Política

A les seves ordres

Zapatero ofereix guàrdies civils a Obama per formar la policia afganesa

No era el pri­mer cop que es veien les cares però aquest cop la tro­bada estava car­re­gada de sim­bo­lisme. El pre­si­dent espa­nyol, José Luis Rodríguez Zapa­tero, era per fi rebut for­mal­ment a la Casa Blanca per un pre­si­dent nord-ame­ricà i acon­se­guia la tan anhe­lada foto­gra­fia d’una encai­xada de mans davant la xeme­neia del Des­patx Oval. Li ha cos­tat cinc anys i que un nou inquilí, en aquest cas el pre­si­dent Barack Obama, ocupi la Casa Blanca.
Obama i Zapa­tero sege­lla­ven així la pau entre els seus res­pec­tius països després del dis­tan­ci­a­ment que hi va haver durant l’era Bush, arran de la reti­rada de les tro­pes de l’Iraq.

L’Afga­nis­tan, l’eco­no­mia i la segu­re­tat mun­dial van cen­trar la reunió. Zapa­tero no va tenir l’opor­tu­ni­tat de fer una roda de premsa con­junta amb Obama, com sí que van fer altres líders euro­peus quan van visi­tar la Casa Blanca, però va apro­fi­tar la breu com­pa­rei­xença con­junta per espla­iar-se en expli­car el con­tin­gut de la tro­bada.

Així, va des­ta­car el “com­promís ferm” d’Espa­nya per “con­ti­nuar tre­ba­llant i col·labo­rant” a l’Afga­nis­tan, on s’envi­a­ran més efec­tius de la Guàrdia Civil per for­mar les for­ces de segu­re­tat del país asiàtic. “Sem­pre estem dis­po­sats a fer el màxim esforç a l’Afga­nis­tan i altres zones del món”, va des­ta­car Zapa­tero, que també va ofe­rir a Obama la seva ajuda per tan­car Guantánamo amb l’aco­lli­ment d’almenys dos pre­so­ners, tot i que el nom­bre exacte encara s’està “con­cre­tant”.

Molt menys par­la­dor que Zapa­tero, Obama va agrair la con­tri­bució espa­nyola a l’Afga­nis­tan, va ins­tar a tre­ba­llar junts per enfor­tir la relació bila­te­ral entre Espa­nya i els EUA i va rati­fi­car “l’amis­tat ferma” entre els dos països. Zapa­tero ja tenia el que volia. En aquest sen­tit, Obama espera apro­fi­tar la pro­pera pre­sidència espa­nyola de la Unió Euro­pea per aug­men­tar la col·labo­ració en temes com el ter­ro­risme, la millora de rela­ci­ons amb Rússia, el des­ar­ma­ment nuclear i Kosovo.

Obama també va des­ta­car el “poten­cial” de l’Estat espa­nyol en àrees com el trans­port i les ener­gies reno­va­bles. Pel que fa a l’eco­no­mia, Zapa­tero va insis­tir en la intensa relació comer­cial entre els dos països i va expres­sar el desig que la sor­tida de la crisi econòmica pro­piciï un cicle inver­sor entre empre­ses espa­nyo­les i nord-ame­ri­ca­nes que per­meti crear nous llocs de tre­ball. “Estem sor­tint d’una crisi econòmica dura i hem de sor­tir amb un crei­xe­ment més sos­te­ni­ble i raci­o­nal en què primi la inno­vació i no l’avarícia, i en què les noves tec­no­lo­gies ocu­pin un lloc impor­tant”, va dir Zapa­tero. Els dos líders estu­dien for­mar un fòrum d’inversió en què par­ti­ci­pin els res­pec­tius governs i empre­ses espa­nyo­les i nord-ame­ri­ca­nes.

La pri­mera reunió entre els dos man­da­ta­ris va tenir una nul·la reper­cussió mediàtica als EUA, a diferència de les ante­ri­ors visi­tes d’altres líders euro­peus, com el pri­mer minis­tre britànic, Gor­don Brown, i el pre­si­dent francès, Nico­las Sarkozy. Obama i Zapa­tero, que van neces­si­tar el ser­vei de dues intèrprets, també van par­lar del pro­grama nuclear iranià, l’Amèrica Lla­tina i el Pròxim Ori­ent, on els dos man­da­ta­ris van coin­ci­dir que la pau entre isra­e­li­ans i pales­tins és “clau” per resol­dre altres con­flic­tes. Pre­ci­sa­ment, Zapa­tero ini­ci­ava també ahir la seva pri­mera gira al Pròxim Ori­ent, després del seu pas per Was­hing­ton.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.