Política

L'ONU arriba a Rangun

La junta mili­tar de Birmània ha repri­mit nova­ment amb duresa les mani­fes­ta­ci­ons pro­de­mocràtiques a Ran­gun, el mateix dia en què arri­bava al país l’emis­sari espe­cial de les Naci­ons Uni­des, Ibra­him Gam­bari, amb l’objec­tiu de pres­si­o­nar les auto­ri­tats perquè renunciïn a la violència i solu­ci­o­nin pacífica­ment la crisi política.

Des de Sin­ga­pur, Gam­bari ha expli­cat que la seva missió con­sis­teix a “lliu­rar un mis­satge del secre­tari gene­ral [de l’ONU] als líders” bir­mans. “Espero que la visita sigui molt fructífera, de manera que pugui infor­mar d’avenços en tots els fronts”, ha afe­git.

Només ater­rar a Ran­gun, però, Gam­bari ha estat tras­lla­dat ràpida­ment 400 km al nord, a Naypyi­daw, la capi­tal desig­nada per la junta i on té la seu el poder birmà. Els EUA han inter­pre­tat aquest fet com un intent del règim dels gene­rals d’apar­tar l’emis­sari de l’ONU del prin­ci­pal focus de la pro­testa (Ran­gun) i han urgit el govern birmà a per­me­tre l’accés de Gam­bari als líders opo­si­tors, inclosa la premi Nobel de la pau Aung San Suu Kyi, en arrest domi­ci­li­ari des de fa 12 anys.

Tro­bada “cru­cial”
El diari britànic The Times ja ha avançat en la seva edició de dis­sabte que la junta mili­tar havia pro­hi­bit la tro­bada pre­vista per entre Gam­bari i Suu Kyi, fent peri­llar així la missió de l’enviat de l’ONU, tit­llada de “cru­cial” per forçar un canvi de rumb al país.

Després de qua­tre dies d’intensa repressió de les for­ces de segu­re­tat con­tra els mani­fes­tants, el balanç de morts s'ha ele­vat a 16, amb la mort d’un nen aba­tut per la poli­cia, segons fonts de l’hos­pi­tal de Kyimyi­dine, a Ran­gun. Dos homes han resul­tat ferits, també, a causa dels trets.

La repressió con­ti­nu­ada de l’exèrcit i la poli­cia ha donat els seus fruits. Des de dime­cres pas­sat, quan van tenir lloc les pri­me­res càrre­gues mas­si­ves de les for­ces de segu­re­tat, el nom­bre de par­ti­ci­pants en les pro­tes­tes s’ha reduït con­si­de­ra­ble­ment, espe­ci­al­ment entre els mon­jos budis­tes, que van encapçalar la revolta en un pri­mer moment però que s’han con­ver­tit en les prin­ci­pals vícti­mes de la per­se­cució del poder. El dis­sabte, per exem­ple, una nova mani­fes­tació prop del mer­cat de Scott, a Ran­gun, ha con­gre­gat 500 per­so­nes, lluny dels milers que han sor­tit al car­rer a mit­jans d’aquesta set­mana.

Cen­te­nars d’arres­tos
Cen­te­nars de per­so­nes han estat detin­gu­des a l’antiga capi­tal, men­tre alguns mani­fes­tants més han des­a­fiat les for­ces de segu­re­tat al ritme de forts aplau­di­ments al pont de Pan­so­e­dan. L’exèrcit hi ha respòs amb con­tundència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.