política
ERC i el govern posen al dia els pactes d’investidura amb l’acord pel tercer suplement de crèdit
La nova entesa preveu abans del 30 de juny la creació de 200 places més a l’ATC i l’aprovació inicial de la nova operadora de Rodalies
També estableix el traspàs a la Generalitat de les competències sobre secretaris i interventors, obrir enguany una oficina per a les seleccions catalanes i presentar un pla per enfortir la xarxa de delegacions
Incorpora 40 milions més per a equipaments esportius, 15 més per a la llengua o 200 més en tres anys per rehabilitar edificis
El govern aprovarà abans del 30 de juny la creació de 200 noves places per a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que s’hauran de cobrir en els propers mesos amb l’objectiu que permetin avançar en el propòsit que l’any vinent ja pugui assumir la gestió de la campanya de l’IRPF. Aquest és un dels punts més destacats d’entre la quarantena que conté l’acord assolit entre l’executiu i ERC per a la convalidació d’un tercer suplement de crèdit al pressupost vigent, per valor de 469 milions, que el consell executiu aprovarà aquest mateix migdia. Un acord ampli que de facto repassa i posa al dia els principals punts del pacte d’investidura de Salvador Illa assolit l’agost passat, i fins i tot alguns acords encara derivats de la investidura de Pedro Sánchez el novembre del 2023. “Ara actualitzem i concretem acords ja presos, definim noves fites i objectius i hi preveiem finançament a curt i mitjà termini”, ha resumit aquest matí el portaveu republicà Isaac Albert, que ha ressaltat que, “més enllà d’aconseguir un milió d’euros més o menys”, l’acord tancat vol “aixecar l’ambició nacional i fer complir els pactes per augmentar el grau de sobirania”, per la qual cosa avança en aspectes ja acordats, que els republicans consideren essencials per continuar garantint una mínima estabilitat al govern. Del fet que continuï el desplegament dels acords dependrà precisament que els republicans entrin a parlar dels pressupostos del 2026, una negociació que Albert avui no ha descartat que s’enceti “d’aquí a tres o quatre mesos”.
En tot cas, en la línia del compliment dels acords, el text presentat avui preveu que abans del 31 de juliol es presenti un pla director que concreti com es farà la implantació progressiva de la recaptació de tots els impostos, començant per l’IRPF l’any vinent, per part de l’agència catalana, a la qual el govern també es compromet a buscar una nova seu física al llarg d’aquest any que permeti absorbir el futur desplegament, tot i que apunta que en l’actual seu encara hi queda una mica de marge per créixer, que no serà suficient en el futur. Tal com s’havia descrit en el pacte d’investidura, a més, el nou acord ratifica que abans del 30 de juny es tancarà una entesa entre el govern català i espanyol, de les converses per a la qual ERC està puntualment al corrent, que ha de concretar com serà el nou model de finançament singular.
Pel que fa al traspàs de Rodalies, l’acord també estipula que abans del 30 de juny s’aprovarà inicialment la constitució de la nova empresa mercantil Rodalies de Catalunya SA, amb presidència i majoria en els òrgans de decisió per part de la Generalitat, i que inicialment seguirà formant part de Renfe Viajeros, si bé els estatuts ja apuntaran que acabarà sent segregada del grup de l’empresa estatal. Igual que amb l’ATC, també es fixa que al llarg del 2025 es buscarà una seu física per a la nova operadora mixta. En l’àmbit de les inversions de l’Estat a Catalunya, més enllà que encara s’està treballant en la constitució del consorci mixt pactat per comandar-les conjuntament, es crearà un observatori amb el suport tècnic del Departament d’Economia per tal de fer-ne el seguiment i que per tant també actuarà com a grup de pressió, on estaran representats els principals agents socials i econòmics, a més de la Cambra de Comerç de Barcelona, les diputacions i els grups polítics.
Igualment, l’acord recull una reivindicació històrica del municipalisme català, que és el traspàs a Catalunya de les competències sobre secretaris municipals i interventors, per la qual cosa ambdues parts es comprometen a coordinar les seves accions perquè el Congrés aprovi les modificacions legislatives necessàries perquè la Generalitat recuperi totes les atribucions sobre els funcionaris “d’habilitació nacional”.
Tal com deia també el pacte d’investidura, el govern es compromet així mateix a crear al llarg del 2025 una oficina de promoció de les seleccions esportives catalanes a fi de donar suport a totes les federacions que vulguin competir en l’àmbit internacional. A banda, es fixa que abans del setembre es presentarà un pla per “enfortir” la xarxa de delegacions exteriors de la Generalitat. El nou acord, a més, referma el compromís del govern perquè es faci efectiva la llei d’amnistia, ara que farà un any de la seva aprovació.
L’entesa per al tercer suplement de crèdit també incorpora algunes concrecions en matèria de noves partides pressupostàries. Així, el govern es compromet a destinar 200 milions d’euros en tres anys, d’aquí al 2027, a ajuts per a la rehabilitació d’edificis, ja que gairebé el 40% del parc d’habitatge a Catalunya té avui més de 50 anys. En la línia d’avançar cap a la gratuïtat de tota l’escola bressol, també es compromet a augmentar l’assignació a l’I1, dels 1.600 euros actuals per nen a 1.800, dins de la part -un terç- que hi aporta la Generalitat. L’acord també preveu destinar 40 milions d’euros més enguany a la millora d’equipaments esportius i 15 milions més al pacte nacional per la llengua, que s’afegeixen als 56 més per al 2025 que ja es van anunciar la setmana passada quan es va presentar. En aquesta línia, ERC i govern refermen el seu compromís per mantenir el català com a llengua vehicular al sistema educatiu, i impulsar conjuntament “les iniciatives més eficients” per protegir l’ús de la llengua als centres educatius davant una eventual sentència del TC contra la immersió.