Política

Els partits intenten salvar els esculls de la llei electoral

La ponència conjunta acorda que el model d’elecció no quedarà per al final però tampoc bloquejarà el text

La ponència que ha d’ela­bo­rar la futura llei elec­to­ral es va posar ahir en marxa amb la volun­tat expressa de tots els grups d’evi­tar que els esculls habi­tu­als aca­bin frus­trant de nou l’intent. Tots els par­tits són cons­ci­ents de les difi­cul­tats d’arri­bar a un con­sens, però també saben que el clima polític gene­rat per la des­a­fecció i els dar­rers casos de cor­rupció han posat damunt les espat­lles de la ponència una càrrega política afe­gida. Cap par­tit està dis­po­sat a assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat de dei­xar en no res les expec­ta­ti­ves gene­ra­des.

Després de gai­rebé dues hores de reunió, els grups van acor­dar ahir calen­dari –tres mesos de reu­ni­ons set­ma­nals– i meto­do­lo­gia. Però sobre­tot van deci­dir dibui­xar el camí que podria per­me­tre a la llei arri­bar, si no a bon port, sí almenys a algun lloc con­cret.

La base dels tre­balls serà el docu­ment amb una cin­quan­tena de pro­pos­tes que un grup d’experts va ela­bo­rar per encàrrec de Gover­nació. L’informe es divi­deix en tres blocs: par­ti­ci­pació, repre­sen­tació i trans­parència.
Pre­ci­sa­ment el pri­mer punt de debat d’ahir es va plan­te­jar davant l’intent d’ERC i ICV-EUiA de dei­xar per al final dels tre­balls el segon bloc, que afecta al model elec­to­ral, on apa­reix el nus de les diferències entre els grups. CiU es va opo­sar a apar­car aquest punt. Els naci­o­na­lis­tes són cons­ci­ents que a mes­rua que avan­cin els tre­balls i apressi el calen­dari l’acord en aquests aspec­tes serà cada cop més difícil i la pressió, supe­rior. Final­ment s’ha deci­dit con­ser­var l’ordre esta­blert, però amb el benentès que si es cons­tata que no es pos­si­ble el progrés en l’apar­tat de repre­sen­tació, es pas­sarà al ter­cer, trans­parència.

Un aspecte que va sobre­vo­lar la reunió va ser la pos­si­bi­li­tat, ava­lada per PSC i PP, que en cas de pac­tar-se un sis­tema elec­to­ral aquest no s’apliqués en la pròxima con­vo­catòria a urnes, pre­vista per a la tar­dor vinent, sinó a la següent. Això hau­ria de per­me­tre reduir la tensió que pro­voca el fet de viure en ple procés pre­e­lec­to­ral i dona­ria temps a par­tits, ins­ti­tu­ci­ons i ciu­ta­da­nia a adap­tar-se al sis­tema.

CiU, però, no veu amb par­ti­cu­lar sim­pa­tia aquest esce­nari. Per als naci­o­na­lis­tes, el fet d’ajor­nar l’apli­cació de la nova norma tam­poc rebai­xarà la pressió que pro­vo­quen els interes­sos dels diver­sos par­tits. Cal tenir en compte que la sim­ple actu­a­lit­zació del cens –l’actual repar­ti­ment d’escons es basa en el cens de l’any 1979– ja alte­ra­ria el repar­ti­ment d’escons en el ter­ri­tori i, de retruc, entre for­ma­ci­ons, atès que els par­tits no tenen una presència
homogènia en totes les comar­ques.

Tam­poc no hi ha una posició unànime en relació a la pos­si­bi­li­tat d’apro­var aque­lla part de la llei en què l’acord és més fac­ti­ble. Els eco­so­ci­a­lis­tes des­ta­quen que de les 50 reco­ma­na­ci­ons que fan els experts, tot just una desena afec­ten el model elec­to­ral, men­tre que la resta apun­ten qüesti­ons de par­ti­ci­pació i trans­parència que es podrien con­sen­suar sense difi­cul­tats. Ningú no des­carta del tot aquesta pos­si­bi­li­tat, però es manté el dubte sobre l’efecte real d’apro­var una llei elec­to­ral on no es con­creti el model con­cret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.