política
Illa contemporitza pels pressupostos i evita posar pressió a ERC
El president no veu “urgents” els pressupostos i deixa els primers contactes seriosos per al gener
Reitera el desig que Puigdemont pugui tornar, i obre la porta a reunir-s’hi
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha evitat avui posar pressió a ERC per a una negociació dels pressupostos que encara no hi ha començat de manera seriosa. «No m’inquieta ni em treu el son, ni ho qualificaria d’urgent», ha valorat en la seva primera compareixença davant la premsa, per tancar l’any, en què ha receptat «cap pressa, molta serenitat i idees bastant clares» per poder acabar aprovant-los. Illa, això sí, ha subratllat que en el nou curs polític el seu govern hi dedicarà «totes les forces i l’energia», i ha explicat que ja han creuat missatges amb el líder republicà, Oriol Junqueras, per poder-se trobar en l’arrencada per parlar-ne. Igualment, ha anunciat una «ronda de contactes» a principi d’any de la consellera d’Economia Alícia Romero amb la resta de forces polítiques i fins i tot els agents socials i econòmics per explicar el decret de pròrroga -que ha assegurat que garanteix la prestació de tots els serveis públics- i continuar treballant per l’aprovació d’uns comptes per al 2025.
En tot cas, el president ha destacat l’aprovació avui del pla de govern amb unes 260 mesures que anirà aplicant ja des d’ara mateix. Un pla que inclou també tots els acords d’investidura i altres de signats anteriorment com el traspàs de rodalies. Illa ha refermat que els complirà tots, i «en particular» el del finançament singular, del qual ha destacat el vessant «solidari» que preveu amb la resta de comunitats i que «es contraposa als models que busquen prosperitat a base de deslleialtats fiscals», en al·lusió al dumping que practiquen alguns territoris del PP, com Madrid. El president creu que el 2025 serà «un any d’oportunitats a Catalunya», per la qual cosa creu que «cal estar atents», i ha fet una crida al conjunt de forces del Parlament a mantenir «no només una actitud no obstruccionista, sinó de col·laboració, diàleg i generositat per part de tothom».
Tot i que veu «prematur» fer balanços, Illa ha destacat dels seus primers quatre mesos al govern que «s’ha assentat un canvi d’etapa a Catalunya», que ha passat per posar les bases a reformes profundes, però també per superar el «patiment» que segons ell hi ha hagut en els anys posteriors a l’1-O. «Com a govern intentem crear les condicions per superar aquests moments de patiment», ha subratllat. En aquesta línia, ha reiterat el seu desig que el president Carles Puigdemont passés ja aquestes festes a casa, i ha insistit a demanar al poder judicial «de forma respectuosa i educada» que respecti les decisions del poder legislatiu, en al·lusió a la llei d’amnistia que ha destacat que van votar els 19 diputats del PSC al Congrés. A més, per primer cop ha obert la porta a reunir-se properament amb l’expresident i líder de Junts, encara que hagi de ser a Brussel·les. «Si es produeixen novetats en seran coneixedors, no descarto res», ha asseverat.
Illa també ha explicat que el govern es va reunir amb els promotors de Hard Rock per comunicar-los que derogarien els beneficis fiscals acordats fa deu anys, «i les raons per les quals» ho farien, i ara ha deixat la pilota a la seva teulada. «A partir d’aquí ells han de veure quina decisió prenen», ha tancat.
El consell executiu d’avui també ha aprovat derogar el règim sancionador als ajuntaments que incomplissin els límits de consum d’aigua, ja que segons ell els que no resolien els excessos era per la impossibilitat de poder fer complir la normativa. «Quan tenen dificultats el que s’ha de fer és ajudar-los, i la solució és posar recursos perquè ho puguin resoldre. Això és el que hem fet», ha etzibat. Illa ha apuntat que tot i que les darreres pluges han «allunyat una mica» els escenaris d’emergència, la sequera no és un tema «resolt», i ha explicat que s’està fent un seguiment «molt acurat» de les obres en infraestructures hidràuliques, que van «a bon ritme», per la qual cosa confia que a final del primer semestre hi hagi ja nous recursos hídrics a disposició.