Política

Pujol atribueix les tensions per l'Estatut al fet que els espanyols no volen "tenir menys" que Catalunya

L'expresident ha assenyalat que el federalisme alemany no és el model que funcionaria a l'Estat

L'expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Jordi Pujol ha atribuït aquest dijous "tot el pro­blema que tenim amb l'Esta­tut i amb el TC" i amb la "tensió gene­ral que hi ha a Espa­nya de cata­la­nofòbia con­tra Cata­lu­nya" a la volun­tat que tenen les altres comu­ni­tats autonòmes de no "tenir menys" que els cata­lans.

Pujol ha asse­gu­rat que, amb la recu­pe­ració de la democràcia, ter­ri­to­ris que "esta­ven bé amb una cen­tra­lit­zació" i que "mai havien dema­nat auto­no­mia" van recla­mar-la perquè "l'eslògan va ser No menys que ells, en referència a cata­lans i bas­cos. Un sen­ti­ment que, segons l'expre­si­dent, "hi és encara".

L'expre­si­dent ha posat l'exem­ple d'una comu­ni­tat que volia totes les com­petències de l'Esta­tut català del 79, inclosa la pesca en llacs, sense tenir cap llac; o bé la visita d'un pre­si­dent de la Rioja a Cata­lu­nya coin­ci­dint amb un atemp­tat d'ETA a Roses on va ser assas­si­nat un Mosso d'Esqua­dra que, després de ser parat per la poli­cia cata­lana, va dir a Pujol que li va moles­tar que els cata­lans "tin­gues­sin poli­cia". "No la volem el que ens fot és que la tin­guin vostès", ha expli­cat Pujol que li va mani­fes­tar el pre­si­dent de la Rioja.

Fede­ra­lisme

Pujol ha par­ti­ci­pat aquest dijous al Goethe Ins­ti­tut de Bar­ce­lona a la taula rodona Fede­ra­lisme i democràcia: Les elec­ci­ons a Ale­ma­nya 2009. Com fun­ci­ona el model fede­ral ale­many?, jun­ta­ment amb l'exmi­nis­tre d'Inte­rior Ale­ma­nya Ger­hart Baum. La taula rodona ha estat orga­nit­zada per la Fun­dació Cata­la­nista i Demòcrata (Cat­dem), vin­cu­lada a Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya (CDC).

L'expre­si­dent ha asse­nya­lat que el fede­ra­lisme ale­many, que té "una certa base històrica", ha estat un bon sis­tema per aquest país, que amb ell va "tor­nar a ser una gran loco­mo­tora que ha arros­se­gat a Europa". Un model que ha con­tra­po­sat al francès, que és el d'una "gran cen­tra­lit­zació" on la pri­o­ri­tat és París.

L'expre­si­dent, però, creu que, així com el fede­ra­lisme fun­ci­ona a Ale­ma­nya, no ho fa a l'Estat espa­nyol perquè "juga a la carta de l'homo­geneïtzació". "A nosal­tres més aviat quan par­lem de fede­ra­lisme ens agra­da­ria un fede­ra­lisme a l'estic cana­denc, que no és simètric", ha indi­cat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.