Política

Superdimarts d'infart

Obama guanya a Geòrgia i Illinois i Clinton a Oklahoma

En el Super­di­marts més súper que es recorda –24 dels 50 Estats dels EUA vota­ven ahir per esco­llir els can­di­dats demòcrata i repu­blicà a la Casa Blanca– els can­di­dats apro­fi­ta­ven fins a l’últim minut per fer cam­pa­nya de costa a costa del país. Del pri­mer a l’últim vot podia mar­car la diferència, sobre­tot en el bàndol demòcrata, on Hillary Clin­ton i Barack Obama sor­tien pràcti­ca­ment empa­tats. Al bàndol repu­blicà, John McCain aspi­rava a pro­cla­mar-se el nomi­nat del seu par­tit davant el seu rival més imme­diat, Mitt Rom­ney.
A l’hora de tan­car aquesta edició i segons les pro­jec­ci­ons de vot fetes per la CNN, Obama s’havia impo­sat a Geòrgia, gràcies al suport del 88% dels votants afro­a­me­ri­cans, i a Illi­nois, l’Estat pel qual és sena­dor, men­tre que Clin­ton ho va fer a Okla­homa. Tots dos espe­ra­ven fer un bon resul­tat a Nova York i Califòrnia, on els col·legis elec­to­rals tan­ca­ven més tard.
Tant Obama com Clin­ton van viure ahir una mara­to­ni­ana jor­nada elec­to­ral i van aparèixer en els pro­gra­mes de màxima audiència. El sena­dor d’Illi­nois, havia reta­llat distàncies amb la sena­dora a nivell naci­o­nal i en Estats com Califòrnia, el premi gros, ja que és l’Estat que més dele­gats aporta, Obama avan­tat­java Clin­ton per 49% a 36%.
“Cap de nosal­tres entén l’impacte que totes aques­tes primàries tin­dran”, deia la sena­dora, que ahir va votar en una escola de Nova York acom­pa­nyada del seu marit, l’expre­si­dent Bill Clin­ton. Tot valia ahir per tren­car l’empat tècnic que pre­ve­ien les enques­tes. Els volun­ta­ris d’un can­di­dat i l’altre sor­tien als car­rers a mobi­lit­zar els elec­tors men­tre Obama i Hillary suma­ven cares famo­ses a les seves files. El pri­mer apa­rei­xia amb els Ken­nedy i l’actor Robert De Niro i la segona amb l’actor Jack Nic­hol­son.
En el cas dels repu­bli­cans, McCain va gua­nyar a Nova Jer­sey, Illi­nois i Con­nec­ti­cut, Rom­ney a Mas­sac­hu­setts, l’Estat on va ser gover­na­dor, i el pas­tor evangèlic Mike Hucka­bee es va impo­sar en les primàries de Virgínia Occi­den­tal, un dels pri­mers Estats on es van saber els resul­tats i el segon que gua­nyava Hucka­bee després d’Iowa.
Tot i que McCain és el favo­rit en Estats com Nova York i Nova Jer­sey, era Rom­ney qui lide­rava la cursa a Califòrnia amb set punts d’avan­tatge, 40% a 33%. Tots dos can­di­dats van can­viar a última hora les seves agen­des per volar fins allà i fer els últims actes elec­to­rals. En el cas de Rom­ney, una victòria a Califòrnia era la seva última espe­rança d’atu­rar les aspi­ra­ci­ons pre­si­den­ci­als de McCain, que s’ha eri­git com a favo­rit i ha acon­se­guit res­sus­ci­tar una cam­pa­nya que fa només sis mesos es donava per morta. El can­di­dat mormó aspi­rava a endur-se el vot con­ser­va­dor que des­con­fia de les posi­ci­ons del sena­dor d’Ari­zona en matèria migratòria o econòmica. Però Rom­ney havia de com­pe­tir per acon­se­guir aquest vot amb Hucka­bee.
Els ana­lis­tes pre­ve­ien un resul­tat molt ajus­tat al bàndol demòcrata que impe­di­ria que cap dels can­di­dats es declarés ven­ce­dor. En aquest cas, la cursa s’allar­ga­ria i Estats com Ohio o Texas, que cele­bren primàries més enda­vant, podrien tenir la clau de la nomi­nació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.