per a la venda d'armes arreu del país.