Política

El Suprem barra el pas a Sortu per a les eleccions del 22-M

La sala accepta l'argument que són els hereus de Batasuna

Alguns magistrats discrepen de la decisió

Cop de porta a la reha­bi­li­tació política de l'esquerra abert­zale. La sala 61 del Tri­bu­nal Suprem ha seguit fil per randa un guió pre­fi­xat i ahir a la nit rati­fi­cava que la for­mació basca Sortu no podrà ser pre­sent a les elec­ci­ons muni­ci­pals del 22 de maig perquè se li impe­deix que es puguin ins­criure al regis­tre de par­tits accep­tant l'argu­ment del govern espa­nyol que són els “hereus” de Bata­suna i un ins­tru­ment al ser­vei d'ETA.

La decisió de la sala espe­cial del Suprem, cre­ada arran de l'apro­vació de la llei de par­tits, no ha estat unànime. I, a més, per pri­mer cop des que actua el tri­bu­nal, s'ha anun­ciat la pre­sen­tació de diver­sos vots par­ti­cu­lars que dis­cre­pen de la reso­lució, que es conei­xerà de manera ínte­gra d'aquí a uns dies. Ahir, la sala només va avançar la nega­tiva a accep­tar-los com a par­tit legal després de més de nou hores de deli­be­ració.

En aquest temps, una majo­ria dels mem­bres del tri­bu­nal han aca­bat fent seves les tesi del minis­teri fis­cal i l'advo­cat de l'Estat segons les quals els esta­tuts de Sortu –on es con­demna la violència sense mati­sos– són sim­ple “tac­ti­cisme” i una ope­ració “cosmètica” dar­rere de la que s'amaga Bata­suna. Segons aquest mateix fil argu­men­tal, un cop tor­nes­sin a les ins­ti­tu­ci­ons, en cap cas com­pli­rien el que esta­blei­xen aquests esta­tus, que, en tot cas, la part acu­sa­dora seguia con­si­de­rant “insu­fi­ci­ents” pel que fa al rebuig a ETA.

En la reso­lució no s'ha tin­gut en compte, doncs, l'al·legat que dilluns pas­sat va dei­xar anar davant el Suprem l'advo­cat Íñigo Iruin, el qual garan­tia que Sortu tenia clar que, fes el que fes ETA, els inte­grants del par­tit havien deci­dit allu­nyar-se de la violència defi­ni­ti­va­ment. Al con­trari de les cre­en­ces de l'exe­cu­tiu espa­nyol –impul­sor de la demanda–, el defen­sor de la nova marca la iden­ti­fi­cava com un “ins­tru­ment per a la pau”.

Pla alter­na­tiu

A par­tir d'aquesta decisió, a Sortu li serà impos­si­ble par­ti­ci­par a les elec­ci­ons muni­ci­pals, ja que una hipotètica decisió del Cons­ti­tució es farà espe­rar. Tot i així, l'esquerra abert­zale fa temps que ha arti­cu­lat un pla per pre­sen­tar llis­tes blan­ques i intro­duir noms a les can­di­da­tu­res d'EA de per­so­nes que no hagin tin­gut cap vin­cle directe amb Bata­suna per tal de poder pas­sar el sedàs judi­cial en el supòsit que l'Estat intenti impug­nar-les.

Un passeig infructuós pel TC

Sortu té ara l'opció de recórrer al Tribunal Constitucional peró la resolució no es produirà abans de les eleccions municipals. En tractar-se d'un recurs d'empara per la via ordinària, la petició dels representants de l'esquerra abertzale haurà d'esperar torn, com han de fer multitud d'assumptes que s'arrosseguen per l'alt tribunal. Tot i així, alguns experts juristes assenyalen que es pot donar la paradoxa que el Constitucional, molt més garantista que el Suprem, acabi donant la raó als representants de Sortu, malgrat que només sigui un premi de consolació, ja que l'objectiu immediat del 22-M no s'hauria assolit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.