Política

Maragall, per l'estat propi

L'exconseller socialista diu a Prada que cal “explorar” el camí de la independència i planteja que es treballi en una constitució catalana

Diu que no se sent incòmode amb la reclamació de l'11-S: “Catalunya, nou estat d'Europa”

Ernest Mara­gall ha fet el salt. L'històric diri­gent i excon­se­ller soci­a­lista, germà de l'expre­si­dent Pas­qual Mara­gall, va fer un pas deci­siu ahir –que si no és defi­ni­tiu poc li falta– per abraçar tesis ober­ta­ment inde­pen­den­tis­tes. Haver accep­tat la invi­tació de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) per par­ti­ci­par en un debat a Prada, en el marc de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d'Estiu, sobre la feina que es pot fer des del món uni­ver­si­tari per crear un nou estat català, ja deno­tava d'entrada que ell no se sen­tia pas lluny de la rei­vin­di­cació, i més quan no fa ni un mes va ser l'únic dipu­tat del PSC que es va des­mar­car del seu par­tit per unir-se al clam de CiU, ICV i ERC per un nou con­cert econòmic.

Ahir acla­ri­ria abans que res que no par­lava en nom del seu par­tit, sinó de la pla­ta­forma Plaça 21 que acaba de crear, i mati­sava per començar: “No sóc estric­ta­ment inde­pen­den­tista, però el terme no em fa cap por.” I cer­ta­ment li'n fa tan poca, de por, que tot el seu dis­curs poste­rior va ani­mar a una sola fita: que Cata­lu­nya tre­ba­lli per asso­lir la inde­pendència, i apren­gui a tenir “cul­tura d'estat”. “Ara ja som estat en una colla d'àmbits, com ara la ciència, la recerca, la llen­gua, la cul­tura i els esports, però no ho som en altres en què ens cal apro­fun­dir seri­o­sa­ment”, refle­xi­o­nava, com sobre­tot l'edu­cació, però també la justícia, la defensa i les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals. I això, segons ell, “vol dir feina”, la d'anar “cons­truint el país dia a dia”, tre­ba­llant des d'ara. “Per ser estat s'ha d'actuar com a estat, tenir aquesta acti­tud”, defen­sava.

Mara­gall, de fet, anava més enllà i sug­ge­ria que la uni­ver­si­tat ha d'apor­tar idees sobre “l'amplíssim àmbit de refor­mes estruc­tu­rals” que el país té pen­dents, i fer pro­pos­tes sobre “com ha de ser aquest estat propi”. Per això li sug­ge­ria ja, per exem­ple, que comenci a pen­sar en la redacció d'una cons­ti­tució cata­lana que pogués encai­xar dins del marc euro­peu. Més clar, l'aigua...

Per l'excon­se­ller, això sí, no n'hi ha prou amb “gua­nyar en gruix d'estat”. Un país “en cons­trucció”, segons ell, també “neces­sita uni­tat, i en aquest ter­reny n'hi ha un dèficit glo­bal, fins i tot en el pacte fis­cal”, lamen­tava. Per això mateix, tot i que va donar a enten­dre que sí, evi­tava con­fir­mar que anirà a la mobi­lit­zació de la Diada con­vo­cada per l'ANC. “Si és una mani­fes­tació que per­met expres­sar-se a Cata­lu­nya en ple­ni­tud i en lli­ber­tat, s'hi ha d'anar, però si és uni­di­men­si­o­nal m'interessa menys”, rao­nava, per la qual cosa dema­nava “clare­dat perquè sigui un plan­te­ja­ment obert i aco­lli­dor, sense renun­ciar a res”. Per­so­nal­ment, de fet, no se sent “incòmode” amb el lema Cata­lu­nya, nou estat d'Europa, però creu que altres ciu­ta­dans hi han de poder expres­sar altres deman­des. Això sí, evi­tava donar con­sig­nes al seu par­tit sobre si hi ha d'anar. “El PSC és lliure de pren­dre les seves deci­si­ons, i no estic en con­di­ci­ons de donar con­sells ni de forçar ningú.”

LES FRASES

Independència? Hem d'explorar aquest camí i veure si som capaços d'arribar-hi col·lectivament
En qualsevol escenari de futur Catalunya necessita aprendre a ser estat; ara no en sap prou
Ernest Maragall
exconseller d'educació i diputat del psc. fundador de plaça 21

Estudis sobiranistes universitaris

El discurs independentista de Maragall va eclipsar una taula rodona amb àmplia representació de partits del ventall sobiranista català. Tots van coincidir a apuntar que la universitat és imprescindible en qualsevol procés sobiranista que es vulgui obrir, en aspectes com ara la internacionalització. Per Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament, a més ha de “crear consciència” i, com es fa a Londres, “impulsar programes que estudiïn el sobiranisme identitari des de l'àmbit acadèmic”. Per l'exconseller republicà Josep Huguet, la universitat catalana “ha de ser autocrítica” per sortir de la “mediocritat i el corporativisme” que suposa seguir en el model espanyol “napoleònic”, i segons la portaveu d'ICV Dolors Camats, que avisava que “abans que res està en risc la independència de la mateixa universitat“, cal treballar “amb tots els escenaris possibles, i no només amb el que desitgem”. Amb molts matisos, també es va coincidir que, preservant el català, caldria apostar més per altres idiomes del coneixement, com ara l'anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.