Política

Rehabilitant Batet

El Museu d'Història de Catalunya recorda el 75è aniversari de l'afusellament del general republicà a Burgos per les tropes franquistes

Historiadors i familiars recuperen la seva figura tot i les crítiques del passat des de la dreta franquista i l'esquerra catalana

Els seus besnétsllancen una campanya per lloar els seus valors liberals i democràtics

El silenci històric i mediàtic sobre l'incòmode per­so­natge del gene­ral català Domènec Batet –un mateix home, mol­tes vides i, al final, pocs suports– es va tren­car diven­dres amb l'home­natge que va tenir lloc al Museu d'Història de Cata­lu­nya. Unes 200 per­so­nes van retre tri­but al gene­ral més des­co­ne­gut: volun­tari a les guer­res colo­ni­als de Cuba i al Sàhara i alhora defen­sor acèrrim de la lega­li­tat repu­bli­cana; l'home que es va enfron­tar a Com­panys pels Fets d'Octu­bre del 34 i que, anys després, va ser afu­se­llat per Franco a Bur­gos. Incerta glòria. Aquesta set­mana, apro­fi­tant el 75è ani­ver­sari del seu assas­si­nat, va ser recor­dat per la seva família, his­to­ri­a­dors com ara Hilari Raguer i Josep Maria Solé i Sabaté, i per­so­na­li­tats com ara el direc­tor del Memo­rial Democràtic, Jordi Palou-Lover­dos, i l'històric de CDC Espart Ticó.

L'acte al Museu d'Història va home­nat­jar la figura de Domènec Batet (Tar­ra­gona, 1872 - Bur­gos, 1937), però no va obviar les con­tra­dic­ci­ons i moments con­tro­ver­tits del seu per­so­natge. El silenci –el seu nom no té pla­ques ni estàtues– és con­seqüència de no haver estat rei­vin­di­cat fins ara per gai­rebé ningú, atès el seu difícil paper durant els anys trenta. Cri­ti­cat per totes ban­des, ERC li retreia ales­ho­res haver sufo­cat la insur­recció de la Gene­ra­li­tat el 1934; tam­poc els anar­quis­tes tenien bona imatge d'ell a causa de les revol­tes a l'Alt Llo­bre­gat del 1932; als comu­nis­tes no els agra­dava un gene­ral política­ment libe­ral i pro­fun­da­ment religiós; i, final­ment, el que més l'odi­ava, el dic­ta­dor Fran­cisco Franco, el va fer afu­se­llar per un res­sen­ti­ment històric con­tra ell i per opo­sar-se al seu cop d'estat.

La mateixa família Batet reco­neix avui, en parau­les del besnét Fran­cesc Carbó, que “la seva figura ha estat difícil d'enten­dre per a molta gent”, sobre­tot a causa dels Fets del 34. “Va ser un home lle­ial, demòcrata que va viure per als seus ide­als”, expli­quen. La per­so­na­li­tat polièdrica, però sem­pre ferma, de Batet es podria expli­car amb dues foto­gra­fies que són història de Cata­lu­nya. Ana­to­mia –man­lle­vant Cer­cas– de dos ins­tants.

Pri­mera foto: desem­bre de 1932. Batet, com a cap de l'estat major de l'exèrcit a Bar­ce­lona, assis­teix i dóna suport a la sessió inau­gu­ral del Par­la­ment de Cata­lu­nya –el pri­mer democràtic de la història del país– jun­ta­ment als mítics diri­gents d'ERC als anys trenta Fran­cesc Macià, Lluís Com­panys i Josep Tar­ra­de­llas. Batet havia jurat fide­li­tat a la República i, segons explica l'his­to­ri­a­dor Hilari Raguer, “va apro­fi­tar l'època d'ober­tura per orde­nar millor tracte als sol­dats i intro­duir l'ús del català a les caser­nes”. Raguer, en la seva bio­gra­fia sobre Batet, cita l'his­to­ri­a­dor Ian Gib­son: “Si a l'exèrcit espa­nyol hi havia un gene­ral digne i cava­lle­resc aquest seria Batet.”

Segona foto: octu­bre de 1934. El pre­si­dent Com­panys i tot el seu govern són engar­jo­lats per haver lide­rat un movi­ment insur­rec­ci­o­nal con­tra la invo­lució con­ser­va­dora del govern espa­nyol. L'home que va repri­mir la revolta i va dete­nir Com­panys va ser el gene­ral Batet. Tot i això, Hilari Raguer hi veu molts mati­sos: d'una banda, Batet “va avi­sar dies abans Com­panys que la revolta era un error i que ell la sufo­ca­ria per man­te­nir l'ordre legal repu­blicà”; de l'altra, Batet va deso­beir les ordres de Franco, encar­re­gat de sufo­car les revol­tes a Astúries i Cata­lu­nya, de repri­mir a sang i foc i assal­tar el Palau de la Gene­ra­li­tat. “Batet ho va tro­bar una bar­ba­ri­tat perquè cau­sa­ria mol­tes bai­xes i va espe­rar fins que es van ren­dir.”

Franco no va obli­dar el desa­ca­ta­ment i l'hi va fer pagar car. El juliol del 1936, Batet, cap de la Sisena Divisió Mili­tar, amb seu a Bur­gos, es va enfron­tar als col­pis­tes. Va ser empre­so­nat. A la mati­nada d'un 18 de febrer d'ara fa 75 anys, el van matar al penal de Bur­gos. Tos­su­da­ment fidel a si mateix, Batet no va voler que li embe­nes­sin els ulls per veure la cara de l'esca­mot d'afu­se­lla­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.