Política

Luis Tirado i García

Alcalde de Ripollet (PSC)

“Ens estan fent una cinquena proposta per abaixar la cota de l’autopista”

“El govern anterior en vuit anys va invertir vuit milions en equipaments públics i nosaltres, uns 30 en un mandat, amb subvencions i fons propis”

“Decidim va sempre a la contra amb la intenció de desgastar la meva figura; és un atac frontal, fins i tot amb insults sobre falta d’honestedat”

L’espai públic de Ripollet l’hem trobat abandonat, sense inversió i amb falta de manteniment
El riu és una actuació important que va fer el govern anterior i el mantenim net perquè és patrimoni

Ara té 53 anys i va entrar de regidor el 1995 amb Carles Ferré. Va fer parèntesi per continuar treballant a l’empresa privada durant 32 anys i el 2015 el seu amic Juan Parralejo li va demanar retornar a la política i es va quedar a l’oposició fins que el darrer mandat va aconseguir l’alcaldia. Llicenciat en administració i direcció d’empreses, va dirigir una companyia asseguradora el 2011 durant un any a València, fet que li ha permès tenir informació de primera mà de la desgràcia del pas de la dana.

Vistes les conseqüències dels aiguats i vist que Ripollet va patir la tragèdia del 1962, no tenen un pla específic per risc d’inundacions...
Correcte, no tenim el document únic de protecció civil municipal (Duprocim). Abans de la dana ja treballàvem en aquest recurs que ens dona la Diputació i l’estem fent. En el pressupost aprovat el 10 d’octubre ja tenim una partida per contractar l’any que ve la figura del tècnic superior d’emergències. Al Duprocim hi ha molts plans sectorials associats, però a Ripollet el més important és el riu i s’ha de fer un pla d’emergència per si de cas es desbordés, tot i que és difícil, perquè després de l’experiència del 62 es va arreglar i va millorar. Hem d’estar preparats, amb un sistema d’avisos als polígons al costat del riu, per als equipaments com la biblioteca, el mateix consistori, dues escoles, un poliesportiu amb 17.000 socis... Quan vam veure que eren en zona vermella ja els vam tancar; ja anem actuant.
Ara que parla del poliesportiu, són l’enveja de Montcada. Ja els agradaria tenir la zona esportiva que tenen...
L’esport sempre ha estat una aposta de Ripollet i ho continuarà sent. En el ple metropolità s’ha aprovat el projecte executiu per començar la segona fase de millora del poliesportiu, valorada en uns nou milions a mitjan 2025, i són divuit mesos d’obres. Ho financem conjuntament amb l’AMB i la Diputació, però l’Ajuntament hi posarà una part molt important dels recursos. Tirem a terra l’antic i en fem un de nou. Tindrem més de 1.000 m² de gimnasos, vestidors nous i una zona d’activitat dirigida, ja que ens ve gent de Cerdanyola, Montcada i fins i tot de Barcelona perquè tenim uns preus molt competitius. Vam fer una comparació i una família de quatre persones paga 98 euros i a Ripollet l’any que ve una de quatre, cinc o sis pagarà 39,9 euros. És un preu públic, el subvencionem, i no cobrim ni el cost del servei.
L’oposició de Decidim critica una pujada encoberta amb el canvi d’abonaments.
L’únic que hem fet és canviar perquè tothom tingui tots els serveis. Arran de la comparació de preus amb Rubí, Cerdanyola, Barberà, Montcada i Badia, és l’oferta més econòmica amb molta diferència. Ara es pagava 27,5 euros amb un desfasament d’ingressos i despeses molt important i vam decidir equilibrar el compte de resultats. I tindran els serveis complets, ampliem l’equipament i també l’horari.
També critiquen que han aturat el tercer pavelló.
Volien fer un concurs d’idees per posar-lo en un forat al costat de l’institut Palau Ausit, però no van tenir en compte que per sota hi passa el torrent del Tortuguer i l’afectació que podia tenir en la cimentació. Tampoc podia tenir un creixement futur. Nosaltres vam decidir fer-lo a la zona de Pinetons, entre el carrer Barberà i l’avinguda Catalunya i la del Mediterrani, amb un espai just davant la llar d’infants La Verema i l’institut escola Els Pinetons. Molt a prop d’on anirà la futura residència de gent gran. Hem modificat el PGM perquè el 70% pugui ser per a esports i l’altre 30%, per altres usos. Té més espai, amb aparcaments, amb un futur desenvolupament d’altres activitats esportives. Volem fer altres mòduls afegits per fomentar l’esport femení amb un de gimnàstica tècnica i esportiva i un de tennis de taula. Aturar el concurs d’idees no ens ha costat ni un duro, no s’hi havia presentat cap oferta i no hem de pagar res a cap bufet d’arquitectes.
Com està funcionant la recollida de brossa, que va ser polèmica amb la implantació de Ripollet Aporta?
Hem fet dues coses. D’una banda, els serveis jurídics ens van dir que no podíem tornar a posar tots els contenidors a la via pública perquè l’objecte del contracte era la recollida selectiva porta a porta. I vam posar 100 contenidors tancats a les zones amb més densitat, on vam pensar que era més complex fer el porta a porta. Els d’orgànica i resta són contenidors tancats amb targeta. Els de plàstic, cartró i vidre són oberts. A la zona que continuava amb el porta a porta, hi passarem tres dies en lloc de dos. Amb això està funcionant millor i estem per sobre del 55%. Hem aconseguit negociar amb l’AMB que ens pagui canviar al gener els 130 contenidors d’orgànica. I hem pressupostat amb 150.000 euros una millora de contracte per a la neteja de l’espai públic, ja que amb el porta a porta s’embruta molt. L’espai públic de Ripollet l’hem trobat abandonat, sense inversió i amb falta de manteniment.
S’han trobat gent deixant brossa quan no toca.
Sí, hi ha incivisme i estem treballant amb la policia per estar-hi molt a sobre. També farem una cosa que es diu Fent Dissabte i els camions petits recolliran les escombraries que els deixen fora d’horari. I, per acabar, hem aprovat una nova ordenança per a les defecacions de gossos. Donem un any perquè tothom faci un test d’ADN als 3.000 gossos, amb un únic pagament, que estimem tenir censats. Tindran una xapeta de color groc i la policia en recollirà per fer el test i els posarem una bona multa.
Moltes coses... Això vol dir que les finances van bé. Han aprovat un pressupost que augmenta gairebé un 15%. Què més prioritzen?
La inversió més gran, de 17,5 milions, és per a la construcció de la residència de gent gran, amb 100 places, i 32 de centre de dia. Ara tindrem dos centres de dia. Els nou milions per al poliesportiu i, després, 1,8 milions a Ca la Cristina, on farem un centre cívic a Tiana-Pont Vell. El govern anterior en vuit anys va invertir vuit milions en equipaments públics i nosaltres, gairebé 30 en un mandat, amb subvencions i fons propis. I després farem molta inversió en via pública. Ells estaven al voltant del 25% en execució pressupostària i inversions, i nosaltres, en el 38%, i acabem de fer el carrer Puigmal, fent Balmes, el carrer Padró i n’asfaltarem tres o quatre més. El riu és una actuació important que va fer el govern anterior i l’estem mantenint net perquè és patrimoni. I ens agradaria que també el tinguin net a Barberà, Sabadell i Castellar. A més, tenim idees –com ara un altre gual inundable, millorar el parc del Massot, espais agroforestals...– aprovades en el pla estratègic.
Han millorat les relacions amb Decidim?
La candidata i portaveu va dir la nit que van perdre les eleccions que farien una oposició traient les urpes en comptes de felicitar-nos. Ens trobem que no són propositius. Cap proposta per als pressupostos, mentre que els altres grups (el PP i Vox) sí que en van fer. Les relacions personals són correctes i no en tenim de polítiques perquè han marcat una frontera. I, francament, trobo lamentable que una desgràcia com la que va passar a València la vulguin utilitzar per desgastar el govern quan vam fer una donació a la Creu Roja de 25.000 euros i estem col·laborant amb entitats. Van sempre a la contra, sobretot amb la intenció de desgastar la meva figura. És un atac frontal fins i tot amb insults sobre falta d’honestedat. Nosaltres mai ho vam fer amb l’alcalde Osuna.
A què va renunciar per pactar amb ERC?
La relació és molt bona i fluida i amb els dos regidors fem trobades contínuament. Ells porten Cultura, que és important i té moltíssima visibilitat, i també Participació Ciutadana. No són regidories dures de gestió, sinó amables, en què pots fer molta política relacional. Tot el que és l’estructura, el dia a dia de l’Ajuntament, el porta el grup socialista. En tot el que no és de l’àmbit de Ripollet, tenim llibertat, i ho respectem.
És el mandat de l’hospital comarcal?
L’anterior conseller d’ERC ens va dir que esperava aquest mandat veure l’inici de les obres, i no ho sé, però estic convençut que amb Salvador Illa això no s’aturarà. És una necessitat que tenim no només els habitants de Montcada, Ripollet, Cerdanyola i Barberà, sinó tota la comarca. El Taulí [Sabadell] guanyarà en qualitat perquè la demanda de serveis baixarà. I l’hospital és una oportunitat de Ripollet per millorar la mobilitat i els accessos...
Una altra demanda clàssica.
Ens hem reunit amb alts càrrecs d’infraestructures i mobilitat de Territori i posem sobre la taula millorar tota la mobilitat; és un dels grans reptes que tenim. El pont del carrer Tarragona està col·lapsat permanentment i demanem millores o que es dupliqui si ve l’hospital. No tenim estació de tren, tot i que la de Cerdanyola és a prop, però el que volem és millorar les línies d’autobusos. La línia e4 ha incrementat un 16% la demanda i s’ha de notar en la millora. No pot ser que la gent no hi pugui pujar perquè va ple. El mateix passa amb el de la UAB; els hem fet una llista de totes les millores i estem en espera.
I més històrica és la de fer soterrada la C-58. Com està?
L’anterior govern de la Generalitat ens va fer quatre propostes i cap de les quals quadrava, perquè dues no eren fer-la subterrània i les que sí que ho eren van dir que no les farien perquè el cost era molt elevat. N’hi havia una de més de 160 milions d’euros. No es farà mai perquè, amb el nivell d’aigua freàtica que hi ha, és una obra d’enginyeria molt complexa i menys si s’ha d’aturar el trànsit a la via principal d’accés a Barcelona, on passen milers de vehicles diaris. Ho veig una mica utòpic. Ens estan fent una cinquena proposta en què plantegen abaixar una mica la cota de l’autopista i separar-la dels edificis. I després fer un petit calaix a la via que va més a prop dels edificis. Pot ser una bona proposta per millorar la situació i tot va lligat a millores a la passarel·la de vianants, el pont del carrer Tarragona... Els hem dit que ho tractin tot com un ecosistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia