política
El govern de Ripoll encara avui un punt d’inflexió amb la qüestió de confiança
El govern municipal d’Aliança Catalana a Ripoll encara aquest vespre un punt d’inflexió amb el ple de debat i votació de la qüestió de confiança que ha convocat l’alcaldessa, Sílvia Orriols, després de no aconseguir cap suport de l’oposició per tirar endavant els pressupostos per segon any consecutiu. Orriols busca una jugada similar a la que va fer Jaume Collboni a Barcelona: si avui l’alcaldessa perd la votació, com és previsible, s’obrirà un termini de 30 dies perquè l’oposició acordi un govern alternatiu i si no ho fa el pressupost quedarà automàticament aprovat. Orriols és conscient que un pacte entre tantes formacions d’ideologies tant diverses no és fàcil –cal que es posin d’acord almenys 4 dels 5 grups de l’oposició– i que fins ara no se n’han sortit, però tots els grups de l’oposició s’han mostrat clarament disposats a aprofitar aquesta qüestió de confiança per buscar una entesa que al 2023 no va fructificar. De fet hi ha qui opina que a Orriols ja li aniria bé la unió de la resta de formacions contra ella: “A Orriols li va molt bé la qüestió de confiança. Desitja desempallegar-se de l’alcaldia per poder centrar-se en la Generalitat i fer gran el projecte d’Aliança”, opina el regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer.
El ple de Ripoll està integrat, després de les eleccions del 2023, per 6 regidors d’Aliança Catalana –que governa sol en minoria–, 3 de Junts, 3 d’ERC, 2 de la CUP, 2 del PSC i 1 de Som-hi Ripoll. Els dos principals grups de l’oposició són, doncs, Junts i ERC. La portaveu d’ERC, Chantal Pérez, ja va fer una crida a la resta de grups a l’entesa en el ple de dilluns de pressupostos. L’endemà la portaveu de Junts, Maria Soldevila, va apostar clarament per “un govern de concentració”, amb distribució de tasques entre tots i “treballant realment per Ripoll”. Des de la CUP, però, Dani Vilaseca diu que no té clar si la fórmula ha de ser un govern de concentració, que el que cal és “parlar i veure quin escenari s’obre perquè Ripoll no segueixi encallat”. Des del PSC es mostren “disposats a donar suport a qualsevol opció que pugui ser una alternativa” i des de Som-hi Ripoll destaquen que per ells “el més important és el què i el com i que hi hagi una alternativa potent”.
La crítica a la gestió d’Orriols és comú en tots els grups de l’oposició, que l’acusen de “governar a cop de tuit” i tenir el poble “parat”. Des del PSC i Som-hi Ripoll, a més, critiquen que no hagi volgut negociar els comptes amb ells. Orriols només va reunir-se el 10 de gener passat amb els grups de Junts i ERC, que s’havien mostrat oberts a estudiar l’abstenció si l’alcaldessa acceptava les seves peticions; unes trobades que van aixecar molta polseguera a nivell nacional –sobretot per part d’ERC, que va negar qualsevol possible entesa amb Aliança Catalana– i que al final només van servir per constatar el seu vot contrari al pressupost.
L’alcaldessa, per la seva banda, els acusa de fer “un cordó sanitari” al govern d’Aliança, com li van fer a ella l’anterior mandat quan era una regidora sola al plenari, i de no deixar-los aprovar res. D’aquí la presentació de la qüestió de confiança. Orriols va dir dilluns que es veia “obligada” a plantejar-la: “Sense pressupostos, no podrem desplegar el nostre programa electoral, així que posem el nostre càrrec a disposició.” Va subratllar que no ho feia, però, “per deixar de ser batllessa de Ripoll” sinó per poder aprovar els comptes.