Política

En lletres grans

El desplegament del gran mosaic amb el lema ‘Freedom Catalonia 2014' va esdevenir la imatge i un dels moments catàrtics de la nit

El públic fins i tot va improvisar un assaig general abans de mantenir alçades les quasi 70.000 cartolines mentre sonava ‘Els segadors'

Un exèrcit d'operaris va fer possible el muntatge

El mosaicva cristal·litzar amb rotunditat, amb més de 130.000 braços aixecant alhora les cartolines
L'atenció pel mésmínim detall és clau perquè “es tracta d'una acció efímera, sense marge d'error

“Un mosaic és un ritual.” La defi­nició és de la pre­si­denta d'Òmnium Cul­tu­ral, Muriel Casals, que en una entre­vista en aquest diari sin­te­tit­zava la idea força d'una ini­ci­a­tiva d'aquest tipus: que la suma de volun­tats indi­vi­du­als es tra­du­eixi en un mis­satge col·lec­tiu. Ahir, el públic que hi havia al Camp Nou ni tan sols es va espe­rar a fer el ritual quan tocava, que era quan sonés Els Sega­dors, després del dis­curs de la pre­si­denta d'Òmnium, orga­nit­za­dor de l'acte. De manera impro­vi­sada, just després de les ins­truc­ci­ons que es van donar per mega­fo­nia per des­ple­gar-lo, la gent va començar a fer pro­ves per ini­ci­a­tiva pròpia, fins al punt que Casals va haver d'espe­rar per ini­cial el dis­curs que acabés aquell assaig gene­ral impro­vi­sat. Després de la inter­venció de Casals, el joc va seguir, amb la gra­de­ria par­tida en dos i mos­trant alter­na­ti­va­ment una mei­tat i l'altra del mosaic. Però va ser ja amb l'himne català de banda sonora, quan el gran mosaic que impul­sava El Punt Avui i que els lec­tors han sufra­gat en bona part amb apor­ta­ci­ons voluntàries, va cris­tal·lit­zar amb rotun­di­tat, amb més de 130.000 braços aixe­cant les car­to­li­nes que con­for­ma­ven el lema esco­llit, Fre­e­dom Cata­lo­nia 2014, llançant el seu mis­satge arreu i pro­por­ci­o­nant la gran foto­gra­fia de la nit.

Però per acon­se­guir el moment de catarsi, mis­satge i pur impacte visual, a més dels braços alçats de quasi 70.000 per­so­nes, va cal­dre molt feina prèvia. Aquells minuts d'impacte es van començar a coure fa dos mesos, quan es van ini­ciar les con­ver­ses per fer rea­li­tat la ini­ci­a­tiva. Des de lla­vors, gai­rebé cen­te­nar i mig de per­so­nes han tre­ba­llat en els pre­pa­ra­tius de la catarsi, que s'acce­le­ra­ven a mesura que arri­bava el moment, explica Jordi Sant, que coor­dina l'equip encar­re­gat de la con­fecció i exe­cució del mosaic.

Les car­to­li­nes, al dors de les quals consta el nom de totes les per­so­nes i enti­tats que ja hi havien col·labo­rat fa set dies (la resta apa­rei­xe­ran jun­ta­ment amb aquests, en un pòster com­me­mo­ra­tiu que el diari encar­tarà en l'edició del 7 de juliol) es van impri­mir fa una set­mana. En total, s'han fet ser­vir uns 2.500 qui­los de car­to­lina, o més de qua­tre metres cúbics, com vul­guin.

El mate­rial es va por­tar en un camió al Camp Nou ahir mateix a quarts de vuit del matí. Un petit exèrcit d'un cen­te­nar de per­so­nes van pas­sar-se el matí col·locant a lloc les peces, de 45 per 65 centímetres. Sant compta amb un equip inte­grat per una quin­zena de col·labo­ra­dors habi­tu­als que es dedi­quen a coor­di­nar el des­ple­ga­ment en petits grups. El petit exèrcit, del qual també for­mava part un grup de volun­ta­ris que feien la feina a canvi d'entra­des per al con­cert, va començar la tasca a les onze del matí i va aca­bar a mig­dia. Pri­mer, les lle­tres; després, el fons. Cadas­cuna de les lle­tres, per cert, ocu­pa­ven en aquest mosaic més seients del que és habi­tual, eren més grans, explica Sant. El motiu? “Prevèiem que vin­dria molta cana­lla, i els nens són més bai­xets”. Fer la lle­tra més gran per­met com­pen­sar aquest pos­si­ble han­di­cap. Que Sant tin­gui pre­sents fins i tot aquests petits detalls no és gratuït. Fa més de 20 anys que s'hi dedica, amb la seva empresa, a mun­tar ani­ma­ci­ons en grans esde­ve­ni­ments, inclo­ent els mosaics que s'han con­ver­tit en la seva espe­ci­a­li­tat des que, el 8 de gener de 1992, i en un Barça-Madrid, en va fer el pri­mer que s'aixe­cava a l'Estat ins­pi­rant-se en els que ja feien els ita­li­ans. Des de lla­vors, Sant i el seu equip han fet més d'una sei­xan­tena de mosaics, sobre­tot al Camp Nou i en par­tits del Barça.

La pla­ni­fi­cació tenia en compte altres espe­ci­fi­ci­tats del mosaic. Nor­mal­ment, en un par­tit les car­to­li­nes s'aixe­quen al prin­cipi. Però en aquest cas calia espe­rar fins a la mitja part de l'espec­ta­cle, que a més es va endar­re­rir més d'una hora res­pecte de l'horari pre­vist. D'aquí els avi­sos per mega­fo­nia abans de l'inici del xou, i també les ins­truc­ci­ons que es podien lle­gir en les dues pan­ta­lles situ­a­des a banda i banda de l'esce­nari i que es van donar també per mega­fo­nia minuts abans l'impro­vi­sat , i que va des­en­ca­de­nar l'assaig gene­ral. Aquesta atenció pel més mínim detall Sant la con­si­dera clau perquè el des­ple­ga­ment del mosaic “és una acció molt efímera i no hi ha marge d'error. O surt bé o no surt. Per això cal bus­car el moment on pot haver més pre­dis­po­sició del públic”. Ahir, segu­ra­ment, el moment podia haver estat qual­se­vol, però segu­ra­ment cap no hau­ria estat millor que l'esco­llit.

27.295 euros recaptats
En el moment que ahi r es va tancar el termini per fer aportacions per al mosaic, pocs minuts abans que es desplegués, s'havien recaptat 27.295 euros dels més de 40.000 que comporten les despeses de la iniciativa. És a dir, gairebé tres quartes parts s'han sufragat amb aportacions voluntàries dels lectors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.