Política

Cop d’estat togat ‘déjà vu’

El Tribunal Constitucional sotmet el Congrés a la por a la censura ja viscuda al Parlament i només la maniobra dels progressistes ho ajorna

Dilluns hi torna i ja amenaça el Senat

El record de Forcadell sobrevola l’aprovació del Codi Penal

“Merit­xell For­ca­dell” va ser una ofensa inven­tada per l’exdi­pu­tada de Vox Maca­rena Olona, però el que va néixer com a fan­ta­sia ultra­dre­tana que bana­litza el pati­ment de la pre­si­denta del Par­la­ment empre­so­nada per haver desobeït el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va trans­cen­dir el ter­reny de la mofa per abraçar ahir la dimensió des­co­ne­guda de les togues en un dia en què el Congrés del 2022 va ser el Par­la­ment del 2017. L’hemi­ci­cle apro­vava la llei de l’avor­ta­ment i el decret per ate­nuar la càrrega hipo­tecària en un pri­mer ple ordi­nari, però als pas­sa­dis­sos del Congrés el clam era pel soroll de togues plan­xa­des i l’aroma de cop d’estat en el ple extra­or­di­nari que vota­ria el Codi Penal. Durant 24 hores, el TC –amb majo­ria dre­tana de 6 a 5 i pre­si­dit per un magis­trat cadu­cat, Pedro González-Tre­vi­jano, que entrava en un cas on el seu sou està en joc– sot­me­tia el Congrés a la por de no saber si seria cen­su­rat, si podria ini­ciar el ple i de si ho faria amb un text ampu­tat pre­ven­ti­va­ment. Només la mani­o­bra dels cinc pro­gres­sis­tes per frus­trar el quòrum i gua­nyar temps va fer que el TC ajornés el cop i tolerés el debat i la votació, amb més vots dels espe­rats per un tan­ca­ment de files: 184 sís (PSOE, Podem, ERC, PNB i EH Bildu) i 64 nos (Vox, Junts i la CUP). El PP i Cs no van votar. L’amenaça salta al Senat, on dijous s’ha de deba­tre i votar el mateix Codi Penal amb la sedició dero­gada i la mal­ver­sació rebai­xada i les dues esme­nes –sobre la llei del TC i la llei del poder judi­cial– impug­na­des.

Amb el pre­si­dent Pedro Sánchez absent per viatge ofi­cial i Merit­xell Batet alter­nant la pre­sidència del Congrés amb el vice­pre­si­dent Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, la cam­bra des­per­tava sota un soroll de togues desi­gual: si bé per als dipu­tats cata­lans el so era cone­gut i els ins­pi­rava la ganyota cir­cums­pecta del déjà vu, els dipu­tats de fora de Cata­lu­nya ho tro­ba­ven “inau­dit” o “insòlit”.

Nit de tran­sis­tors diürna

L’ordre del dia dic­tava un ple ordi­nari que havia de donar pas acte seguit a un ple extra­or­di­nari, però entre tots dos es va viure a l’hemi­ci­cle una breu nit dels tran­sis­tors en versió diürna i digi­tal: dipu­tats de totes les tendències s’ense­nya­ven la pan­ta­lla del mòbil amb l’última hora de l’ajor­na­ment del TC fins dilluns i res­pi­ra­ven per una cer­tesa de poder deba­tre en lli­ber­tat que no tenien en ocu­par els seus escons a les nou del matí.

El TC fa guerra de ner­vis

El PP havia invi­tat el TC al debat més calent de l’any quan 24 hores abans del ple va pre­sen­tar un recurs d’empara exi­gint-li la mesura cau­te­laríssima de sus­pen­dre dues esme­nes del PSOE i Podem al Codi Penal –la número 62, que reforma pre­ci­sa­ment la llei orgànica del TC, i la 61, que retoca la llei orgànica del poder judi­cial alte­rant el requi­sit de les tres cin­que­nes parts–, i el TC va des­ple­gar el seu manual de guerra de ner­vis: es va reu­nir d’urgència i pri­mer va resol­dre dos recur­sos del PSOE i Podem –el de Jaume Asens amb els inci­dents de recu­sació de Tre­vi­jano i Anto­nio Narváez perquè estant ja cadu­cats reso­lien l’afer del qual els depèn seguir cobrant el sou públic– sense que Batet tingués cap pista de si el cop arri­ba­ria abans del debat o a mig debat.

Dos infor­mes antitètics

A més del som­riure del destí que el recurs del PP caigués a les mans del con­tro­ver­tit magis­trat Enri­que Arnaldo, tan afí a l’ala dura del PP que era con­fe­ren­ci­ant de la FAES, el nervi del col­pisme va por­tar el pre­si­dent del TC a bus­car un dret a la carta. El secre­tari gene­ral adjunt del tri­bu­nal, el lle­trat Juan Car­los Duque, havia fet un informe pri­mi­geni con­trari a la cau­te­laríssima de sus­pen­dre un debat ex ante al Congrés per pri­mera vegada, però Tre­vi­jano va forçar un segon informe d’un lle­trat afí, Her­mi­nio Losada, que obrís la porta argu­men­tal al cop i avalés la cau­te­laríssima. I el va obte­nir, de manera que el ple es va cele­brar durant dues hores tenint sobre la taula dos infor­mes antitètics escrits per dos lle­trats que han estu­diat el mateix dret cons­ti­tu­ci­o­nal. Batet, també lli­cen­ci­ada en dret, espe­rava el vere­dicte i evi­tava les valo­ra­ci­ons sobre l’hora greu tot acce­le­rant el pas en veure la premsa cada cop que sor­tia de l’hemi­ci­cle per la porta que dona als busts de Cánovas i de Sagasta.

Arri­ma­das des­a­fia Batet

Un cop es va conèixer la notícia de l’ajor­na­ment del ple al TC fins dilluns, Batet es va posar al cap­da­vant del ple en la sessió més tem­pes­tu­osa que ha vis­cut i amb el record de For­ca­dell sobre­vo­lant el ple. Iván Espi­nosa de los Mon­te­ros (Vox) i Inés Arri­ma­das (Cs) fins i tot van home­nat­jar Car­los Car­ri­zosa posant-se dem­peus per exi­gir que Batet els donés la paraula en un intent des­es­pe­rat de sus­pen­dre el debat i espe­rar fins dilluns. “El mateix que li vaig dir a la senyora For­ca­dell el 2017 li ho dic ara a vostè, senyora Batet: no per­meti això”, va dir Inés Arri­ma­das (Cs) a Batet. “Obviaré les com­pa­ra­ci­ons per­so­nals”, va reba­tre Batet, que es va refu­giar en el fet de no rebre cap comu­ni­cació for­mal del TC. “No hi ha raó ni obs­ta­cle per con­ti­nuar”, va dir la pre­si­denta del Congrés tot actu­ant “en defensa de l’auto­no­mia par­la­mentària”. Tots els dipu­tats de Vox van aban­do­nar soro­llo­sa­ment el ple, però al final, tot i un clam des­es­pe­rat a Batet perquè sus­pengués almenys la votació, ells hi van pren­dre part i van prémer el botó del no.

“Por de Tejero amb toga”

En una cam­bra on la volta encara con­serva els forats de bala del tinent coro­nel Anto­nio Tejero des de fa qua­ranta-un anys, tots els por­ta­veus van tro­bar un símil al sos­tre de la tri­buna d’ora­dors. “La veri­tat és que parlo amb por que entri Tejero amb toga, perquè ja no entren amb pis­to­les”, va etzi­bar Gabriel Rufián (ERC). “Encara que no hagin dei­xat forats aquí dalt, vostès estan inten­tant per­fo­rar la democràcia amb un cop silenciós”, va dis­pa­rar Jaume Asens (Podem) adreçant la mirada als escons de PP i Vox. “Van voler atu­rar el ple i la democràcia amb tri­cor­nis i avui ho han vol­gut fer amb togues. Però no ho han acon­se­guit!”, va dir Felipe Sici­lia (PSOE). Com que el 23-F del 1981 es va pro­duir quan Víctor Car­ras­cal can­tava els noms en la votació d’inves­ti­dura de Leo­poldo Calvo-Sotelo (UCD), Cuca Gamarra (PP) va sal­tar de l’escó amb la ferida oberta: “Estava en aquesta cam­bra el cen­tre­dreta quan hi va haver el cop d’estat!”. “Així que Tejero era d’esquer­res...”, iro­nit­zava el soci­a­lista Sici­lia.

Neguit a La Mon­cloa

Amb el pre­si­dent fora del país, els minis­tres es van mul­ti­pli­car per tras­lla­dar la cons­ter­nació ofi­cial pel soroll de togues. “La situ­ació pre­o­cupa i és greu que s’intenti emmor­das­sar la volun­tat popu­lar que surt de les urnes i que resi­deix al Congrés”, esgri­mia la minis­tra de Política Ter­ri­to­rial i por­ta­veu, Isa­bel Rodríguez.

I quan era al Par­la­ment?

Els ros­tres de gra­ve­tat sobre­vin­guda vis­tos en ple 2022 a la Car­rera de San Jerónimo van ani­mar els dipu­tats cata­lans a fer un exer­cici de memòria de quan això succeïa al Par­la­ment. “Els matei­xos que avui s’escan­da­lit­zen pel que passa a Espa­nya són els que aplau­dien i obeïen quan pas­sava a Cata­lu­nya. No és inau­dit. Ja va pas­sar al Par­la­ment el 2018 amb Puig­de­mont”, evo­cava la por­ta­veu de Junts, Míriam Nogue­ras. “És un atemp­tat gravíssim que el TC es reu­neixi per dir si podem votar unes esme­nes. Però podia pas­sar, perquè quan va pas­sar al Par­la­ment molts no van dir res”, va refle­xi­o­nar el por­ta­veu del PDe­CAT, Fer­ran Bel, que en una hora greu com la d’ahir va ser renyat per Gómez de Celis des de la mesa del Congrés pel fet de des­viar-se del tema quan defen­sava la lli­ber­tat dels dipu­tats. “És el govern de les togues. I això passa perquè la dreta té segres­tada l’alta magis­tra­tura i perquè la reforma ad hoc per a Cata­lu­nya que el PP va fer el 2015 perquè el TC decidís ex ante sobre si un Par­la­ment podria deba­tre una qüestió es torna ara con­tra el PSOE i con­tra el Congrés. És el que va por­tar Carme For­ca­dell a la presó”, ana­lit­zava Mireia Vehí (CUP). El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, adver­tia que “Cata­lu­nya ha estat el banc de pro­ves” i Espa­nya viu ara les con­seqüències de “la cap­tura de les ins­ti­tu­ci­ons per part de la dreta naci­o­na­lista espa­nyola més rància”. Des de Brus­sel·les, l’expre­si­dent i euro­di­pu­tat Car­les Puig­de­mont recor­dava que “el que fa el TC és el mateix cop d’estat que va fer con­tra les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes” i que “alguns dels que ara plo­ren, ales­ho­res aplau­dien”.

Agre xoc Rufián-Pagès

El Codi Penal va ofe­rir el xoc més agre entre Junts i ERC. “Senyor Rufián: jo soc un delinqüent? El vice­pre­si­dent Jun­que­ras és un mal­ver­sa­dor? Ho són Rull i Turull? És cons­ci­ent que està donant la raó a Marc­hena? Els com­panys de repressió dels jut­jats 13 i 18, Jové i Sal­vadó, Molons són cor­rup­tes? Josep Lluís Alay és cor­rupte?”, exi­gia saber Josep Pagès (Junts), jut­jat com a síndic de l’1-O. “Sap qui és un delinqüent? Ni vostè ni cap dels que diu. Luis Enri­que Hellín, el perit que con­tracta la seva cap”, va etzi­bar Rufián tot al·ludint a l’assassí de Yolanda González, la jove líder estu­di­an­til morta el 1980 amb 19 anys.

Tot i no con­su­mar el cop com­plet al Congrés, la mera sin­cro­nia en les agen­des dels plens ide­ada pel TC ja va ser un fac­tor deses­ta­bi­lit­za­dor per si sol. El litigi reviurà dilluns i amb la vista posada en el ple del Senat del 22 de desem­bre. “No s’han atre­vit avui a cre­uar la línia ver­me­lla, però l’amenaça és viva per al Senat”, avisa Pablo Eche­ni­que (Podem). Cinc anys després, les togues ager­ma­nen el Congrés i el Par­la­ment. Com si l’escàndol de la nove­tat fes un bon mari­datge amb el déjà vu català.

LES FRASES

La situació preocupa i és greu que s’intenti emmordassar la voluntat popular que resideix al Congrés
Isabel Rodríguez
ministra portaveu
El més greu des del 23-F. No deixen forats a dalt, però es perfora la democràcia amb un cop silenciós
Jaume Asens
president de podem al congrés
Catalunya ha estat el banc de proves. La dreta nacionalista espanyola més rància captura institucions
Pere Aragonès
president de la generalitat
La veritat és que parlo amb por que entri Tejero amb toga, perquè ja no entren amb pistoles
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
S’escandalitzen els que aplaudien. No és inaudit. Ja va passar al Parlament el 2018 amb Puigdemont
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
És el govern de les togues. La reforma ‘ad hoc’ per a Catalunya del PP del 2015 es torna contra el PSOE
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
Que el TC digui si pots votar esmenes és un atemptat gravíssim. Quan era al Parlament molts no van dir res
Ferran Bel
portaveu del pdecat al congrés
El TC fa el cop d’estat que ja va fer contra les institucions catalanes. Alguns que ara ploren, aleshores aplaudien
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia