Francesc Juzgado
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)
“Gairebé el 50% del pressupost s’enfoca a l’atenció al ciutadà”
“Estem al costat de l’àrea de Barcelona i això fa que la pressió sigui encara molt més gran. Tenim molta demanda d’habitatge”
“Si no poses aire fred, la gent gran pateix moltíssim. Hem posat climatització a totes les habitacions de la residència”
El programa dels 50.000 habitatges obre una porta a nous agents, com ara les cooperatives No hi ha pisos de lloguer o de compra que es publiquin i que al cap de deu minuts no hagin desaparegut
El pressupost és la guia mare de les administracions, sobretot per l’apartat d’inversions. Allí es marquen els interessos i les prioritats. A Parets, diu l’alcalde, són els joves i els grans –ciutadans, en general– i l’accés a l’habitatge, entre altres. Persones i sostre, dos grans temes, i relacionats entre ells. El socialista Francesc Juzgado, alcalde actual –i en altres mandats–, ho explica.
Què projecta per a Parets el pressupost del 2025?
Està una mica per sobre de 33 milions, amb inversions incloses. Com sempre i en la nostra línia, donem prioritat a l’atenció a les persones i, per tant, gairebé el 50% del pressupost s’enfoca a l’atenció al ciutadà, sigui amb plans d’ocupació, sigui amb la nova regidoria que vam posar en marxa aquest mandat, Benestar Emocional. En aquest pressupost superem els 16 milions d’euros destinats a l’atenció a les persones. Dins d’això, cal dir que el nostre treball sempre ha estat orientat a l’educació i la promoció del municipi. Evidentment, també hi ha una part important, de més de 3 milions d’euros, per a inversions en habitatge i en medi ambient.
Anem a l’habitatge. Per un costat hi ha el tema dels solars per als 50.000 pisos que vol fer la Generalitat. Ja han fet alguna oferta d’espai?
Us ho explico. L’any passat vam signar un conveni amb l’Incasòl i després va sortir el projecte dels 50.000 habitatges de lloguer de la Generalitat. En el conveni nosaltres posàvem a disposició un solar per construir 58 habitatges. Això segueix endavant. L’únic que fem és un canvi. Un canvi perquè Parets del Vallès també pateix la pressió que tenen els municipis tensionats en matèria d’habitatge. Estem al costat de l’àrea de Barcelona i això fa que la pressió sigui encara molt més gran. Tenim molta demanda d’habitatge i l’oferta és zero. No hi ha pisos de lloguer o de compra que es publiquin i que al cap de deu minuts no hagin desaparegut.
Què hi ha, doncs, del projecte dels 58 pisos?
La nostra voluntat és incorporar-los, aquests habitatges, per al mercat de lloguer i ajudar a la vegada a regular els preus generals. Però el cas és que hi ha una necessitat i una demanda ara. En el programa de la Generalitat dels 50.000 habitatges, nosaltres hi hem vist una oportunitat. Com deia, tenim un conveni signat amb l’Incasòl, però precisament per això, per aprofitar l’oportunitat del programa dels 50.000, ens vam reunir amb la Generalitat per recaptar informació sobre el projecte. L’Incasòl té molts convenis signats, entre ells el de Parets del Vallès, i una capacitat limitada per gestionar-los i tirar-los endavant; en canvi, el programa dels 50.000 habitatges de la Generalitat obre una porta a la participació de nous agents, com són les fundacions, les cooperatives... Per tant, és una oportunitat: el control, la licitació, la supervisió, estaran en mans de la Generalitat, però en la construcció hi pot participar qualsevol privat o entitat dedicats a l’habitatge.
Certament, pot ser una oportunitat si se sap aprofitar.
Sí! Cal pensar i debatre els passos que cal fer. És temps d’actuar. Si seguim amb el conveni que tenim amb l’Incasòl podem estar parlant d’haver d’esperar entre 5 o 6 anys per poder veure executades les obres dels pisos i poder fer entrega de les claus. Aquest temps és per la seva capacitat de gestió i perquè, com a administració pública, hi ha un seguit de passos que hem de complir i que la iniciativa no té per què fer-los. El nou programa què incorpora? La licitació i les bases les fa la Generalitat, però en lloc de fer tres licitacions, que era el que s’havia de fer, tres passos per adjudicar, que els havia de fer l’Incasòl, amb el programa de la Generalitat només en cal una.
Es tracta de guanyar temps?
Al cap de dos anys i una mica més podríem fer entrega d’aquests pisos! Així que aquest solar que teníem en conveni amb l’Incasòl l’hem entrat en el registre de la Generalitat. Fa poc el president Illa va donar a conèixer que com a fruit de la primera convocatòria ja hi ha solars disponibles per fer entre 21.000 i 22.000 habitatges! Entre aquests milers hi haurà els 58 de Parets del Vallès. I n’hi haurà més, encara que no sigui dins del registre de solars. Cal dir que a Parets del Vallès l’Incasòl té un solar en propietat que no està dins del registre ni tampoc dins de convenis amb nosaltres. Ells en són els propietaris i hi poden fer 118 habitatges. Ara estem desenvolupant una nova zona urbana, que és l’Espai Central que en diem nosaltres, i on hi haurà els 58 habitatges de què parlem. A més a més s’hi han de fer 400 pisos d’iniciativa privada, 70 dels quals –a part dels 58 nostres– seran habitatges de protecció oficial. Tenim una àrea a Can Fradera on també hi ha la previsió de créixer i demanaríem a l’Incasòl la gestió per fer-hi 122 habitatges... Si torneu a venir d’aquí a uns mesos podrem parlar, perquè ja haurà començat algun projecte.
A Parets hi ha moltes actuacions relacionades amb l’habitatge! Tenien també projectes per a la gent gran, a la residència, per exemple. És un fet que cada vegada es viu més anys i que fan falta recursos per a aquesta etapa de la vida. Com va tot?
Seguim amb les polítiques, que sempre han estat moltes, al voltant de la gent gran. Tenim tres casals de gent gran al municipi, a part d’una residència –i centre de dia– municipal, no de la Generalitat, municipal. És nostra, amb una gestió adjudicada, però municipal. Aquest últim any l’hem posat molt al dia. És una residència que ha complert ja una dècada d’història i tenia algunes deficiències que calia resoldre, es feien importants. Hi havia uns degoters, i amb les tempestes que ens venen de tant en tant... Ho hem posat al dia. Hem fet una altra actuació molt lligada al canvi climàtic. Fa uns anys, a les residències per a gent gran, i de la mateixa manera a les escoles bressol, no se sentia parlar de la climatització. Si se’n parlava es referia a la calefacció a l’hivern, però mai es parlava d’aire fred. Ara tenen aire condicionat. Si no poses aire fred, la gent gran pateix moltíssim. Doncs això ja funciona. Hem posat climatització a totes les habitacions de la residència; a les zones comunes ja n’hi havia. Al juliol va començar a funcionar. D’altra banda, des de la regidoria de Benestar Emocional també tenim programes específics adreçats a la gent gran.
És molt nova, la residència municipal de la gent gran.
La nostra residència –i també centre de dia–, Pedra Serrada, és una referència, és un hotel de 5 estrelles. I ho és no solament per la construcció com a tal, com a equipament, sinó pels professionals que ho gestionen i les ganes que hi posen. Tenim persones que hi viuen i tenim usuaris de centre de dia, i la veritat és que les activitats que fan són perfectes per a ells, perquè a la seva edat se senten actius, se senten vàlids encara, i això és molt important.
Necessitaven més places per a la residència Pedra Serrada?
Ja que és municipal, voldríem que la Generalitat pogués participar en l’ampliació de la residència i l’augment del nombre de places. Ara de places de residència en tenim 60, a les quals s’hi han de sumar les 40 del centre de dia. D’aquestes 60 places de residència, n’hi ha 48 que les gestiona la Generalitat, perquè ens les ha demanat. Per tant, és normal que ja que hi ha aquesta necessitat els demanem que s’involucrin en l’ampliació que podríem fer i que segons el projecte que tenim podria arribar a les 100 places de residents. La Generalitat pot participar-hi... Però, bé, això són previsions, és futur.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.