Política

Gorbatxov, encara

L'últim líder soviètic lamenta la implosió de l'URSS i proposa una unió econòmica de les principals repúbliques que la integraven. Sosté que Europa no ha aprofitat la caiguda del Mur

Gai­rebé 20 anys després de la cai­guda del Mur de Berlín, inici simbòlic de la des­com­po­sició del Bloc de l'Est, Mikhaïl Gor­bat­xov, l'últim pre­si­dent de la Unió Soviètica, encara lamenta ara esde­ve­ni­ments d'aquells anys i els com­plots que va patir i que van pre­ci­pi­tar la des­in­te­gració de l'URSS, el 25 de desem­bre del 1991.

El pare de la peres­troika i de la glàsnost va subrat­llar ahir durant una con­ferència a la fun­dació que pre­si­deix, a Mos­cou, "que es podia i calia con­ser­var la Unió Soviètica", però el cop d'Estat de l'agost del 1991 va fer molt difícil tirar enda­vant les polítiques ini­ci­a­des per moder­nit­zar l'URSS, "com ara la reforma del par­tit, el Trac­tat de la Unió i les mesu­res anti­crisi".

L'expre­si­dent soviètic, una figura valo­rada i admi­rada a Occi­dent però majo­ritària­ment incom­presa a Rússia, creu que "el renai­xe­ment de la Unió és impos­si­ble", encara que molta població de l'ex-URSS hi esta­ria a favor. Per Gor­bat­xov, la Comu­ni­tat d'Estats Inde­pen­dents (CEI) hau­ria d'haver estat una estruc­tura sem­blant a l'URSS (amb for­ces arma­des, política exte­rior i moneda úniques), però amb la sobi­ra­nia indis­cu­ti­ble de cada República.

Ningú va per­dre la Guerra Freda

Amb tot, per l'exlíder soviètic, "encara no és tard" per tor­nar a la idea de "la cre­ació d'un espai econòmic unit for­mat per Rússia, Bie­lorússia, Ucraïna i el Kazakhs­tan, un 80% del poten­cial de l'URSS", i ahir va fer una crida als líders d'aquests països a relle­gir i con­fir­mar els Acords de Belo­vej (que van enter­rar l'URSS) per posar fi a les dis­cus­si­ons ter­ri­to­ri­als i crear un espai econòmic únic.

Gor­bat­xov, que con­si­dera que la Guerra Freda no la va gua­nyar ni per­dre ningú sinó que es va aca­bar per decisió mútua dels dos blocs, lamenta que Europa hagi dei­xat esca­par l'opor­tu­ni­tat que va néixer amb la cai­guda del Mur del Berlín de crear una "nova era de coo­pe­ració" entre l'Est i l'Oest.

L'exlíder soviètic va con­dem­nar que s'hagin per­dut els últims 20 anys. "No hem fet tot el que hauríem pogut fer per con­ver­tir Europa en un model de segu­re­tat que servís d'exem­ple a la resta del món". A més, li sap greu que Europa encara no sigui capaç d'enten­dre que "Rússia no és ni agres­siva ni impe­ri­a­lista" i que "no vol llui­tar amb ningú perquè el que neces­sita és coo­pe­rar i moder­nit­zar-se".

En aquest sen­tit, cele­bra la postura cons­truc­tiva del nou pre­si­dent nord-ame­ricà, Barack Obama: "Diu que hi ha divergències, però que col·labo­ra­rem".

Nova força soci­al­demòcrata
L'exlíder soviètic, que durant els anys 2002-2004 va lide­rar el Par­tit Soci­al­demòcrata de Rússia, no s'ha desentès mai del destí polític del país, i ahir va decla­rar que els pro­pers dies anun­ciarà el llançament d'una nova força soci­al­demòcrata.

Gor­bat­xov i els seus col·labo­ra­dors, un grup cone­gut com a Ini­ci­a­tiva Anti­crisi, fa mesos que tre­ba­llen en la cre­ació d'aquest par­tit. L'exlíder soviètic va tit­llar Rússia Unida, lide­rada per l'expre­si­dent i ara pre­mier Vladímir Putin, de "par­tit de buròcra­tes, encara pit­jor que el Par­tit Comu­nista de l'URSS", que con­du­eix el país a un pas­sat de par­tit únic.

Per Gor­bat­xov, en el pri­mer any com a cap del Krem­lin, Dmi­tri Medviédiev "s'ha esforçat", però "encara ha d'aga­far força i experiència" per con­ti­nuar els pro­ces­sos democràtics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.