Política

MIQUEL ÀNGEL MARTÍNEZ

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

“M'agradaria poder veure pacificada l'actual N-II”

Malgrat les exigències a última hora d'Unió, diu que l'acord de govern al Consell s'ha tancat amb “la generositat de tots”

Les platges i la mobilitat continuen marcant l'agenda política de l'organisme

PROFESSOR EN EXCEDÈNCIA
Nascut a Linyola el 1961, està casat i té dos fills i una filla. És fill del metge i de la mestra que durant molts anys van dedicar gran part de la seva vida a exercir la seva professió al petit municipi maresmenc. Aquest mandat, com l'anterior, compaginarà el càrrec de president del Consell Comarcal amb el d'alcalde de Sant Vicenç de Montalt. Professor de ciències humanes i logopeda, va exercir de professor de primària a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró fins que el 2007 va accedir a l'alcaldia. Des d'aleshores està en situació d'excedència
El pacte es va tancar amb la generositat de tots, i Unió entenia que havia
de tenir un pes dins de l'organigrama
El Consell Comarcal ha viscut com cap altra administració la crisi i hem hagut d'aplicar ajustos traumàtics
El Consell Comarcal vol que hi hagi platges adequades i que els ajuntaments del Maresme no pateixin cada estiu
Ja hem pagat amb escreix l'autopista C-32 i hauria de ser gratuïta, però també hi hem de trobar una alternativa

L'alcalde de Sant Vicenç de Mon­talt, Miquel Àngel Martínez (CiU), repe­teix com a pre­si­dent del Con­sell Comar­cal després de ree­di­tar el govern tri­par­tit del man­dat pas­sat. En l'acord entre ERC, CiU i el PSC es pre­veu repar­tir la pre­sidència de l'orga­nisme entre con­ver­gents i repu­bli­cans.

A vint-i-qua­tre hores de la cons­ti­tució del Con­sell Comar­cal, Unió, en temps de des­compte, reclama un càrrec i no es pot sig­nar el pacte. Què va pas­sar?
Hi havia un ser­rell en l'acord que s'havia de tan­car i que era la ter­cera vice­pre­sidència, que final­ment s'ha que­dat Unió. Això va obli­gar a dis­cu­tir de nou sobre un acord que ja estava per­fi­lat i que es va haver de tan­car a última hora amb gene­ro­si­tat de tots. Unió Democràtica ente­nia que havia de tenir pes dins l'orga­ni­grama polític.
Però això no s'hau­ria d'haver dis­cu­tit abans d'anun­ciar l'acord?
M'ho vaig tro­bar a sobre la taula perquè no he par­ti­ci­pat de les nego­ci­a­ci­ons en cap moment. El meu mateix par­tit va enten­dre que la pre­sidència havia de que­dar-ne al marge.
Però què pensa de la jugada d'Unió Democràtica?
Des­co­nec les nego­ci­a­ci­ons i els pac­tes que hi havien amb Unió. El més impor­tant és que vaig veure la volun­tat d'arri­bar a acords i de ser gene­ro­sos amb el que estava recla­mant Unió.
Per tant, els socis ho van enten­dre i van aca­tar-ho sense més ni més?
Pri­mer va sob­tar, però després de refle­xi­o­nar-hi es va tan­car l'acord sense cap més pro­blema.
Man­tindrà també Unió la gerència al Con­sell Comar­cal con fins ara?
És un aspecte dife­rent i encara no està deci­dit.
Fa la sen­sació que aquí el que ha pre­val­gut és el repar­ti­ment de càrrecs entre socis. Hi ha un pro­jecte comú al dar­rere?
Sí, tirar enda­vant el pla estratègic del Maresme. El que els tres socis vam enten­dre és que la ciu­ta­da­nia volia un Con­sell Comar­cal fort. Dels 33 con­se­llers, 22 estan en el govern i repre­sen­ten les tres for­ces més vota­des.
Faci una valo­ració del man­dat ante­rior.
Va ser un man­dat difícil perquè ens va aga­far de ple una situ­ació de crisi econòmica, política i social. Ho han patit totes les admi­nis­tra­ci­ons, però el Con­sell Comar­cal més, pel caràcter fina­lista de l'ens i la dependència dels ingres­sos d'altres admi­nis­tra­ci­ons supra­co­mar­cals. No van arri­bar els diners, vam patir moltíssim i vam haver d'afron­tar situ­a­ci­ons de neguit i ten­si­ons de tre­so­re­ria. Amb el poc que teníem hem pogut anar tirant i ens n'hem sor­tit bus­cant alter­na­ti­ves com ara fent com­pres agre­ga­des o man­co­mu­nant ser­veis.
Els crítics amb el Con­sell defen­sen que hi ha hagut molta mala maror.
En una situ­ació com­pli­cada com la que vam viure s'havien d'apli­car rea­jus­ta­ments traumàtics. Cada cop que s'ha hagut de pren­dre una decisió en l'àmbit de per­so­nal era perquè con­si­deràvem que aque­lla àrea estava sobre­di­men­si­o­nada i calia posar-hi remei. Hi ha hagut neguit per part dels tre­ba­lla­dors, perquè defen­sen el seu lloc de feina, i és lícit, però també saben que nosal­tres no en som els cul­pa­bles i si s'ha hagut de pren­dre alguna decisió és perquè no arri­ba­ven diners. Ho hem sal­vat de moment, però no sabem fins quan.
Està sobre­di­men­si­o­nat, el Con­sell Comar­cal?
Hem de fer un estudi de valo­ració dels llocs de tre­ball i hem de veure cada àrea en con­cret com està estruc­tu­rada. És cert que hi ha gent que depèn direc­ta­ment de con­trac­tes que no s'han pogut reno­var i ja no tre­ba­llen a l'ens i també que hi ha hagut reducció d'hores. Això no agrada a ningú.
Se'n pene­deix, d'haver tren­cat amb el PP?
Les deci­si­ons que es pre­nen han de ser con­seqüents, però he de dir que amb el PP hi teníem molt bona relació, la mateixa que vam tenir amb ERC i amb el PSC. Les cir­cumstàncies polítiques són les que són, i davant la situ­ació en mino­ria neces­sitàvem altres socis.
La crisi en el Con­sell va arri­bar al punt que es va qüesti­o­nar la seva figura com a pre­si­dent, fins i tot per part del seu par­tit.
Em va sob­tar moltíssim, perquè sem­pre he tin­gut el suport de la direcció naci­o­nal i comar­cal del meu par­tit. Encara més, abans de les elec­ci­ons, quan encara no sabíem els resul­tats, ja em van comen­tar que comp­ta­ven amb mi com a pre­si­dent del Con­sell Comar­cal. Es va par­lar en una assem­blea i es va dema­nar si algú més es volia pre­sen­tar per al càrrec, i ningú ho va fer.
El pacte tri­par­tit ree­di­tat com ges­ti­o­narà el 27-S?
Les elec­ci­ons al Par­la­ment no ha estat cap bar­rera per subs­criure de nou l'acord. El que ha pre­val­gut és que les tres for­ces més vota­des a la comarca suméssim per tirar enda­vant els rep­tes que tenim pen­dents.
Quins pro­jecte pre­veu aquest pla estratègic comar­cal?
En un ambiciós tre­ball que pretén dotar de més ser­veis de qua­li­tat els muni­ci­pis. Actu­al­ment ja n'ofe­rim fins a 26 i volem fer un pas més enllà ampli­ant les pos­si­bi­li­tats que donen les com­pres agre­ga­des, enlles­tint la banda ampla de fibra òptica a la comarca i impul­sant defi­ni­ti­va­ment la comissió i la mesa de mobi­li­tat i de les plat­ges.
En qual­se­vol cas, el Con­sell és encara una admi­nis­tració poc cone­guda i, per tant, poc valo­rada?
Real­ment el ciu­tadà no per­cep els ser­veis que dóna el Con­sell Comar­cal i des­co­neix, per exem­ple, que temes com ara les depu­ra­do­res, el moni­to­ratge,
el trans­port i els men­ja­dors esco­lars o el sane­ja­ment de les
rie­res depe­nen d'aquest orga­nisme. Hem d'expli­car encara molt més què fem, perquè hi crec fer­ma­ment. Si no fos per aquest orga­nisme hi hau­ria ser­veis essen­ci­als que no es podrien donar.
Creu que el Maresme ha per­dut pis­to­nada en els dar­rers temps?
El Maresme és una comarca que ha sabut reac­ti­var-se, rea­li­men­tar-se i rees­truc­tu­rar-se. La crisi ha afec­tat sec­tors clau com ara la cons­trucció i la indústria, però ha sabut apro­fi­tar els actius que té i ori­en­tar l'acti­vi­tat econòmica cap a altres àmbits que li gene­ren més pro­fit, com ara el turisme i la gas­tro­no­mia. A més, ha sor­git una allau de nous empre­ne­dors amb molta for­mació, i la gent que s'ha que­dat a l'atur real­ment ha bus­cat altres sor­ti­des. La nos­tra és una comarca empre­ne­dora, activa i amb mol­tes pos­si­bi­li­tats.
Un dels grans rep­tes pen­dents es la millora de la mobi­li­tat. Pas­sen els anys i gai­rebé no s'ha mogut res.
Durant aquests dar­rers qua­tre anys hem fet molta feina. Ha millo­rat les línies fer­roviàries. Pot­ser ho han de fer més, però com a mínim s'ha aug­men­tat la freqüència de pas entre Arenys de Mar i Mataró. Abans hi havia un tren cada mitja hora, ara en tenim un cada deu minuts. L'enllaç amb Girona també s'ha poten­ciat, i ara anar-hi no és cap via­cru­cis com ho era abans. S'estan apli­cant boni­fi­ca­ci­ons en els peat­ges. D'acord que voldríem un peatge gratuït, però de moment tenim aquests des­comp­tes que han anat cada cop a més.
La con­cessió de l'auto­pista acaba el 2021. Com a mares­menc què hi ha de dir?
Aquesta és l'auto­pista més antiga de l'Estat. Els mares­mencs ja l'hem pagat amb escreix i hau­ria de ser gratuïta, però al mateix temps s'hau­ria de bus­car una alter­na­tiva. També m'agra­da­ria que es paci­fiqués l'actual N-II, una car­re­tera que s'ha d'arre­glar d'alguna manera perquè ja s'ha cobrat mol­tes morts, i les ron­des ja van ser abo­li­des. Però una cosa és voler i una altra, molt dife­rent, és poder.
Ara la Gene­ra­li­tat des­carta
un res­cat par­cial de les vies
ràpides i parla de fer un altre estudi.
El Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat de la Gene­ra­li­tat ja té una diagnosi feta, que s'ha enviat a tots els ajun­ta­ments. El que farem nosal­tres és con­ti­nuar tre­ba­llant des de la comissió i la mesa de mobi­li­tat, que està for­mada per repre­sen­tants de tots els grups polítics, de l'Ajun­ta­ment de Mataró com a capi­tal i de la Gene­ra­li­tat.
I les enti­tats cíviques, no hi són?
La coor­di­na­dora va dema­nar ser-hi i va pro­po­sar un repre­sen­tant. Tant la Gene­ra­li­tat com la resta de mem­bres vam accep­tar que en fos mem­bre.
Una altra de les qüesti­ons pen­dents de la comarca és com afron­tar el pro­blema de les plat­ges?
Com la mobi­li­tat, les plat­ges
són un altre dels rep­tes que el Con­sell Comar­cal vol lide­rar perquè es tracta de pro­blemàtiques de comarca. Tot i que és cert que els muni­ci­pis situ­ats a la banda sud són els que més ho patei­xen, les casuísti­ques són molt dife­rents i ara les lle­van­ta­des també han dei­xat molt afec­tat el lito­ral d'altres muni­ci­pis de la zona cen­tral i del nord, com ara Sant Vicenç de Mon­talt, Santa Susanna, Sant Pol de Mar i Cal­des d'Estrac. És un pati­ment perquè a certs llocs no hi ha platja i l'aigua arriba fins a la via del tren. Fa anys i anys que fem estu­dis per esbri­nar-ne les cau­ses. Uns diuen que l'ori­gen és a la Tor­dera perquè ja no baixa amb prou sedi­ments per nodrir les plat­ges, d'altres apun­ten els ports espor­tius com els cul­pa­bles i l'obli­gació que tenen per fer el traspàs de sorra d'una banda a l'altra, i també n'hi ha que par­len de col·locar dics.
Però què pensa fer el Con­sell Comar­cal per tro­bar una solució?
Dei­xant de banda el des­ga­vell que hi ha en les com­petències d'aquesta zona perquè tot i que Cos­tes les delega a la Gene­ra­li­tat, l'última paraula per esta­blir-hi un pla d'usos la té l'Estat, vam pen­sar que havíem de reu­nir en una mateixa taula tots els actors impli­cats, inclo­sos els alcal­des, per mirar de posar fil a l'agu­lla. Els vam pre­sen­tar un últim estudi que pre­veu que certs llocs s'han de reom­plir de sorra i en altres s'ha d'optar per fer-hi un espigó.
Una solució mixta?
Sí. Ni posa­rem sorra a tot arreu ni escam­pa­rem espi­gons per tot el lito­ral. El tre­ball marca una solució per a cadas­cun dels muni­ci­pis, pre­veu fer-hi actu­a­ci­ons per fases, i esta­bleix qui­nes són més pri­o­ritàries i d'urgència.
Per tant, està en vies de solu­ci­o­nar-se?
El Con­sell Comar­cal vol que hi hagi plat­ges ade­qua­des i que els ajun­ta­ments no patei­xin. A més, tam­poc volem que hi hagi una pro­blemàtica pel que fa a la fauna del lito­ral mares­menc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia