Política

Tura contra Hereu

·

L'exconsellera anuncia avui que entra en la batalla per ser la candidata del PSC per Barcelona, cosa que força a fer primàries

La cúpula creu que el procés podria ser un revulsiu després de la patacada del 28-N

Hi haurà primàries per ele­gir el can­di­dat del PSC a l'alcal­dia de Bar­ce­lona en les elec­ci­ons muni­ci­pals del maig. L'excon­se­llera de Justícia i dipu­tada al Par­la­ment, Mont­ser­rat Tura, dis­pu­tarà a l'alcalde, Jordi Hereu, el fet de ser cap de llista a la capi­tal cata­lana per batre's amb Xavier Trias (CiU). Tura ho anun­ciarà aquest matí en una roda de premsa a la seu de la fede­ració de Bar­ce­lona, tot just abans que dis­sabte el par­tit obri ofi­ci­al­ment el procés perquè es pre­sen­tin els can­di­dats, que es tan­carà –al cap d'unes tres set­ma­nes– amb la desig­nació de l'alcal­da­ble bar­ce­loní dels soci­a­lis­tes.

El pas enda­vant de Tura es pro­du­eix després que el par­tit la va rele­gar a la mesa del Par­la­ment –és secretària segona– pas­sada la dava­llada del 28-N, en comp­tes de pro­mo­ci­o­nar-la com a subs­ti­tuta de José Mon­ti­lla al cap­da­vant del PSC, com espe­rava. En aquest cas, però, l'excon­se­llera, que hau­ria comu­ni­cat a Mon­ti­lla la decisió abans de fer-la pública, té la sim­pa­tia de la cúpula dels soci­a­lis­tes, que, més enllà del gua­nya­dor, veuen en el procés una opor­tu­ni­tat de recu­pe­rar alè de cara a les muni­ci­pals a la capi­tal, en què els son­de­jos augu­ren una pata­cada històrica d'Hereu i la pos­si­bi­li­tat que, a més de l'Ajun­ta­ment de la capi­tal, per­din també la Dipu­tació de Bar­ce­lona. Tura pren la decisió després que en la comissió exe­cu­tiva de dilluns es mostrés par­tidària de la cele­bració de primàries –tot i no dir explícita­ment que hi con­cor­re­ria– i des de la cúpula es dones­sin garan­ties per fer-les.

La decisió de l'excon­se­llera va sal­tar men­tre el grup muni­ci­pal del PSC –del qual forma part– estava reu­nit al Món Sant Benet. Si bé des del par­tit es va optar per la prudència, fonts de la direcció adme­tien que l'ober­tura del procés –pre­vist en el regla­ment si hi ha més d'un aspi­rant– podria bene­fi­ciar la for­mació, en hores bai­xes després de la recu­lada de 37 a 28 dipu­tats en les elec­ci­ons al Par­la­ment, això si es fan “rao­na­ble­ment bé”. Amb tot, són cons­ci­ents que com­por­ten un risc i poden cau­sar “pro­ble­mes interns”. Es té al cap l'exem­ple més recent amb el duel vis­cut entre Tomás Gómez i Tri­ni­dad Giménez a la comu­ni­tat de Madrid, que va aca­bar amb el pri­mer –el can­di­dat que la direcció no volia– com a ven­ce­dor.

Topada a Bar­ce­lona

En aquest cas, l'enfron­ta­ment és amb la fede­ració de Bar­ce­lona, que dóna suport a Hereu perquè repe­teixi i que, des del 28-N, ha inten­tat tirar pel dret perquè fos desig­nat ofi­ci­al­ment, sense èxit. L'alcalde mos­tra des de fa mesos la seva pre­dis­po­sició a man­te­nir-se de can­di­dat, amb més insistència en els dar­rers temps, quan des de la direcció es va començar a par­lar de primàries. Tot i res­pi­rar alleu­ge­rit, Hereu va rebre un cop del car­rer Nica­ra­gua –seu dels soci­a­lis­tes–, quan Fer­ran Mas­ca­rell, que també s'havia des­ta­cat per Bar­ce­lona, es va incor­po­rar al govern d'Artur Mas i el pre­si­dent del PSC al Par­la­ment, Joa­quim Nadal, va adme­tre que con­fi­a­ven en l'excon­se­ller per plan­tar bata­lla per la can­di­da­tura de la capi­tal cata­lana.

Sobre avís, però abans que trans­cen­dis­sin les inten­ci­ons de Tura, Hereu va fer ahir una crida perquè els pos­si­bles aspi­rants sor­tis­sin a la llum. Ho acom­pa­nyava d'un retret cap a Mon­ti­lla, a qui recor­dava que li va fer cos­tat com a cap de llista a la Gene­ra­li­tat les dues vega­des en què s'ha pre­sen­tat. “He donat suport sem­pre a les per­so­nes que han afron­tat els rep­tes mal­grat tenir les coses en con­tra, i això és el que jo faig. Sense cap res­sen­ti­ment, vaig donar suport i ho tor­na­ria a fer”, recor­dava l'alcalde.

La fede­ració bar­ce­lo­nina està dis­po­sada a plan­tar cara a la direcció. Però serà la cúpula la que deci­dirà com es fan les primàries. Demà, el con­sell elec­to­ral naci­o­nal dels soci­a­lis­tes –inte­grat pels con­se­llers naci­o­nals i mem­bres de les dife­rents fede­ra­ci­ons ter­ri­to­ri­als– acor­darà el calen­dari i les con­di­ci­ons del procés, entre les quals si hi podran votar només els mili­tants o si també estarà obert als sim­pa­tit­zants. Aquesta dar­rera opció afa­vo­ri­ria bàsica­ment Tura, la con­se­llera més ben valo­rada de l'ante­rior govern tri­par­tit, segons els son­de­jos.

Enfor­tir el can­di­dat

Sense pren­dre posició, des de la direcció del par­tit, Nadal va voler treure importància al duel entre Hereu i Tura. “Les primàries exis­tei­xen per pro­pi­ciar l'ober­tura a diver­ses sen­si­bi­li­tats”, va apun­tar el por­ta­veu par­la­men­tari, que també va par­lar de l'enfor­ti­ment del can­di­dat que s'acabi ele­gint.

En millor posició per disputar el lideratge del PSC

Consellera d'Interior en el tripartit de Pasqual Maragall i de Justícia en el de José Montilla, Montserrat Tura arriba a la batalla per la candidatura del PSC a Barcelona directa des de la mesa del Parlament. És la posició que li va reservar el PSC després de la derrota electoral del 28-N.

Número dos a la llista de Montilla, Tura mai no ha amagat la seva ambició per aspirar a la presidència de la Generalitat en el futur. L'exconsellera en va veure l'oportunitat quan Montilla va anunciar que renunciaria al lideratge del partit en el proper congrés de la tardor. Però la direcció del PSC va optar per no decantar-se per cap possible relleu del primer secretari i va apostar per Joaquim Nadal –figura de consens– per pilotar la transició del partit fins al congrés. Tura va rebre la decisió com un veritable revés a les seves aspiracions i, finalment, va acceptar un lloc a la mesa de la cambra catalana.

Ahir, el Facebook de Tura era ple de persones que ja felicitaven l'exconsellera per la seva decisió. Abans, una internauta li plantejava si no era millor que fos presidenta de la Generalitat que no alcaldessa de Barcelona. “No puc afirmar que arribi a ser una cosa o altra, tampoc és incompatible”, contestava Tura. En tot cas, el moviment de l'exconsellera la situa en una millor posició de cara a disputar el lideratge del PSC en el proper congrés del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.