Política

EDUARD ROVIRA I GUAL

ALCALDE DE TORREDEMBARRA (ERC)

“En el contracte de la brossa, es va mirar més la pesseta que el servei”

Aspira a reeditar la majoria absoluta, però no es tanca a cap pacte, tot i que diu que encara no hi ha converses amb cap formació

Després de deu anys de reduir el deute, els dos últims anys s’ha produït un increment, tot i que el batlle ho nega, i s’ha arribat als 10 milions

L’objectiu no és tenir un endeutament zero mentre hi hagi coses pendents de fer
Si rescindíem el contracte [de la brossa ], ens quedàvem sense cap servei
Per població, no estaríem obligats a tenir policia local, però la gent demana aquest servei

Edu­ard Rovira no vol sen­tir par­lar de pac­tes o con­ver­ses amb altres for­ma­ci­ons fins que no hi hagi resul­tats elec­to­rals. L’alcalde de Tor­re­dem­barra aspira a repe­tir una majo­ria abso­luta històrica en les files d’ERC i que feia més de 28 anys que no es produïa (per part de cap par­tit) al muni­cipi tor­renc. Ree­di­tar l’èxit, però, no serà fàcil. Els pro­ble­mes amb la reco­llida de la brossa i la neteja viària han mar­cat una legis­la­tura que ha vist com la reducció del deute, que por­tava molt bon ritme els deu anys pre­vis, s’ha atu­rat de cop per fer algu­nes inver­si­ons que feia anys que espe­ra­ven i que, de moment, encara no s’han mate­ri­a­lit­zat.

Creu que repe­tirà la majo­ria abso­luta?
Ho inten­ta­rem. Tot dependrà de les llis­tes i can­di­da­tu­res que hi pugui haver en les elec­ci­ons. El pano­rama pot can­viar molt depe­nent de qui es pre­senti. Nosal­tres inten­ta­rem fer val­dre allò que hem fet. La nos­tra feina aquest man­dat ha estat con­ti­nuar amb el sane­ja­ment econòmic del man­dat ante­rior.
Hi ha con­ver­ses amb algun par­tit per a pos­si­bles pac­tes o ali­an­ces?
No s’ha produït cap con­versa. Hem de fer una cam­pa­nya cen­trada a expli­car el nos­tre pro­jecte i dur-lo enda­vant. Entenc que no es pro­duirà cap con­versa fins que no hi hagi resul­tats elec­to­rals. La intenció és, sem­pre pen­sant en el bé de Tor­re­dem­barra, tenir una legis­la­tura tran­quil·la i que duri tot el man­dat, i que no passi com altres vega­des.
Ara, esmen­tava el sane­ja­ment econòmic del con­sis­tori. En la dècada que va de l’any 2010 al 2020. es va pas­sar d’un deute de gai­rebé 26 mili­ons d’euros a un de poc més de 6 mili­ons, però, els últims dos anys, aquest deute s’ha tor­nat a incre­men­tar.
S’ha man­tin­gut, no s’ha incre­men­tat. L’objec­tiu és reduir l’endeu­ta­ment a uns nivells accep­ta­bles. Legal­ment, per sota del 75% [del pres­su­post] estàvem bé, però el nos­tre objec­tiu era que estigués al vol­tant del 50%, i ho vam acon­se­guir. Ens volem man­te­nir en aquest nivell, però no hem d’obli­dar que hi ha mol­tes coses endar­re­ri­des i que s’han de con­ti­nuar inver­tint diners per arre­glar Tor­re­dem­barra. No s’han fet abans, espe­ci­al­ment en l’últim man­dat, perquè tècni­ca­ment ha estat impos­si­ble, sobre­tot per la covid-19. S’ha de dir que l’objec­tiu no és tenir un endeu­ta­ment zero men­tre hi hagi coses pen­dents de fer.
Qui­nes han estat les cau­ses que han impe­dit que no es con­tinués reta­llant el deute?
El 2020, ens vam endeu­tar amb 1,7 mili­ons d’euros per fer el cobri­ment de la pis­cina. Tècni­ca­ment ha estat impos­si­ble, però tenim els diners pre­pa­rats, jun­ta­ment amb una ampli­ació de 750.000 euros, per fer front als nous preus i als reque­ri­ments tècnics que havien que­dat pen­jats. Un cop hem arri­bat a un deute del 50% del pres­su­post muni­ci­pal, tant amor­tit­zem [deute], tant inver­tim.
Quin és l’endeu­ta­ment actual de Tor­re­dem­barra?
La xifra exacta no la tinc, puc dir que estem sobre un 46% dels ingres­sos cor­rents de l’Ajun­ta­ment. [Pre­gun­tat poste­ri­or­ment, el con­sis­tori de Tor­re­dem­barra indica que el deute és de 9.869.168,82 € i que el pres­su­post del 2022 és de 24,5 mili­ons d’euros.]
En una res­posta ante­rior, esmen­tava el sobre­cost de la pis­cina. Per què s’ha produït aquest aug­ment de la des­pesa?
Només podíem gas­tar-nos 1,7 mili­ons en la pis­cina, però els arqui­tec­tes dema­na­ven una sèrie de millo­res que incre­men­ta­ven el preu. L’Ajun­ta­ment es va man­te­nir ferm en el preu, però s’havia de tenir en compte que les orde­nan­ces muni­ci­pals pre­ve­uen que s’ha d’apro­fi­tar l’aigua de pluja per al sane­ja­ment, així com l’ener­gia solar per a l’aigua calenta i els arqui­tec­tes no ho havien tin­gut en compte això. La incor­po­ració d’aques­tes dues coses va pro­vo­car un incre­ment de 150.000 euros, la resta [fins als 750.000 euros de sobre­cost] cal tro­bar-la en les diferències de preu d’ales­ho­res amb els moments actu­als.
Per tant, el con­text de crisi glo­bal i l’enca­ri­ment gene­ral de pro­duc­tes ha afec­tat aquesta obra.
Sí, evi­dent­ment.
Con­text glo­bal a banda, durant la legis­la­tura hi ha hagut un pro­blema específic a Tor­re­dem­barra, la brossa.
Sí. Aquest pro­blema, però, no és exclu­siu de Tor­re­dem­barra. Després del con­fi­na­ment, la gene­ració de resi­dus per part dels ciu­ta­dans va can­viar. Hi havia més com­pra per cor­res­pondència, amb molt més cartró, també hi va haver molt canvi de mobi­li­ari a les cases i molta gent que tenia una segona residència a Tor­re­dem­barra la va con­ver­tir en pri­mera residència, millo­rant la nova llar. Tot això ha pro­vo­cat una gene­ració més gran de resi­dus, entre què mobles i ele­ments volu­mi­no­sos, i ha tras­to­cat el con­tracte de reco­llida de la brossa que teníem. Val a dir que es trac­tava d’un con­tracte molt ajus­tat, molt al límit de les neces­si­tats del muni­cipi. El pro­blema ha estat que no l’hem pogut tren­car i fer-ne un altre perquè són pro­ces­sos llargs i com­pli­cats. Ara, però, n’estem pre­pa­rant un de nou. No volem con­fiar tota la tasca a una sola empresa. Volem fer lots dife­rents, espe­ci­al­ment en ser­veis molt específics.
A quan es remunta aquest con­tracte?
És de finals del man­dat ante­rior, fa qua­tre anys.
Vostè ja era alcalde ales­ho­res.
Sí.
Quan es va fer aquell con­tracte, no es pre­veia aquest esce­nari que vostè explica?
No.
En aquell moment, aque­lla mena de con­tracte fun­ci­o­nava a Tor­re­dem­barra, no?
Sí, però era un con­tracte que estava molt ajus­tat. Aquesta mena de con­trac­tes són cars i s’ajus­ten al màxim perquè el ser­vei quedi cobert sense haver de gas­tar massa. Pot­ser vam voler estal­viar massa. Es va mirar més la pes­seta que el ser­vei. Aquest és un dels errors. Des de la pandèmia, ha vin­gut més gent a viure a Tor­re­dem­barra, uns 1.500 empa­dro­nats. També més per­so­nes a fer-hi caps de set­mana llargs. Això ha pro­vo­cat un incre­ment dels resi­dus.
Més habi­tants, més ingres­sos per l’Ajun­ta­ment.
No, els ingres­sos pro­ve­nen de l’IBI, i les cases ja hi eren. Els altres ingres­sos arri­ben pel nom­bre d’habi­tants en trams de 20.000 per­so­nes, i nosal­tres en tenim empa­dro­nats 17.500. A par­tir de 20.000, crei­xeríem, via impos­tos gene­rals de l’Estat. Amb la població actual, Tor­re­dem­barra no esta­ria obli­gada a tenir un cos de poli­cia, per exem­ple, però neces­si­tem poli­cia local si tenim en compte la gent que ve el cap de set­mana. És un ser­vei que hem de donar i que la ciu­ta­da­nia demanda.
Tenen 17.500 habi­tats, però hi ha èpoques de l’any que superen aquesta xifra, no?
Els caps de set­mana, més de 20.000 per­so­nes, però als estius tenim entre 30.000 i 40.000 habi­tants i, a l’agost, superem els 60.000.
Quan li hem pre­gun­tat pel pro­blema de la brossa, ha comen­tat que pot­ser s’havia fet un con­tracte pen­sant més en la pes­seta que en el ser­vei. Quants diners s’estan des­ti­nant al con­tracte de la brossa i quants s’hi hau­ran de des­ti­nar en el nou con­tracte?
Ara, no tinc els números al cap, ni els vells ni els nous. [Pre­gun­tat poste­ri­or­ment, l’Ajun­ta­ment de Tor­re­dem­barra diu que la des­pesa anual és d’1,7 mili­ons d’euros, el que inclou la reco­llida i el trac­ta­ment de resi­dus i el per­so­nal. La nova lici­tació, diuen des del con­sis­tori, supo­sarà un “incre­ment impor­tant”, tot i que no con­cre­ten la quan­ti­tat.]
El pro­blema de la brossa ha estat tan gros que vostè, l’alcalde, s’hi ha hagut d’impli­car, tot i que ja hi havia un regi­dor fent aquesta tasca.
Quan s’han de pren­dre deci­si­ons d’urgència, el millor és que la per­sona que se n’ocupi ja tin­gui uns conei­xe­ments sobre el tema. Jo ja havia por­tat aquest con­tracte el man­dat ante­rior. Però el prin­ci­pal canvi no és haver-me ocu­pat per­so­nal­ment d’aquest assumpte, sinó haver creat una uni­tat específica que portés els dos con­trac­tes, el de la neteja viària i el de la reco­llida d’escom­bra­ries. Hi ha una tècnica que se n’ocupa.
Per tant, és una qüestió més tècnica que política?
Sí, perquè es tracta que els tècnics s’encar­re­guin de vigi­lar si l’empresa com­pleix. En tot això, també hi ha un atzu­cac jurídic. No podem fer mol­tes ampli­a­ci­ons del con­tracte perquè la llei vigila molt que una empresa que gua­nyi una adju­di­cació a la baixa després no cobri més amb contínues modi­fi­ca­ci­ons de con­tracte, un fet que per­ju­di­ca­ria les altres empre­ses que s’hau­rien pre­sen­tat al con­curs.
L’opo­sició ha dit que el pro­blema de la brossa es podria haver solu­ci­o­nat ‘collant’ una mica més l’empresa.
Ho hem fet. La teo­ria és molt bonica, però la rea­li­tat és dife­rent. En una con­trac­tació així, hi ha uns plecs en què es deta­lla el ser­vei que s’ha de fer i l’empresa diu quins recur­sos mate­ri­als i humans neces­si­tarà per dur-ho a terme. Quan sig­nem el con­tracte, estem donant per bo allò que l’empresa hi ha fet cons­tar. En el moment que, pel que he expli­cat abans, hi ha més resi­dus, no n’hi ha prou amb els recur­sos que aporta l’empresa i que estan sig­nats, què fem? Si res­cindíem el con­tracte, ens quedàvem sense cap ser­vei. El con­tracte deia que s’havia de tenir tot el poble net i polit, però si el per­so­nal i els recur­sos que aporta l’empresa i que nosal­tres vam accep­tar ara són insu­fi­ci­ents, qui té la raó?
Vostè deia que el pro­blema de la brossa és més tècnic que polític, però també s’ha dit que una part de l’equip de govern no tenia prou experiència. Hi està d’acord?
Quan un comença a fer de regi­dor, es troba en una situ­ació que no coneix. Nosal­tres vam començar amb qua­tre regi­dors i en tenim nou. És evi­dent que hi ha alguns mem­bres que no tenen experiència, però això seria apli­ca­ble a altres par­tits. De fet, alguns regi­dors d’altres par­tits que sí que tenien experiència no van donar bon resul­tat.
A Tor­re­dem­barra, fa anys que se sap que s’ha de fer un CAP nou. Quina serà la ubi­cació defi­ni­tiva?
Ini­ci­al­ment, la idea era ampliar el CAP actual amb nous mòduls, però, per temes urbanístics, es va deci­dir fer un CAP nou, a la con­ti­nu­ació de la car­re­tera de la Riera.
Vostès han impul­sat, jun­ta­ment amb altres muni­ci­pis, una ini­ci­a­tiva, la Man­co­mu­ni­tat poli­cial del Baix Gaià.
El nom és molt bonic, però l’hi has posat tu [riu]. És un con­veni entre Alta­fu­lla, Crei­xell i Tor­re­dem­barra en què les poli­cies locals col·labo­ren per donar-se suport en moments pun­tu­als. Perquè, quan cal­guin reforços d’una poli­cia de l’altre muni­cipi, es pugui fer sense haver de tenir el permís de l’alcalde, sinó que la decisió la pren­gui la direcció exe­cu­tiva poli­cial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia