Política

L’ombra allargada

La nostàlgia per l’extingida Unió Soviètica perviu en bona part dels russos que hi reconeixien la seva pàtria

Putin intenta tornar a Rússia l’orgull nacional i l’esplendor de superpotència respectada i temuda

“Rússia és un país complex que voldria ser normal”

És una de les imat­ges icòniques de finals del segle XX. El 25 de desem­bre de 1991, a les 19.30 hores, la ban­dera roja amb la falç i el mar­tell s’arri­ava de la cúpula del Krem­lin i, uns minuts després, s’his­sava al seu lloc la ban­dera tri­co­lor de la Fede­ració Russa. Prèvia­ment, Mikhaïl Gor­bat­xov, últim pre­si­dent soviètic i impul­sor de les refor­mes falli­des per obrir i moder­nit­zar l’URSS, lle­gia la seva dimissió davant les càmeres de tele­visió. La Comu­ni­tat Euro­pea reco­neix Rússia com a hereva legítima de l’extin­gida Unió Soviètica.

La renúncia i el canvi de ban­de­res a la plaça Roja cul­mi­na­ven el procés de liqui­dació de l’URSS ini­ciat dis­set dies abans en un parc natu­ral de Bie­lorússia. El 8 de desem­bre d’aquell 1991, els pre­si­dents de les repúbli­ques soviètiques de Rússia, Bie­lorússia i Ucraïna fir­ma­ven el cer­ti­fi­cat de defunció de l’estat creat després de la Revo­lució d’Octu­bre del 2017. Al seu lloc, esta­blien una Comu­ni­tat d’Estats Inde­pen­dents, de la qual for­ma­rien part onze de les anti­gues quinze repúbli­ques soviètiques.

L’enfon­sa­ment de l’URSS, pre­ce­dit per la cai­guda del mur de Berlín i les con­següents revol­tes democràtiques als antics satèl·lits de l’Est, mar­cava també el final de la guerra freda, l’era de con­fron­tació amb els EUA i de la divisió del món en dos blocs ideològics i dues esfe­res d’influència. Des d’Occi­dent es pro­cla­mava el final de la història i se cele­brava el tri­omf de les democràcies libe­rals i el lliure mer­cat sobre el sis­tema comu­nista. Pre­si­dida per Borís Ielt­sin, la nova Rússia empre­nia una tran­sició sal­vatge cap al capi­ta­lisme apli­cant una teràpia de xoc econòmica que enfon­sava en la misèria mas­ses de població men­tre encim­be­llava una nova classe –els oli­gar­ques–, enri­quida amb la pri­va­tit­zació dels béns de la des­a­pa­re­guda URSS. L’etapa de caos i de cor­rupció de Ielt­sin arriba a la seva fi quan nomena un exes­pia com a pri­mer minis­tre, Vladímir Putin, el desem­bre del 1999. El març de l’any següent, el delfí s’ins­tal·la al Krem­lin. Comença la Rússia de Putin.

El nou pre­si­dent ins­tau­rarà un règim auto­ri­tari i silen­ciarà l’opo­sició men­tre governa una eco­no­mia depen­dent dels ingres­sos dels hidro­car­burs i sot­mesa a cri­sis suc­ces­si­ves –l’última, la de la covid–. Inter­vindrà per man­te­nir el domini rus sobre l’espai post­soviètic i tor­nar a Rússia el paper de super­potència mun­dial res­pec­tada i temuda men­tre con­so­lida el seu dis­tan­ci­a­ment amb Occi­dent.

Però, mirant amb retros­pec­tiva, què queda de l’URSS trenta anys després? “Política­ment no en queda res, òbvi­a­ment. Ha mort l’estat i la ide­o­lo­gia tal com s’havia plan­te­jat. Queda nostàlgia en dife­rents for­mes i en dife­rents àmbits de la soci­e­tat”, afirma Fran­cesc Serra, pro­fes­sor de rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals de la UAB i del CIDOB. “Ideològica­ment, molt pocs rei­vin­di­quen el règim soviètic, però així i tot hem de tenir en compte que va viure 70 anys i que ha for­mat cul­tu­ral­ment almenys dues o tres gene­ra­ci­ons”. “Des de la soci­e­tat russa s’enyora no només la pàtria a què esta­ven acos­tu­mats; s’enyora sobre­tot la gran­deur d’aque­lla Unió Soviètica que, en la història de Rússia, mai havia estat inter­na­ci­o­nal­ment tan res­pec­tada i inter­na­ment tan cohe­si­o­nada”, hi afe­geix.

És en aquest con­text que cal situar la irrupció de Putin, que ha defi­nit la cai­guda de l’URSS com “la catàstrofe geo­política més gran del segle XX”. “La Rússia de Putin, amb el seu impuls amenaçador, no s’entén sense la humi­li­ació que va repre­sen­tar l’esfon­dra­ment de la Unió Soviètica. De la mateixa manera que l’arri­bada de Hit­ler al poder no s’entén sense la humi­li­ació que va repre­sen­tar per a Ale­ma­nya les repa­ra­ci­ons de guerra impo­sa­des el 1919 pel Trac­tat de Ver­sa­lles [...]. A Putin se li va fer insu­por­ta­ble el final de l’URSS esce­ni­fi­cat com una ren­dició incon­di­ci­o­nal”, escriu el peri­o­dista Lli­bert Ferri al seu lli­bre Putin trenta anys després del final de l’URSS (Edi­ci­ons de 1984, 2021).

I com ha trans­for­mat Rússia des del Krem­lin? “Li ha donat soli­desa, una certa cohesió econòmica i sobre­tot una cosa que tro­bava molt a fal­tar: orgull naci­o­nal. Hi ha la sen­sació gene­ral que en l’època de Ielt­sin, els anys noranta, el país s’havia venut a tros­sos a l’estran­ger, s’havia obert a la cor­rupció, fins i tot a la violència de les màfies [...]. La idea és que, en arri­bar, Putin ha sabut donar un cop de puny a la taula i posar a rat­lla els oli­gar­ques i els interes­sos estran­gers, eli­mi­nar la cor­rupció i els perills de Txetxènia, els perills de deses­ta­bi­lit­zació i de des­in­te­gració.”

Queda saber ara cap a on camina Rússia. “Rússia és un país com­plex que li agra­da­ria ser nor­mal. I per Rússia ser nor­mal és ser com l’Europa occi­den­tal. Els seus valors són els euro­peus, i camina cap aquí, molt len­ta­ment, fent mol­tes rebe­que­ries, demos­trant que no cedeix perquè és un país molt espe­cial, molt únic. Però és un país d’una gran cul­tura, que aporta moltíssim i que vol bones rela­ci­ons amb els seus veïns, mal­grat moltíssi­mes coses. Aquest sen­ti­ment de “volem ser com vosal­tres” exis­teix i pre­valdrà a mesura que Rússia esta­bi­litzi la seva eco­no­mia –que té seri­o­sos pro­ble­mes– i la seva soci­e­tat”, vati­cina Serra.

25.12.1991
Gorbatxov,
l’últim líder soviètic, dimiteix i traspassa el poder a Ieltsin, president del nou estat rus independent.

De la dimissió de Gorbatxov a l’enverinament de Navalni, catorze dates clau de la Rússia postsoviètica

1991

25 de desembre

Mikhaïl Gorbatxov, últim president soviètic i impulsor de l’obertura política i la modernització econòmica de l’URSS, anuncia la seva dimissió. La Unió Soviètica, l’estat nascut de la Revolució d’Octubre del 1917, deixa d’existir oficialment. El poder, inclòs el botó nuclear, recau en Borís Ieltsin, president de la Federació Russa.

1999

26 d'agost

Vladímir Putin, primer ministre de Ieltsin, ordena intervenir a Txetxènia. Serà una guerra sagnant que acabarà el 2009.

1999

31 de desembre

Ieltsin dimiteix i Putin, primer ministre, assumeix la presidència de Rússia. Guanyarà totes les eleccions successives en què es presentarà.

2000

12 d'agost

El submarí nuclear ‘Kursk’ naufraga al mar de Barentz amb 118 tripulants a bord. És la pitjor catàstrofe naval des del final de l’URSS.

2002

23 d'octubre

Un comando terrorista txetxè assalta el Teatre Dubrovka de Moscou i hi reté 850 ostatges. Exigeixen la retirada de les tropes russes de Txetxènia (foto) i el final de la segona guerra en aquesta república independentista. Tres dies després, forces especials d’intervenció llançaran una operació amb un agent químic per posar fi al segrest. En l’acció moriran almenys 170 persones: 130 ostatges i els 40 membres de l’escamot.

2004

1 de setembre

Un grup islamista assalta una escola a Beslan (Rússia) i hi reté ostatges. L’operació de rescat acaba amb 334 morts, la majoria nens.

2006

7 d'octubre

Mor abatuda a trets la periodista russa Anna Politkóvskaia. Opositora a Putin, havia investigat les atrocitats en la guerra de Txetxènia.

2006

23 de novembre

L’exespia i dissident rus Aleksandr Litvinenko mor a Londres, on vivia, enverinat amb poloni-210. Una investigació del Regne Unit conclourà, deu anys més tard, que va ser assassinat per dos sospitosos que “probablement” van actuar per ordres dels serveis d’espionatge russos (FSB) amb l’aprovació del president Putin.

2008

7 d'agost

Geòrgia s’enfronta a Rússia per les seves províncies separatistes d’Ossètia del Sud i Abjàsia, prorusses. La guerra dura 5 dies.

2011

5 de desembre

L’oposició russa denuncia, en una multitudinària protesta a Moscou, frau en les legislatives, que havia guanyat el partit oficialista.

2014

18 de març

Putin firma l’annexió de Crimea després d’haver envaït la península i promogut la guerra a l’est d’Ucraïna ajudant els rebels prorussos.

2015

27 de febrer

Borís Nemtsov, viceprimer ministre rus amb Ieltsin i opositor de Putin, mor assassinat a trets al pont Bolxoi Moskvoretski, a 200 metres del Kremlin. El polític liberal, doctor en ciències fisicomatemàtiques, havia estat un actiu organitzador i participant de les protestes del 2011-2013 a Rússia per reclamar unes eleccions sense frau. L’assassinat va tenir lloc la vigília d’una marxa opositora contra la crisi econòmica i la guerra a Ucraïna.

2020

25 de juny

Referèndum sobre la reforma constitucional que permet a Putin acumular més mandats. El guanya amb el 78,5% dels vots.

2020

20 d'agost

Navalni, enemic número u de Putin, és enverinat. A Berlín, on ingressa, es confirma que va ser atacat amb un agent nerviós.

Manar més temps que Stalin

Anna Balcells

Prop del 78% de votants russos van avalar la reforma constitucional de Putin en el referèndum celebrat el juny de l’any passat. La revisió de la carta magna permet tornar el comptador de mandats presidencials a zero quan Putin esgoti l’actual, d’aquí a poc més de dos anys. “No hi ha cap dubte que l’expectativa de Putin és guanyar les eleccions del 2024 i potser també les del 2030 per governar fins al 2036. Tindria vuitanta-tres anys”, explica al llibre Putin trenta anys després del final de l’URSS (Edicions de 1984, 2021) el periodista Llibert Ferri, que veu en el pla de l’inquilí del Kremlin l’estratègia per “convertir-se en el dirigent que més anys ha manat a Rússia, superant Stalin, la seva obsessió”. “Putin té el futur molt garantit”, coincideix Francesc Serra, professor de relacions internacionals de la UAB, sense perdre de vista els entorns on es cova el descontentament. “Els sectors juvenils de classe mitjana de Moscou i Sant Petersburg són percentualment molt minoritaris i ara mateix tenen poca influència però, evidentment, són molt estratègics. Aquests sectors poden créixer i veuen Rússia d’una altra manera”, alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia