Política

opinió

Un futur sense ETA

En primer lloc, caldria posar fi a la situació d'empresonament d'alguns dirigents de l'esquerra abertzale que varen apostar clarament per arribar a aquest final
En el cas d'Irlanda del Nord, l'IRA no va procedir al desarmament fins set anys després dels acords del Divendres Sant; no és cosa d'uns dies

La Tran­sició espa­nyola deixà mal resolta l'arti­cu­lació ter­ri­to­rial de l'Estat i l'Estat de les auto­no­mies no ha satis­fet les expec­ta­ti­ves d'auto­go­vern de les naci­ons històriques. Al mateix temps, una vella herència de la dic­ta­dura, la violència d'ETA, tran­sità incòlume per la Tran­sició com­pro­me­tent la nor­ma­li­tat democràtica i la con­vivència a Euskadi. Era la dar­rera herència per­versa de la dic­ta­dura. Arran de la mort de l'Ernest Lluch, escri­via en aques­tes matei­xes pàgines que el seu “assas­si­nat res­po­nia a la lògica bru­tal de la follia tota­litària dels nous cadells d'ETA... No tenen més argu­ments que el de viure per con­ti­nuar matant, repro­duint així una espi­ral infi­nita que porti a la con­fron­tació civil a Euskadi i entre Euskadi i Espa­nya. Al final d'aquest camí no hi ha cap procés de cons­trucció naci­o­nal, sinó, sola­ment, el buit, la por i l'hor­ror del gulag i dels camps d'exter­mini. La soci­e­tat basca viu amb el xan­tatge d'aquesta violència quo­ti­di­ana que col­peja cer­te­ra­ment on sap que fa més mal”.

En el comu­ni­cat de dijous ETA anun­ci­ava “el ces­sa­ment defi­ni­tiu de la seva acti­vi­tat armada” i, per pri­mera vegada en qua­tre dècades, diven­dres sor­tia el sol sense l'ombra de la seva amenaça. És un final que ven­tila defi­ni­ti­va­ment la supo­sada dis­jun­tiva oberta a Txi­berta (1977) quan el naci­o­na­lisme basc es dividí entre el PNB i altres for­ma­ci­ons que rebut­ja­ven la violència i que havien deci­dit par­ti­ci­par en les elec­ci­ons, perquè això els per­me­tria avançar en l'auto­go­vern i en la cons­trucció naci­o­nal d'Euskadi; i entre ETA i el seu entorn, que rebut­ja­ven les elec­ci­ons i el procés de tran­sició política, perquè no el con­si­de­ra­ven democràtic, i seguien advo­cant per man­te­nir la lluita armada, perquè aquesta no era només con­tra el fran­quisme, sinó con­tra Espa­nya. En suma, més de trenta anys per­duts per arri­bar al que era evi­dent, que en un estat de dret i democràtic la violència política no hi té cabuda. Pel camí d'aquest absurd viatge un ras­tre de sang i cen­te­nars de vícti­mes.

En el final de la violència han estat deci­sius diver­sos fac­tors: el rebuig de la violència per la soci­e­tat basca, l'experiència del dar­rer procés per un final dia­lo­gat de la violència que, no obs­tant el seu fracàs, deixà un pòsit de con­tac­tes, d'impli­cació de la soci­e­tat civil i de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal que han estat deci­sius per arri­bar a aquest final; com deci­sius han estat també el gir de l'esquerra abert­zale i la seva aposta per les vies polítiques, el paper del govern del PSOE, con­tun­dent en la per­se­cució d'ETA però dei­xant fines­tres ober­tes per no entor­pir ini­ci­a­ti­ves enca­mi­na­des a asso­lir la pau, l'eficàcia i la coor­di­nació de les for­ces de segu­re­tat d'Espa­nya i França, que han del­mat l'orga­nit­zació i l'han dei­xat sense capa­ci­tat ope­ra­tiva, i el posi­ci­o­na­ment en con­tra de con­ti­nuar amb la lluita armada d'una part del col·lec­tiu de pre­sos.

Cóm serà el futur imme­diat sense ETA i què cal fer? En pri­mer lloc, cal­dria posar fi a la situ­ació d'empre­so­na­ment d'alguns diri­gents de l'esquerra abert­zale que varen apos­tar clara­ment per arri­bar a aquest final. En segon lloc, el govern que surti de les elec­ci­ons del 20 de novem­bre haurà de ges­ti­o­nar el procés post-ETA, que passa per fle­xi­bi­lit­zar les mesu­res d'excep­ci­o­na­li­tat vigents, revi­sar la política peni­tenciària i apro­var mesu­res per faci­li­tar la rein­serció. Un estat de dret i democràtic es basa en la justícia i no pas en la ven­jança, la qual cosa tam­poc vol dir impu­ni­tat pels crims come­sos. En ter­cer lloc, caldrà no dei­xar-se seduir per aque­lles veus que recla­men la dis­so­lució d'ETA, el des­ar­ma­ment imme­diat i que dema­nin perdó, perquè aquest procés, com demos­tra el cas d'Irlanda del Nord, en què l'IRA no pro­cedí al des­ar­ma­ment (i no super­vi­sat ni pel govern britànic ni per l'irlandès, sinó per una comissió inter­na­ci­o­nal) fins set anys després dels acords del Diven­dres Sant, no és cosa d'uns dies. I, final­ment, però no en dar­rer lloc, cal tenir una curosa sen­si­bi­li­tat amb el res­ca­ba­la­ment de les vícti­mes, perquè el preu de la pau no pot ser l'oblit del sofri­ment cau­sat, i apos­tar per la recon­ci­li­ació, que en el cas de les vícti­mes és sem­pre una opció per­so­nal, mai una obli­gació, per afa­vo­rir la con­vivència.

Per con­cloure, quins esce­na­ris polítics es poden pre­veure en un futur sense ETA. El més imme­diat serà el retorn de l'esquerra abert­zale al Par­la­ment espa­nyol. En canvi, no sem­bla que el PSOE pugui treure'n gai­res bene­fi­cis elec­to­rals mal­grat la seva impli­cació en el camí recor­re­gut fins al comu­ni­cat de dijous. On sí que cal pre­veure can­vis és en les elec­ci­ons autonòmiques del 2013 (si s'esgota la legis­la­tura). Experiències ante­ri­ors demos­tren que els millors resul­tats de l'esquerra abert­zale s'han donat sem­pre en absència de violència. Així doncs, no és difícil pre­veure una afer­ris­sada pugna per l'hege­mo­nia naci­o­na­lista entre el PNB i l'esquerra abert­zale i una majo­ria sobi­ra­nista en les pro­pe­res elec­ci­ons. Una altra qüestió són els pac­tes per for­mar govern que es puguin donar poste­ri­or­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.