Política

Augmenta l'independentisme

Si se celebressin autonòmiques, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions)

El baròmetre d'octu­bre del Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió de la Gene­ra­li­tat (CEO) ha cons­ta­tat que a Cata­lu­nya crei­xen les postu­res més cata­la­nis­tes i favo­ra­bles a l'inde­pen­den­tisme, amb un 18,5%, un 1,6% més que el resul­tat de l'ante­rior son­deig, del mes de juliol.
Aques­tes xifres es cor­res­po­nen a més amb un aug­ment del sen­ti­ment de per­ti­nença a Cata­lu­nya. El 18,8% dels enques­tats diu sen­tir-se només català, el 29,5% se sen­ten "més cata­lans que espa­nyols", un 39,5% diu ser tant català com espa­nyol. Un 3,9% diu ser només espa­nyol, men­tre que un 4,5% se sent més espa­nyol que català.

ERC puja en la intenció de vot
De fet, si se cele­bres­sin elec­ci­ons autonòmiques, en intenció de vot, ERC obtin­dria un 10,2% (7,8% en les pas­sa­des elec­ci­ons). El PSC també regis­tra un aug­ment en la intenció de vot: de 15% al 20,2%, així com ICV-EUiA que passa del 5,3% al 7,7%. Per altra banda, CiU, PP i Ciu­ta­dans bai­xen en intenció de vots. Con­vergència i Unió passa de 17,6% el 2006 al 16,6%; els popu­lars de 5,9% al 2,4%; i Ciu­ta­dans de 1,7% a 1%.

En aquests sen­tit, el por­ta­veu d'Esquerra al Par­la­ment i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, s'ha mos­trat entu­si­as­mat pels resul­tats. Ridao ha mani­fes­tat que "Esquerra és la força política que més creix al Par­la­ment i és una de les dues úniques for­ma­ci­ons que incre­men­ten vots de cara a les pro­pe­res elec­ci­ons gene­rals al Congrés, tenint en compte que, a més a més, la resta de par­tits bai­xen". L'informe mos­tra que Esquerra ha pujat 0,6 punts a les elec­ci­ons del Par­la­ment, i ha aug­men­tat en 0,4 punts els seus resul­tats en unes elec­ci­ons al Congrés, arri­bant fins al 8,1% dels vots.

Duran és el líder més ben valo­rat
En l'apar­tat de valo­ració de líders, apro­ven gai­rebé tots amb poc més d'un 5 sobre 10. El lloc pel líder polític català millor valo­rat con­ti­nua sent per Josep Antoni Duran i Lleida, que obté un 5,42. El seguei­xen Artur Mas amb un 5,21 i el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, José Mon­ti­lla, amb un 5,2%. Al dar­rera se situa els dipu­tat de IU-ICV, Joan Her­rera, amb un 5,16 i després el líder de la for­mació eco­so­ci­a­lista Joan Saura que, amb un 5,06, és l'únic que aprova.

El líder d'ERC, Josep-Lluis Carod-Rovira, que apa­reix com el polític més cone­gut de Cata­lu­nya, obté un suspès amb un 4,39%, seguit de Dolors Nadal, la can­di­data del PP per Cata­lu­nya en les pas­sa­des gene­rals, que obté un 3,74. El pre­si­dent de Ciu­ta­dans, Albert Rivera, treu un 2,74, i el pre­si­dent del PP de Cata­lu­nya, Daniel Sirera, és el que treu pit­jor nota amb un 2,56.

PSC aug­ment a en intenció de vot a les gene­rals
Segons el resul­tats del baròmetre, el PSC aug­menta en intenció de vot de cara a les elec­ci­ons gene­rals i obtin­dria, si les elec­ci­ons se cele­bres­sin avui, un 31% dels vots (el 2004 van obte­nir un 29,9%), men­tre que el PP regis­tra una intenció de a Cata­lu­nya del 4,8% (va tenir un 11,8% el 2004). El direc­tor del CEO, Gabriel Colomé, ha recor­dat que el PP sem­pre compta amb un "vot ocult", que suposa prop de 4 punts més sobre el que mos­tren les enques­tes.

Per altra banda, bai­xen CiU (de 15,7% a 11,7%), ERC (del 12% al 8,1%) i IU-ICV amb un lleu­ger des­cens (de 4,4% a 4,2%).

El par­tit amb menor mobi­lit­zació dels seus elec­tors és Ciu­ta­dans, en el qual els 100% dels enques­tats que van dir que l'havien votat a les elec­ci­ons autonòmiques de 2006 van apos­tar a l'enquesta per can­viar el seu vot a les gene­rals i donar suport al PP.

Les infra­es­truc­tu­res, la segona pre­o­cu­pació dels cata­lans
L'enquesta del CEO, que es va fer a 2.200 per­so­nes entre el 17 i el 28 de setem­bre, revela que els pro­ble­mes de les infra­es­truc­tu­res i el trans­port de Cata­lu­nya ha pas­sat a ser una de les prin­ci­pals pre­o­cu­pa­ci­ons dels ciu­ta­dans, i ha pas­sat del vuitè lloc (al baròmetre del juliol) al segon en la llista de "prin­ci­pals pro­ble­mes".

Així doncs, el pri­mer pro­blema és la habi­tatge, el segon les infra­es­truc­tu­res i el ter­cer la immi­gració, que era el prin­ci­pal pro­blema al baròmetre del juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.