Laporta planta Solidaritat i trenca el grup al Parlament
L'exlíder de Solidaritat anuncia que no reeditarà la coalició per a les municipals i fa un pas més cap a Esquerra
Els solidaris mantenen que el més important és el projecte i no les persones
Solidaritat ha quedat dinamitada. Joan Laporta ha abandonat SI i té la mirada posada en Esquerra per integrar-se en la gran coalició que impulsa Jordi Portabella per a les eleccions municipals a Barcelona. El projecte solidari de Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran ha durat de Nadal a Sant Esteve, només vuit mesos des que van fer una crida a la unitat independentista per al 28-N. El subgrup parlamentari quedarà dividit i tot indica que Laporta continuarà com a diputat no adscrit.
La trobada d'ahir entre la coalició de Solidaritat i Joan Laporta, que havia de servir per acostar posicions, va resultar un fiasco. L'expresident del Barça no es va presentar a la cita argumentant que tot plegat s'havia convertit en un “espectacle mediàtic” després que els responsables de SI avisessin la premsa sobre el lloc on s'havien de trobar. També va confirmar que no reeditarà la coalició SI perquè no comparteix que es presentin per separat a la Ciutat Comtal i el seu objectiu és buscar la unitat amb Esquerra i Reagrupament. Aquesta decisió es va fer pública en un comunicat al migdia, just el moment en què havia de començar la reunió.
Un altre projecte
Amb aquest gest, Joan Laporta va evitar parlar cara a cara amb la resta de formacions de Solidaritat, que ahir van tornar a reiterar que concorreran a les municipals encara que sigui sense el que fins ara era el seu líder. El diputat i també secretari general de SI, Uriel Bertran, va reconèixer que Laporta deixa el “projecte de declaració de la independència al Parlament” i es decanta per un “altre”. En cap cas va voler mencionar el nom d'Esquerra.
Bertran va afegir que Solidaritat continua “forta” i va voler treure importància a la marxa de Laporta. “El més rellevant és que tenim un projecte polític. Les persones són la veu, però la gent vota els projectes”, va assegurar Bertran, que va repetir per enèsima vegada que l'única via per pactar amb Esquerra és que Portabella faci un pas enrere i deixi que un independent sigui el cap de llista. Sembla impossible, però, que ERC accepti aquest ultimàtum i, sobretot, ara que tenen Laporta al seu costat.
Les disputes caïnites que han trencat la unitat a Solidaritat també es traslladaran a la cambra catalana. Dimarts, el subgrup parlamentari, format per quatre diputats, celebrarà la reunió ordinària de cada setmana i s'oficialitzarà la fragmentació. Ahir, Uriel Bertran no va voler avançar esdeveniments, però Alfons López Tena, que sempre ha estat molt més vehement, ja ha anunciat diverses vegades que l'expresident del Barça serà expulsat del subgrup i se'l desposseirà de qualsevol responsabilitat, com per exemple la presidència de la comissió de solidaritat i cooperació. Si es donés aquesta circumstància Laporta passaria a ser diputat no adscrit.
Escenari complicat
Una altra possibilitat és que dimarts Toni Strubell, Alfons López Tena i Uriel Bertran exigeixin a Laporta que abandoni el seu escó, però el diputat no ho acceptarà i continuarà a la seva cadira.
La situació pot ser més esperpèntica si Laporta es presenta a les municipals sota el paraigües d'Esquerra i ha de competir amb una llista impulsada pels seus excompanys de cadira al Parlament.
LES FRASES
El tàndem amb Portabella pren força
Joan Laporta s'entreveu com el número dos de Jordi Portabella en la coalició municipal barcelonina d'ERC, Reagrupament (Rcat) i, ara també, Democràcia Catalana, el partit de l'expresident del Barça, que s'hi afegiria al marge de SI. No hi ha cap acord tancat però la confluència és evident després que Laporta ha decidit no anar amb SI a les municipals barcelonines.
Després que l'exlíder de Solidaritat va reafirmar que estava disposat a afegir-se a la coalició d'ERC i Rcat encara que no ho volgués SI, Portabella li oferia ahir un lloc “de sortida” a la llista –les enquestes vaticinen entre tres i quatre regidors als republicans–. Fonts d'ERC admeten la possibilitat que Laporta faci tàndem amb Portabella, però no es dóna per fet. Mentrestant, Laporta defuig fer declaracions sobre aquest assumpte fins a tancar l'acord. Rcat aplaudeix directament aquesta opció. “No oblidem que Laporta havia de ser el nostre cap de llista a les catalanes”, recorden els reagrupats. Tenint en compte que el president de la federació de Barcelona d'ERC, Oriol Amorós, i el regidor republicà Ricard Martínez han renunciat a ocupar llocs destacats, sembla que la portaveu Ester Capella seria la tercera de la candidatura. Rcat ja ha designat l'advocat Ignasi Planas per ocupar el quart lloc que els correspon en l'acord de coalició. Comptant que per llei hi ha d'haver dues dones entre els cinc primers, sona el nom de Núria Cuenca (ERC) de cinc.
És previsible que el tàndem Portabella i Laporta millori amb Rcat les expectatives electoralsd'ERC després de la sotragada del 28-N. Tots dos consideren que la coalició tindria prou força per ser clau a l'Ajuntament. “Sabem que no guanyarem les eleccions, però no hi haurà cap govern estable sense nosaltres”, afirmava ahir Portabella, que s'atribueix un èxit impensable fins fa quatre dies i que no ha estat improvisat. Portabella i Amorós van proposar, abans de l'estiu, a la direcció d'ERC l'acostament a la resta de partits independentistes per evitar la catàstrofe que podia suposar a les catalanes competir amb Rcat, SI i la CUP. La direcció no ho veia clar, però va permetre que la federació fes camí. Després del 28-N, la necessitat d'un apropament era evident i Portabella va llançar la proposta d'una coalició independentista. Reagrupament s'hi va apuntar, la CUP hi va renunciar i SI s'hi mostrava disposada si Portabella no n'era el candidat.