Puigcercós alerta d'una “croada” per criminalitzar el català
El president d'ERC proposa un pacte dels partits catalanistes per defensar el català
El líder republicà contesta a Rajoy que el que s'ha de “rebaixar” és el pes de l'Estat
El candidat d'ERC a les eleccions al Parlament, Joan Puigcercós, ha denunciat avui una “croada per criminalitzar” el català, després que Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi suspès cautelarment diversos articles del reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Lleida. El líder republicà ha advertit que aquesta decisió representa un “atac frontal contra Catalunya” i ha advertit que als comicis del novembre hi ha en joc el futur de la llengua.
En una roda de premsa posterior a la seva reunió amb el cos consular de Barcelona, el president d'Esquerra ha assenyalat al PP i a la Defensora del Poble espanyol com els principals instigadors d'aquesta croada. A més, ha considerat que aquells que neguen la cobertura legal al català, en realitat volen que desaparegui. En aquest sentit, ha alertat que es podria produir una important “regressió” de la llengua si els populars són claus per a la governació de Catalunya després del 28-N.
Per això, ha proposat un “acord de mínims” entre tots els partits catalanistes per establir els compromisos necessaris perquè la llengua guanyi presència i fer front als recursos judicials que s'interposin contra algunes normatives. “Defensarem el català tot i que l'Estat hi vagi en contra”, ha assegurat Puigcercós, que ha erigit ERC en la garantia que no hi haurà cap marxa enrere en matèria lingüística. Així mateix ha defensat que la millor mesura que es pot aplicar per protegir la llengua és la independència de Catalunya.
Rebaixar el pes l'Estat
Puigcercós també ha suggerit avui al líder popular, Mariano Rajoy, que el que s'ha de “rebaixar” és l'administració central més que no “actualitzar” l'Estat de les Autonomies.
El president d'Esquerra ha contestat així a les declaracions fetes ahir pel president del PP en què denunciava l'existència d'una “administració excessiva en la qual es dupliquen els àmbits de decisió” i assenyalava a les comunitats autònomes com un “obstacle” per superar la crisi. Per líder d'ERC, la principal recepta contra el dèficit públic és “rebaixar l'Estat” i ha assegurat que ministeris com el de Sanitat, Educació i Cultura estan creixent en estructura administrativa quan la majoria de les competències ja estan transferides.
Per al dirigent republicà, l'Estat autonòmic té una “tara” de naixement i és que es va donar una administració a molts territoris on “no calia”, només per diluir l'autonomia de Catalunya, Galícia i el País Basc. En aquest sentit, el líder d'ERC ha argumentat que en algunes comunitats una tercera part de la població activa està formada per funcionaris i això, ha dit, “té molt poc que veure amb Catalunya”.
Segons Puigcercós, el que vol el PP és “asfixiar algunes comunitats, però no tocarà ni qüestionarà a cap funcionari d'aquelles a les quals governa, com la valenciana o la de Múrcia”. Per això, ha considerat que la posició de Rajoy és un “intent camuflat d'atacar” territoris com Catalunya que aspiren a per prendre les seves pròpies decisions sense dependre de Madrid.
Apostar pel comerç exterior
Davant els representats consulars d'una trentena de països, Puigcercós ha descartat la possibilitat de crear una cartera d'Exteriors perquè és “una mala idea augmentar el nombre de conselleries en aquests moments”, però ha apostat per potenciar la política exterior per ajudar les empreses catalanes.
En aquest sentit, el candidat republicà ha recordat que el comerç exterior de les companyies catalanes ha augmentat una mitjana de l'11 per cent. Per això ha advocat per potenciar l'exportació, sobretot de les petites i mitjanes empreses, així com la “marca Catalunya”.
Segons el dirigent republicà, la política exterior de Catalunya ha de centrar-se en dos eixos: la Unió Europea i aquells països que aporten un flux migratori d'importància al país, com per exemple l'Equador i el Marroc, amb els quals “hi ha d'haver una relació preferent i directa, sense intermediaris”, ha precisat.