Un moment complicat per la UE

Aquestes eleccions se celebren amb la incertesa sobre el futur d'una Europa immersa en una profunda crisi

Els euro­peus voten aquesta set­mana, entre el dijous 4 i el diu­menge 7, un nou Par­la­ment per a la Unió Euro­pea, en uns comi­cis domi­nats per la crisi econòmica, la pit­jor des de la II Guerra Mun­dial, i la incer­tesa sobre el futur de Europa.

La Unió Euro­pea està en hores bai­xes. La reno­vació de les seves ins­ti­tu­ci­ons, que s'obre amb aquests comi­cis, coin­ci­deix amb una pro­funda depressió que obliga a posar entre parèntesi els mana­ments de la seva aplau­dida unió econòmica i monetària.

Brus­sel·les pre­diu per a aquest any un decrei­xe­ment del 4% i la pèrdua de 8,5 mili­ons d'ocu­pa­ci­ons entre 2009 i 2010. Sis països estan ja en situ­ació de dèficit públic exces­siu –França, l'Estat espa­nyol, la Gran Bre­ta­nya, Irlanda, Hon­gria i Grècia– i a altres cinc –Polònia, Lituània, Letònia, Roma­nia i Malta– la Comissió Euro­pea els ha obert expe­di­ent.

A les urnes hi estan cri­dats més de 375 mili­ons de ciu­ta­dans dels vint-i-set estats mem­bres, però pro­ba­ble­ment acu­di­ran a votar menys de la mei­tat, si es manté la tendència històrica.

L'abs­tenció no ha dei­xat de créixer en les elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu: del 38,01 en els pri­mers comi­cis direc­tes cele­brats el 1979 s'ha pas­sat al 54,53% en els dar­rers de 2004, amb taxes espec­ta­cu­lar­ment altes, que ron­den el 80%, en els nous estats mem­bres d'Europa cen­tral i ori­en­tal.

La crisi, no obs­tant això, podria con­tri­buir a inver­tir aquesta tendència. Els son­de­jos a cada Estat anun­cien un vot gene­ra­lit­zat de pro­testa con­tra els par­tits gover­nants –tret pos­si­ble­ment a França, Polònia, Roma­nia i Xipre– i el crei­xe­ment elec­to­ral d'opci­ons naci­o­na­lis­tes i euro­escèpti­ques que des­con­fien d'Europa com a recepta con­tra la crisi.

El resul­tat podria ser un Par­la­ment més mul­ti­co­lor, amb menor distància entre les dues famílies polítiques pre­do­mi­nants –els con­ser­va­dors del PPE i els soci­a­lis­tes (PSE)– i més veu per als dis­si­dents de la cons­trucció euro­pea.

Tot un seguit de par­tits alter­na­tius aspi­ren a asso­lir escó per pri­mera vegada a Estras­burg, des de l'agru­pació paneu­ro­pea Liber­tas, que va pro­moure amb èxit la cam­pa­nya del «no» al Trac­tat de Lis­boa en el referèndum irlandès el 2008, fins al Par­tit dels Pira­tes suecs, que rei­vin­dica el dret de tots a des­car­re­gar gra­tis música i pel·lícules d'inter­net.

A Itàlia pre­senta can­di­dats un par­tit defen­sor de la igual­tat d'opor­tu­ni­tats... per als homes. Encara que segons els estu­dis que mane­gen les ins­ti­tu­ci­ons de la UE són sobre­tot les raons de política interna les que deci­di­ran el vot dels ciu­ta­dans en les elec­ci­ons euro­pees, mai abans havia estat tan cru­cial per al futur d'Europa l'elecció del Par­la­ment. Només de cons­ti­tuir-se, la nova Càmera haurà de votar a mit­jan juliol al can­di­dat que desig­nin els governs de la Unió per a pre­si­dir durant els pròxims cinc anys la Comissió Euro­pea. El nou Par­la­ment, que en l'última legis­la­tura ha demos­trat la seva trans­cendència per a la vida quo­ti­di­ana dels ciu­ta­dans en impul­sar, per exem­ple, preus més bai­xos per a les tru­ca­des de mòbil o a l'opo­sar-se a l'ampli­ació de la jor­nada labo­ral, es tro­barà sobre la taula nom­bro­sos pro­jec­tes legis­la­tius clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.