Eurodiputats catalans demanen a la Generalitat més pressió per augmentar l'ús del català a la UE
Un parlamentari de CiU suggereix que els diputats catalans al Congrés condicionin el seu suport als pressupostos a què el govern espanyol demani l'oficialitat del català
ERC culpa l'Estat espanyol d'incomplir els acords administratius per augmentar la presència del català a la UE
Eurodiputats catalans de tots els grups polítics, menys el PP, han lamentat avui la falta d'avenços durant l'últim any a l'ús del català en les institucions de la UE, en particular al Parlament Europeu, i han demanat a la Generalitat que pressioni més per acabar amb la “discriminació” d'aquesta llengua.
Per la seva banda, el parlamentari de CiU, Ramon Tremosa, ha suggerit que els diputats catalans al Congrés condicionin el seu suport als pressupostos que el govern espanyol demani l'oficialitat del català a la UE.
“No s'ha avançat, o si s'ha avançat és molt poc”, ha admès l'eurodiputada del PSC, Maria Badia. Badia ha assenyalat que no és gaire optimista sobre el que es pot aconseguir, perquè hi ha una tendència de més intergovernamentalisme i “no és un bon moment per pensar que es poden aconseguir millors nivells d'ús del català”. En tot cas, la representant socialista ha defensat un canvi d'estratègia que segons la seva opinió ha de passar perquè “el govern de Catalunya també hi empenyi”.
“El govern de la Generalitat en aquest tema ha d'apostar d'una manera clara, directa, amb voluntat de solucionar el problema. Crec que el govern de la Generalitat ha de prendre's seriosament aquest tema”, ha dit el representant d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Raül Romeva. Romeva ha admès en tot cas que “la solució en primera instància passa pel govern espanyol, per Madrid”.
També el representant de CiU ha incidit que es tracta d'una decisió que depèn del govern espanyol, i ha demanat als 47 diputats catalans al Congrés que pressionin per acabar amb “aquesta discriminació flagrant”.“Invito a anar a Madrid a marcar gols i a condicionar votacions, com la dels pressupostos generals de l'Estat que han d'aprovar-se aquesta tardor, que hi hagi un avanç en aquest cas”, ha assenyalat.
Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha culpat l'Estat espanyol d'incomplir els acords administratius per augmentar la presència del català a la UE. “L'Estat espanyol no ho resol perquè el cost polític de resoldre-ho li resulta més car que el cost polític de no resoldre-ho. Nosaltres només tenim un mecanisme, incrementar el cost polític de la no resolució”, ha dit.
La UE va acceptar el 2005 l'ús del català i de la resta de llengües cooficials espanyoles en les comunicacions dels ciutadans amb les institucions de la UE, així com en les reunions del Comitè de les Regions (Cdr) i del Consell de Ministres de la UE, i el cost d'aquesta iniciativa el sufraga Espanya.
Tot i això, la mesa del Parlament Europeu ha rebutjat en diverses ocasions, amb el suport de l'eurodiputat del PP Alejo Vidal Quadras, l'ús del català en plens i comissions al·legant dificultats tècniques i econòmiques, malgrat la petició d'Espanya.
Els eurodiputats catalans neguen que existeixin dificultats tècniques i recorden que el Parlament de Catalunya s'ha ofert a sufragar qualsevol cost addicional.