Estat espanyol
L’Audiència de Madrid condemna Rodrigo Rato a més de quatre anys de presó
El tribunal també imposa una multa de més de dos milions d’euros a l’ex-vicepresident del govern espanyol per tres delictes fiscals, blanqueig de capitals i corrupció entre particulars
A més, l’expolític ha de pagar mig milió d’euros a Hisenda
L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat l’exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato a quatre anys, nou mesos i un dia de presó i a una multa de més de 2 milions d’euros com a autor “penalment responsable” de tres delictes fiscals, un delicte de blanqueig de capitals i corrupció entre particulars. A més, el també exministre d’Economia ha de pagar 568.413 euros a la Hisenda Pública.
El tribunal ha lliurat aquest divendres en mà a Rato la sentència pel cas en què s’investigava l’origen de la seva fortuna, que ocupa més de 1.232 folis, i que és l’última causa que tenia pendent amb la justícia. Fonts jurídiques consultades per l’agència Efe han indicat que no hi ha un termini establert perquè la fiscalia o l’Advocacia de l’Estat demanin l’ingrés a presó de Rato. La decisió encara no es ferma pot ser recorreguda ara davant la Sala Segona del Tribunal Suprem.
Segons les fonts, la sentència està molt lluny de la petició que feia la fiscalia anticorrupció, que atribuïa a Rato onze delictes fiscals, a més de blanqueig de capitals i corrupció entre particulars. El ministeri públic demanava una pena de 63 anys de presó, elevava les multes a 42,4 milions d’euros i fixava en 7,75 milions la quantitat que havia de restituir a l’Agència Tributària.
I és que la sala ha absolt Rato dels delictes fiscals relatius als exercicis s 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2015. Sí que el condemna per allò relacionat amb l’etapa en la que va ser director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), ja que l’audiència provincial considera que residia a l’Estat espanyol i, per tant, estava obligat a presentar les seves declaracions fiscals en aquest país, malgrat que la seu de l’organisme està a Washington.
Aquesta és la segona causa per la qual l’exvicepresident de José María Aznar és condemnat. El 2018 va rebre una sentència ferma del Tribunal Suprem de quatre anys i mig de presó per l’anomenat cas de les targetes black, amb les quals es va apropiar de 99.054 euros de Caja Madrid. Rato va sortir en llibertat condicional al febrer de 2021. Al setembre de 2020 va ser absolt d’un segon judici, contra ell i 33 gestors més acusats per delictes d’estafa als inversors i falsedat comptable en la sortida a borsa de Bankia.
Dos condemnats més
Els magistrats de l’Audiència de Madrid han condemnat també, per cooperació en els delictes fiscals l’advocat Domingo Plazas, que era l’administrador de Kradonara, epicentre de la trama societària de Rato. Plazas ha rebut penes que sumen 18 mesos de presó i multes per un valor superior als 155.000 euros. El lletrat ha de respondre solidàriament amb Rato del pagament a Hisenda per la responsabilitat civil derivada d’aquests delictes. Kradonara era la societat a través de la qual Rato enviava a l’Estat espanyol els diners que tenia a l’exterior.
També ha estat condemnat Alberto Portuondo, considerat un testaferro de l’economista, pel delicte de corrupció entre particulars. Segons la sentència, tots dos van imposar l’elecció de Publicis i Zenith perquè fossin contractades per Bankia, i poder cobrar així una comissió pel procés de selecció. La pena per a Portuondo és de tres mesos i un dia de presó, i una multa de la meitat de la comissió rebuda, que ascendia a 2.022.154,52 euros, i el retorn d’aquesta quantitat.
El tribunal absol la resta dels acusats per aquest delicte tant Publicis i Zenith com els seus empleats i l’exdirectiu de Telefónica Ramiro Sánchez de Lerín. Tampoc considera que hagin participat en la corrupció entre particulars l’exsecretària de Rato, Teresa Arellano, el seu número dos a Bankia, José Manuel Fernández Norniella, ni Miguel Ángel Montero, que també havia estat col·laborador de l’exvicepresident. L’excunyat de Rato, Santiago Alarcó, ha estat exculpat del delicte de blanqueig de capitals.