Política

Repensar les fronteres

Un centenar d'especialistes d'arreu del món es reuneixen a la Cerdanya per analitzar la qüestió fronterera des d'un punt de vista interdisciplinar. Així, neix el primer congrés per observar i treballar els espais amb l'objectiu final de poder tractar el tema a Europa

L'Enci­clopèdia cata­lana diu que la fron­tera és aquell con­junt de punts que separa l'inte­rior d'una regió del seu exte­rior. Però per als espe­ci­a­lis­tes hi ha molts tipus de fron­te­res, algu­nes de les quals impo­sen blo­que­jos i limi­ta­ci­ons que s'hau­rien de poder superar.

Pre­ci­sa­ment, per par­lar i ana­lit­zar la qüestió fron­te­rera i inten­tar trac­tar-la d'una altra manera, es reu­nei­xen aquest cap de set­mana un cen­te­nar d'espe­ci­a­lis­tes d'arreu del món a la Cer­da­nya, un espai fron­te­rer entre Lleida, Girona i Bar­ce­lona, però també entre França, Espa­nya i Andorra.

Òscar Jané, doc­tor en Història per la Uni­ver­si­tat de Tou­louse-Le Mirail i per la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona i un dels orga­nit­za­dors d'aquest congrés, explica que les fron­te­res hau­rien de ser més per­me­a­bles i tenir una lògica d'espais acu­rada perquè, al seu enten­dre, a Europa, hi ha dife­rents velo­ci­tats en dife­rents espais.

"S'ha de veure per què hi ha unes zones en les quals sem­pre s'ha apos­tat per unes fron­te­res molt per­me­a­bles i, en canvi, hi ha d'altres -argu­menta Jané- on tot recau en el cen­tre de poder, que és l'esta­tal". I no només això, sinó que a més tenen un con­glo­me­rat de línies que tenen més vida en el paper que en la rea­li­tat, que és alta­ment com­plexa i on les per­so­nes que es mouen cons­tru­ei­xen la seva iden­ti­tat diària en funció de molts altres ele­ments.

Tots aquests altres ele­ments són els que es volen ana­lit­zar del 19 al 21 de març a la Cer­da­nya i, per això, Jané insis­teix que un dels punts des­ta­cats del congrés, que és el pri­mer que es fa d'aquest tipus, és la seva inter­dis­ci­pli­na­ri­e­tat, això és, abor­dar el tema de les fron­te­res a par­tir d'aspec­tes d'ordre cul­tu­ral, econòmic, històric, artístic, geogràfic, polític, comu­ni­ca­tiu o sociològic.

I és que, segons Jané, la fron­tera sor­geix de la neces­si­tat de posar límits a l'espai per poder visu­a­lit­zar-lo, i en aquesta neces­si­tat hi ha una part cons­ci­ent i una altra d'incons­ci­ent que va for­mant la iden­ti­tat.

Per tot això, Jané con­si­dera que una de les línies de tre­ball a tenir en compte és la cre­ació de l'euro­dis­tricte de l'espai català trans­fron­te­rer, ges­tat a finals del 2008, una figura admi­nis­tra­tiva infe­rior a l'euro­regió euro­pea, més pro­pera al ciu­tadà i que abasta la zona del Ros­selló, la Cer­da­nya, l'Empordà i, per extensió, el glo­bal de Girona.

En con­cret, aquest pro­jecte inclou un ter­ri­tori que aplega 1.130.000 habi­tants, 10.246 km² de superfície, 13 comar­ques històriques i 453 muni­ci­pis.

L'objec­tiu de l'euro­dis­tricte és afa­vo­rir les rela­ci­ons entre els cata­lans de banda i banda de fron­tera, afa­vo­rir la cre­ació de pro­jec­tes i ser­veis comuns, millo­rar la com­pe­ti­ti­vi­tat del ter­ri­tori i treure tra­ves admi­nis­tra­ti­ves als ciu­ta­dans dels dife­rents ter­ri­to­ris.

A més, a par­tir del 2013, la Unió Euro­pea repar­tirà aju­des econòmiques als ter­ri­to­ris trans­fron­te­rers que s'hagin estruc­tu­rat i con­ver­tit en euro­dis­tric­tes, una fórmula exis­tent des de fa anys a comu­ni­tats trans­fron­te­re­res d'Ale­ma­nya i França.

Per tant, la idea final del congrés és, segons indica Jané, "poder trac­tar i tre­ba­llar la qüestió fron­te­rera direc­ta­ment amb Europa".

El congrés, que porta per títol Obser­var les fron­te­res, veure el món, compta amb la par­ti­ci­pació del pro­fes­sor Renaud Mori­eux de la Uni­ver­si­tat de Lille; Patrice Ver­me­ren, de la Uni­ver­si­tat de París; Joan Ramon Resina, de Stan­ford; el geògraf Joan Nogué i l'artista que­bequès Hervé Fisc­her, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.