Política

Desconcert espanyol

La Federació Espanyola de Bowling diu que durà la sentència del TAS a la justícia federal suïssa

La sentència del Tri­bu­nal d'Arbi­tratge Espor­tiu (TAS) en el cas de les bit­lles, que no només rati­fica la con­si­de­ració de la Fede­ració Cata­lana (FCBB) com a mem­bre de ple dret de la Inter­na­ci­o­nal (FIQ), sinó que també expli­cita la inva­li­desa de la llei espa­nyola de l'esport en l'àmbit de les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals i nega el con­cepte "una fede­ració per Estat" com a prin­cipi gene­ral de l'esport, ha pro­vo­cat des­con­cert en les auto­ri­tats fede­ra­ti­ves i político-espor­ti­ves espa­nyo­les. La pri­mera reacció de la fede­ració espa­nyola, Febo­los, ha sigut anun­ciar que recor­rerà la sentència "davant la justícia fede­ral suïssa i els orga­nis­mes que faci falta", en parau­les del seu pre­si­dent, José Luis Boto.

Cinc punts
Fonts jurídiques con­sul­ta­des per l'AVUI van expli­car que "no és el més nor­mal" recórrer una sentència del TAS, situ­ació que se sol pro­duir sovint "quan es vol allar­gar un cas".

Es dóna el fet que una de les fonts de dret prin­ci­pals on beu el TAS és jus­ta­ment la justícia suïssa, i que la sentència emesa el dia de Sant Jordi ja s'hi basa, espe­ci­al­ment quan esta­bleix que la llei espa­nyola no és apli­ca­ble. En con­cret, al punt 44 s'hi diu: "[...] la seu del pre­sent arbi­tratge és a Suïssa. Cap de les parts no tenia el seu domi­cili o residència habi­tual a Suïssa en el moment de con­cloure la causa arbi­tral, de tal manera que les regles del capítol XII de la llei fede­ral [suïssa] sobre el dret inter­na­ci­o­nal pri­vat són apli­ca­bles en el pre­sent cas". En total són cinc els punts de la sentència en què es fa referència a dife­rents arti­cles de la men­ci­o­nada llei fede­ral.

Les fonts jurídiques abans men­ci­o­na­des van afe­gir a l'AVUI que, en qual­se­vol cas, "la justícia suïssa, lògica­ment, és de caire fede­ral, i la juris­prudència en aquest cas és bas­tant posi­tiva per als nos­tres interes­sos".

La repre­sen­ta­ti­vi­tat
Un altre aspecte des­ta­ca­ble de la pri­mera reacció espa­nyola, en tant que demos­tra que no han lle­git o no han entès la sentència, és que Boto insis­tia ahir que "no pot ser que Espa­nya jugui con­tra Espa­nya", en referència a un pos­si­ble matx entre Cata­lu­nya i Espa­nya, men­tre que des del Con­sell Supe­rior d'Esports (CSD) un por­ta­veu ofe­ria la res­posta que sem­pre es dóna en aquests casos: la llei espa­nyola pre­veu que la repre­sen­ta­ti­vi­tat d'Espa­nya la tin­guin les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les.

Cal recor­dar que la sentència uti­litza l'exem­ple de la Gran Bre­ta­nya i afirma que "està admès que les fede­ra­ci­ons repre­sen­tants de dife­rents ter­ri­to­ris puguin ser repre­sen­ta­des a nivell inter­na­ci­o­nal en les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves i que els equips d'aquests dife­rents ter­ri­to­ris par­ti­ci­pin com a equips inde­pen­dents en diver­ses com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.