Política

Una Diada sense consciència de país

La comunitat de les Illes no és sentida com a nació, ningú diu som balear. Diuen som de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa, de Formentera

Durant el procés de la negociació de l’Estatut es va comprar el vot d’un regidor i la investidura del president va ser fruit d’un xantatge econòmic

L’autonomia que es va assolir fa quaranta-dos anys és molt diferent de la desitjada
Gairebé ningú no creia que fos Aliança Popular qui estrenés l’Estatut i qui presidís el primer govern Tampoc era previsible que Alianza Popular negociàs les transferències a Madrid, i ho va fer
Mort el dictador el 20 de novembre de 1975, l’accés a l’autonomia semblava una qüestió de temps

“Mallor­quins! Ens reu­nim avui aquí, amb repre­sen­ta­ci­ons de les for­ces polítiques de l’illa ger­mana de Menorca i amb l’adhesió dels pobles d’Eivissa i For­men­tera, per a rei­vin­di­car col·lec­ti­va­ment, unitària­ment, el nos­tre dret a recla­mar unes ins­ti­tu­ci­ons d’auto­go­vern que tenguérem durant segles i que ens foren pre­ses, en nom del dret de con­quista, fa ja prop de tres-cents anys.”

El fun­da­dor i pre­si­dent de l’Obra Cul­tu­ral Balear, Josep Maria Llom­part, es diri­gia, des de tri­buna, a un públic entre­gat que omplia la plaça Major de Palma. Era el 29 d’octu­bre de 1977. La soci­e­tat civil mallor­quina es mani­fes­tava per pri­mera vegada a favor de l’auto­go­vern dels pobles de les Bale­ars. “TVE digué que hi havia unes 50.000 per­so­nes, exa­gerà”, som­riu l’his­to­ri­a­dor i fun­da­dor del Par­tit Soci­a­lista de Mallorca (PSM), Sebastià Serra. “Es varen mobi­lit­zar entre 20.000 i 30.000 per­so­nes. Record l’arri­bada d’una gen­tada a la plaça d’Espa­nya. Hi va haver pobles que varen llo­gar auto­bu­sos per assis­tir a la diada. Estàvem molt il·lusi­o­nats.” Llom­part va aren­gar el públic dient que no havíem de tenir por de donar a aquesta llen­gua nos­tra el nom de llen­gua cata­lana. “Des­gra­ci­a­da­ment, molts li varen repli­car: ‘mallorquí, mallorquí, mallorquí!’ i Llom­part va insis­tir, ‘català, català, català!’ Jo estava a pri­mera fila”, ho conta el jurista Ignasi Ribas; va for­mar part de la comissió mixta de trans­ferències entre el govern espa­nyol i el Con­sell Gene­ral Interin­su­lar (1979-1979), de la Comissió dels Onze (1980-1981), que es va encar­re­gar d’ela­bo­rar l’avant­pro­jecte de l’Esta­tut d’Auto­no­mia del 1983 i després de la reforma del 2007. “Vaig tro­bar que el Llom­part de la Peña hau­ria pogut ser més diplomàtic”, comenta el jurista Bar­to­meu Colom, doc­tor en dret per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, que va for­mar part d’aquest segon equip de juris­tes.

L’accés a l’auto­no­mia

Mort el dic­ta­dor el 20 de novem­bre de 1975, l’accés a l’auto­no­mia sem­blava una qüestió de temps. “A par­tir de 1977, hi va haver dife­rents ini­ci­a­ti­ves d’Esta­tut”, indica Sebastià Serra; i des­taca el de Cura. El 13 de març de 1977, la majo­ria naci­o­na­lista es va aple­gar al san­tu­ari de Cura, Algaida. Allà va tenir lloc l’Assem­blea Popu­lar impul­sada pel PSI (que el 1978 es con­ver­ti­ria en el Par­tit Soci­a­lista de Mallorca) on es va pre­sen­tar un avant­pro­jecte d’esta­tut. L’Esta­tut de Cura –així l’ano­me­na­ren– recla­mava l’auto­no­mia abso­luta de cada illa i que només hi hagués un òrgan supra­na­ci­o­nal que les coor­dinàs. A més, plan­te­java la pos­si­bi­li­tat de fede­rar-se amb la resta de Països Cata­lans. “La idea era apro­var-lo abans de la Cons­ti­tució, així la sobi­ra­nia seria de les Illes cap a l’Estat i no de l’Estat cap a les Illes”, explica Colom. En aquell moment, arreu es par­lava d’auto­no­mia, fins i tot l’Església. El bisbe Teo­dor Úbeda, en la seva pri­mera euca­ris­tia a la seu (cate­dral de Mallorca) va pro­nun­ciar l’homi­lia en cas­tellà i català.

Aquells avant­pro­jec­tes no ana­ren enda­vant. El que sí que es va apro­var va ser el pacte autonòmic sig­nat el 4 de juny per totes les for­ces polítiques, lle­vat de la dreta més con­ser­va­dora i lli­gada a l’antic règim. Ali­anza Popu­lar (AP) no va sig­nar el pacte, lle­vat d’Abel Matu­tes, que ho va fer a títol indi­vi­dual. Matu­tes va ser batle fran­quista d’Eivissa, sena­dor les dues pri­me­res legis­la­tu­res, va ser ele­git dipu­tat al Congrés per la cir­cums­cripció de les Illes Bale­ars el 1982 i minis­tre d’Afers Exte­ri­ors en el pri­mer govern de José María Aznar. Era un per­so­natge clau en la política eivis­senca. Pel reial decret llei del 13 de juny de 1978, que ins­taurà la pre­au­to­no­mia balear, i per la llei d’elec­ci­ons locals del 17 de juliol de 1978, es cre­a­ren tres con­sells insu­lars (Mallorca, Menorca i Eivissa-For­men­tera) i el Con­sell Gene­ral Interin­su­lar: la pri­mera ins­ti­tució autònoma de les Bale­ars d’ençà del Decret de Nova Plana, l’any 1715. Jeroni Albertí (UCD) va pre­si­dir el Con­sell Gene­ral Interin­su­lar. Aquest òrgan va ges­ti­o­nar l’etapa prèvia fins a l’apro­vació de l’Esta­tut d’Auto­no­mia. En el si d’aques­tes ins­ti­tu­ci­ons es va for­ma­lit­zar la Comissió dels Onze –pel nom­bre de mem­bres–, que repre­sen­tava els par­tits que havien de redac­tar el futur Esta­tut. L’avant­pro­jecte es va lliu­rar al pre­si­dent del Con­sell Gene­ral Interin­su­lar l’abril de 1981.

La polèmica se va cen­trar en la llen­gua, la ban­dera i, sobre­tot, en la com­po­sició paritària entre els dipu­tats de Mallorca i la resta d’illes (Menorca, Eivissa i For­men­tera). Damià Pons Pons (més cone­gut per Damià Ferrà-Ponç per dife­ren­ciar-se del seu cosí Damià Pons i Pons), for­mava part de Comissió dels Onze pel PSM. És l’autor de les dues comes deci­si­ves: “La llen­gua cata­lana, pròpia de les Illes Bale­ars (...)”. “Volien lle­var les comes. Les comes ens han permès man­te­nir el català. Vàrem acon­se­guir peti­tes victòries que varen ser molt impor­tants.” Ferrà-Ponç asse­gura que des del pri­mer moment va tenir clar que “allò era un tren que només pas­sava una vegada i si no actuàvem arri­ba­ria a les pròximes esta­ci­ons mig buit”, recorda emo­ci­o­nat. També comenta que es va fer un nyarro amb la ban­dera. “No ho vàrem poder evi­tar. Hi va haver algú d’UCD, que no va ser Jeroni Albertí, que va venir amb una franja blava i un cas­te­llet.” Els naci­o­na­lis­tes pro­po­sa­ren la senyera perquè cada illa tenia la seva pròpia ban­dera, però no l’accep­ta­ren.

Bale­ars no té himne. “Els mallor­quins vàrem pro­po­sar La Balan­guera (un poema de Joan Alco­ver que és l’himne ofi­cial de Mallorca), però els eivis­sencs i els menor­quins s’hi varen negar”, indica Serra. Ferrà-Ponç afe­geix que “un dia, Antoni Cice­rol, d’AP (pri­mer pre­si­dent del Par­la­ment balear) va arri­bar amb una lle­tra de Bal­ta­sar Coll i la vàrem escol­tar. No hi va haver acord. Ens hem que­dat sense himne, i això és una demos­tració més que la comu­ni­tat autònoma no és sen­tida com a nació, ningú diu som balear. Aquí la gent diu som de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa, de For­men­tera. I aquest dis­tan­ci­a­ment entre illes, avui, és més fort que mai; el par­tit naci­o­na­lista té dues for­ma­ci­ons (Més per Mallorca i Més per Menorca). Si no som capaços de fusi­o­nar un par­tit, com volem estruc­tu­rar una nació?”, es demana. El dia 1 de març, l’Esta­tut balear es va publi­car en el Boletín Ofi­cial del Estado. És per això que avui se cele­bra la Diada de les Illes Bale­ars. Va ser el dar­rer a apro­var-se, jun­ta­ment amb el de Madrid, Extre­ma­dura i Cas­te­lla i Lleó.

Una via lenta

L’auto­no­mia que es va asso­lir fa qua­ranta-dos anys és molt dife­rent de la desit­jada, amb l’agreu­jant que durant el procés de la nego­ci­ació de l’Esta­tut es va com­prar el vot d’un regi­dor de Sant Antoni de Port­many i que la inves­ti­dura del pri­mer pre­si­dent autonòmic va ser pro­ducte d’un xan­tatge econòmic. Aque­lla il·lusió ini­cial va dei­xar pas a un des­encís ràpid i a una pro­gres­siva desil·lusió. Durant aquests anys, alguns dels prin­ci­pals actors polítics han estat con­dem­nats per delic­tes de frau admi­nis­tra­tiu, per mal­ver­sació de cabals públics, tràfic d’influències o per finançament il·legal del par­tit.

La tra­mi­tació de l’Esta­tut balear va ser molt llarga i com­pli­cada. Bàsica­ment per la dis­cussió elec­to­ral i, en con­cret, pel repar­ti­ment dels par­la­men­ta­ris autonòmics entre les qua­tre illes. “AP defen­sava una auto­no­mia de via menor, sense que el Par­la­ment tengués capa­ci­tat legis­la­tiva. Alguns diri­gents d’UCD volien que l’esta­tut es tra­mitàs per la via ràpida, però d’altres tenien els seus dub­tes”, explica Serra. En un prin­cipi, PSOE i UCD varen optar per la via ràpida d’accés de l’auto­no­mia (arti­cle 151 de la Cons­ti­tució), tal com va fer Cata­lu­nya o el País Basc, pen­sant en la decla­ració de naci­o­na­li­tat històrica. Per acce­dir a l’auto­no­mia per aquesta via calia que l’Esta­tut fos rati­fi­cat mit­jançant referèndum i que s’obtingués el vot afir­ma­tiu de la majo­ria abso­luta dels elec­tors de cada província. “El cop d’estat del 23-F va tan­car la via ràpida. Es va arri­bar a un acord gene­ral entre PSOE i UCD perquè els pro­ces­sos autonòmics no hagues­sin de pas­sar per un referèndum”, afirma Ferrà-Ponç. Un altre con­di­ci­o­nant va ser l’entrada en vigor de la llei orgànica d’har­mo­nit­zació del procés autonòmic (LOHPA, més cone­guda com LOAPA), apro­vada el 20 de juny de 1982 per les Corts Gene­rals, que va esta­blir allò que es va ano­me­nar “café para todos”, recorda Mateu Morro, que va ser por­ta­veu del grup par­la­men­tari PSM-Entesa de l’Esquerra de Menorca a la segona, també con­se­ller d’Agri­cul­tura del pri­mer pacte de progrés i batle de Santa Maria.

El PSOE illenc con­vocà un congrés extra­or­di­nari per can­viar l’accés a l’auto­no­mia: de l’arti­cle 151 al 143, amb mol­tes menys com­petències. En el cas d’UCD, la decisió va ser més sim­ple. Sebastià Serra recorda unes parau­les de Jeroni Albertí, en una entre­vista que li varen fer el 1999: “Un dia men­tre m’afai­tava vaig sen­tir per Ràdio Naci­o­nal que tot­hom anava pel 143, o acceptàvem o res de res.” També explica que San­ti­ago Rodríguez-Miranda (UCD), quan era minis­tre de Tre­ball i Segu­re­tat Social en l’últim govern de Leo­poldo Calvo-Sotelo a Madrid, va decla­rar que mai s’havia plan­te­jat l’arti­cle 151 per a les Bale­ars”. En les elec­ci­ons gene­rals espa­nyo­les del 28 d’octu­bre de 1982, el PSOE va gua­nyar per majo­ria abso­luta i la UCD es va enfon­sar. Amb aquests resul­tats, la coa­lició con­ser­va­dora for­mada per Ali­anza Popu­lar i el Par­tido Demócrata Popu­lar va pas­sar a ser el segon par­tit i, per tant, el nou inter­lo­cu­tor dels soci­a­lis­tes en la nego­ci­ació de l’Esta­tut.

Com­pra del regi­dor

L’arti­cle 143.2 de la Cons­ti­tució esta­bleix que per apro­var-se l’Esta­tut cal tenir el vis­ti­plau de les dues ter­ce­res parts dels muni­ci­pis la població dels quals repre­senti, almenys la major part del cens elec­to­ral de cada província o cada illa. “Aquí, AP es va enro­car. Abel Matu­tes va com­prar el regi­dor soci­a­lista Mateu Babot de l’Ajun­ta­ment de Sant Antoni, de forma que no es tenia la majo­ria per apro­var l’Esta­tut”, explica Joan March, que va ser líder del Par­tit Soci­a­lista Popu­lar a les Illes Bale­ars al prin­cipi de la Tran­sició i, en fusi­o­nar-se aquest par­tit amb el PSOE, l’any 1978, va ser secre­tari d’orga­nit­zació, de pro­pa­ganda, sots­se­cre­tari gene­ral i secre­tari gene­ral dels soci­a­lis­tes de les Illes (de 1991 a 1994). Mateu Babot va rom­pre la dis­ci­plina de vot el 6 de novem­bre de 1981 i va ser expul­sat del PSOE.

Matu­tes exi­gia que es com­plis­sin dues con­di­ci­ons bàsiques per apro­var l’Esta­tut: la de la pari­tat, en el sen­tit que el nom­bre de dipu­tats de les illes menors no fos infe­rior al nom­bre de dipu­tats de l’illa major, i la de sub­si­di­a­ri­e­tat, és a dir, que allò que pogués deci­dir-se com a illa no s’hagués de dele­gar al poder cen­tral autonòmic que radi­cava a Mallorca. “Vaig pas­sar un mes o més a Eivissa inten­tat arre­glar-ho i l’ambi­ent era de cosa nos­tra, era sicilià –recorda March–. Mateu Babó al·legava que era insu­la­rista i que els tres con­junts de les illes havien de tenir els matei­xos dipu­tats”. Mal­grat la nega­tiva, el Par­la­ment es va fer una con­tro­ver­tida apli­cació de la norma i l’Esta­tut es va apro­var amb els vots del PSOE i UCD. Després, a les Corts, el grup d’AP va deci­dir abs­te­nir-se en la votació. Final­ment es va acor­dar una pro­por­ci­o­na­li­tat cor­re­gida: Mallorca esco­lli­ria 30 dipu­tats, Menorca, 12; Eivissa, 11, i For­men­tera, 1.

La segona com­pra

Gai­rebé ningú no creia que fos Aliança Popu­lar (l’actual PP) qui estrenés l’Esta­tut i qui pre­sidís el govern. De fet, es va abs­te­nir en l’apro­vació. “La gent donava per fet que gua­nya­rien els soci­a­lis­tes. També ho pensàvem nosal­tres. El seu can­di­dat era Fèlix Pons. A les elec­ci­ons muni­ci­pals pre­au­tonòmiques, AP es va pre­sen­tar a Palma i no va treure cap regi­dor”, conta Joan Huguet, que ales­ho­res era vice­pre­si­dent del govern balear i con­se­ller del Con­sell Insu­lar de Menorca per AP.

El 8 de maig de 1983 es van cele­brar les pri­me­res elec­ci­ons al Par­la­ment de les Illes. La Coa­lició Popu­lar (AP-PDP-UL) i el PSOE varen obte­nir 21 escons cada un; Unió Mallor­quina, 6 escons; el Par­tit Soci­a­lista de Mallorca-Par­tit Soci­a­lista de Menorca, 4, i la Can­di­da­tura Inde­pen­dent de Menorca i el Par­tit Demòcrata-Libe­ral (Eivissa-For­men­tera), 1 cadas­cun. En resum, la dreta va acon­se­guir 21 escons; el cen­tre­dreta, 8, i l’esquerra, 25.

“La Coa­lició Popu­lar més UM for­ma­ven majo­ria, però teòrica­ment l’esquerra havia tret més vots. I aquí es va pro­duir una altra com­pra: Jeroni Albertí (un dels fun­da­dors d’UM i antic líder d’UCD) tenia un deute impor­tant i el seu prin­ci­pal cre­di­tor era la Banca March. AP va acon­se­guir que hi hagués una reunió a Madrid entre Cañellas i Albertí, que va pre­si­dir Car­los March, el net de Joan March Ordi­nes. Li varen dir a Jeroni que si votava Biel Cañellas es podia obli­dar dels deu­tes. Albertí estava ofe­gat”, explica March. Jeroni Albertí va con­vo­car els mili­tants d’UM i els va con­vi­dar a votar si esta­ven a favor de gover­nar amb la dreta o l’esquerra. “Albertí els va dir que la votació era secreta, que dipo­si­tas­sin els vots dins l’urna, que la s’endu­ria a ca seva i que a la nit pen­sa­ria què havien de fer, i va pen­sar que havia de votar AP, i així va arri­bar el pri­mer govern autonòmic pre­si­dit per Gabriel Cañellas”, sen­ten­cia March.

El dia 31 de maig va tenir lloc la sessió inau­gu­ral del Par­la­ment balear, i el dia 7 del mes següent Gabriel Cañellas, líder d’AP, va ser ele­git pre­si­dent del govern amb el suport de la dreta i el cen­tre. March explica que “al par­tit i a mi en par­ti­cu­lar em va saber greu aquesta jugada” i va pen­sar que “li havia de tor­nar”. “Em vaig posar a inves­ti­gar el fun­ci­o­na­ment de la Banca March a les Illes. El factòtum era Simón J. Galmés (era el vice­pre­si­dent de la Banca March) i vaig des­co­brir que quan donava un crèdit una part havia d’anar per a ell. Vaig anar acu­mu­lant docu­men­tació i, un dia, vaig cri­dar Car­los March i li vaig dema­nar si volia saber què feia el seu res­pon­sa­ble a les Illes. Em va citar a Madrid i, allà, em vaig tro­bar Simó Galmés, tot tran­quil, i vaig dir tot el que sabia. Galmés ho va negar. Car­los March em va donar les gràcies. Un bon dia, em va cri­dar la per­sona que l’havien subs­tituït, som en tal de la Banca March, i em va fer saber que mai més el Banca March inter­vin­dria en temes polítics.” El 19 de setem­bre de 1995, el pre­si­dent de la Banca March, Car­los March Del­gado, va des­ti­tuir el màxim res­pon­sa­ble exe­cu­tiu de l’enti­tat Simón J. Galmés.

Nego­ci­ació de les trans­ferències

Tam­poc era pre­vi­si­ble que AP negociàs les trans­ferències a Madrid, i ho va fer. Tòfol Soler era el con­se­ller d’Eco­no­mia i Hisenda del govern de Gabriel Cañellas i vice­pre­si­dent de la comissió mixta de trans­ferència. “Em va tocar viat­jar a Madrid per nego­ciar les trans­ferències. Va ser un mes­tratge impor­tantíssim. Em vaig ado­nar què era l’Estat. Per ven­tura, si no hagués vist com fun­ci­o­na­ven, no hau­ria evo­lu­ci­o­nat cap a l’inde­pen­den­tisme.” A les elec­ci­ons del 28 d’octu­bre, Felipe González va obte­nir majo­ria abso­luta. “Mal­grat haver acon­se­guit 202, el govern de González tenia molt poc marge de mani­o­bra, els sub­se­cre­ta­ris d’estat i els direc­tors gene­rals eren alts fun­ci­o­na­ris i deci­dien el que es feia. Vaig veure con­tra­dir un minis­tre”, cons­tata el qui fou pre­si­dent del govern balear i a qui el PP sacri­ficà perquè con­ge­ni­ava massa amb els cata­lans, entre altres qüesti­ons.

Llei elec­to­ral

Huguet repassa les lleis que es varen apro­var durant la pri­mera legis­la­tura autonòmica: “Partíem de zero. N’érem cons­ci­ents que els debats que podien dur més polèmica era la llei de nor­ma­lit­zació lingüística i la llei elec­to­ral”. Pel que fa a la llei elec­to­ral, el con­flicte va radi­car en el tema de pari­tat entre illes. “El PP defen­sava una pari­tat cor­re­gida, que cada illa sumàs exac­ta­ment el mateix nom­bre de dipu­tats al Par­la­ment que el que tenien el Con­sell pre­au­tonòmic: eren 24 per Mallorca, 12 per Menorca i 12 per Eivissa (Eivissa i For­men­tera for­ma­ven un únic con­sell). Però els dipu­tats d’UM varen votar amb l’opo­sició.” El pro­jecte de llei pre­sen­tat pel govern de Cañellas va ser rebut­jat en accep­tar-se una esmena a la tota­li­tat pre­sen­tada pels soci­a­lis­tes. El Par­la­ment va pas­sar a tenir de 59 dipu­tats: Mallorca 33, Menorca 13, Eivissa 12 i 1 For­men­tera. La polèmica no es va tan­car amb l’apro­vació de la llei. AP va inter­po­sar un recurs d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat al Congrés. No va anar enda­vant.

Llei de nor­ma­lit­zació lingüística

El con­se­ller de Cul­tura, Edu­cació i Esports del govern balear (1983 - 1987), Paco Gilet, com a res­pon­sa­ble de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals, va fer la feina “titànica –diu Huguet– sota el cri­teri per­so­nal de Biel Cañellas”, per dur enda­vant la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de nor­ma­lit­zació lingüística a les Illes Bale­ars. “El pre­si­dent ens deia que no ens havíem de fer mal amb la llei, ens ha de ser­vir tant a nosal­tres com als altres.” Per evi­tar dis­pu­tes, varen deci­dir dema­nar asses­so­ra­ment a Aina Moll, era la direc­tora gene­ral de Política Lingüística de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. “Era una veu que tenia auto­ri­tat dins el món de la llen­gua, no era radi­cal, de cen­tre­dreta, i venia d’arrels mallor­qui­nes, son pare era Fran­cesc de Borja Moll, i vàrem tro­bar que sem­pre ens podria donar una ori­en­tació”, explica el que també va ser pre­si­dent del Par­la­ment i del Con­sell Insu­lar de Menorca. Huguet conta també una altra “estratègia política” que varen fer ser­vir: “Qui va defen­sar aquesta llei va ser un cas­te­lla­no­par­lant, Manuel Jaén Pala­cios, per demos­trar que la legis­lació anava bé a tot­hom.”

La reforma del 2007

A l’Esta­tut del 1983, el succeïren la reforma el 1994 i del 1999, i la modi­fi­cació del 96, abans d’arri­bar a la reforma cab­dal. A L’Esta­tut del 2007 va defi­nir un nou marc com­pe­ten­cial i els con­sells pas­sa­ren a ser els autèntics governs insu­lars; a més, es va crear el Con­sell de For­men­tera. “Vàrem crear un estat fede­ral dins Bale­ars, fre­ga­ven la incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat”, apunta Huguet. “La rea­li­tat del nos­tre esta­tut és que es va ins­pi­rar en l’Esta­tut de Cata­lu­nya, amb una diferència, que el català es va decla­rar incons­ti­tu­ci­o­nal (14 dels 245 arti­cles). Jo també em vaig inven­tar un muta­tis mutan­dis a segons quins arti­cles, és a dir, amb la cole­ti­lla per evi­tar que això succeís, i ningú ens ha denun­ciat.”

Per a l’expre­si­denta del govern balear i actual pre­si­denta del Congrés dels Dipu­tats, Fran­cina Armen­gol, l’Esta­tut ha estat “la major eina de trans­for­mació que hem tin­gut a les Illes, per­me­tent el progrés col·lec­tiu i l’enfor­ti­ment de la presa de deci­si­ons res­pecte a la xarxa de ser­veis públics des del nos­tre conei­xe­ment del ter­ri­tori i la iden­ti­tat cul­tu­ral. Però és fona­men­tal adop­tar-lo per tenir més dècades d’avanços, reduint la desi­gual­tat, cui­dant la bio­di­ver­si­tat de les Illes, reforçant la capa­ci­tat de finançament i fent sen­tir la comu­ni­tat més forta davant les ins­ti­tu­ci­ons esta­tals i euro­pees”.

Positiu
“La regulació en matèria de llengua ha anat millorant encara que, dins els períodes de govern conservadors hi ha hagut normes regressives i s’han perdut llençols pel camí”, afirma Bartomeu Colom. Mateu Morro evidencia: “Espanya és un Estat unitari, està molt lluny de ser plurinacional. Té característiques autoritàries que no són plenament democràtiques. Són una minoria nacional que té reconeguts molt pocs drets i tot plegat en un país com en el nostre, on la consciència de país és la que és.”
El Barça
El 83, Ignasi Ribas era el president de l’Obra Cultural Balear. L’entitat va crear Associació Voltor per promoure i gestionar la recepció de mitjans audiovisuals en català. Les Balears era l’única comunitat amb llengua pròpia sense competència en educació i mitjans de comunicació. “Quan hi havia partit del Barça anàvem fins a Valldemossa i el gravàvem, i després el passàvem a la Caixa de Pensions i hi havia coa per entrar.” La societat civil es va manifestar i TV3 va arribar a Mallorca.
Nacionalitat històrica
Quan el Comitè de Savis negociava l’avantprojecte d’estatut del 2007, la vicepresidenta Rosa Estaràs (PP) va entra dins la sala i els va dir: “Hem d’incloure la nacionalitat històrica.” Huguet explica, ara, per què es va decidir incloure aquest concepte: “Va suposar un dic de contenció amb el tema nacionalitat històrica; si no el posàvem es podia entendre que les Balears formaven part de nacional històrica catalana, dels Països Catalans. Una nació no és país.”

Els incompliments flagrants de l’Estatut de les Illes

Segons Ignasi Ribas, hi ha un incompliment flagrant de l’Estatut: “Mai s’ha creat la Sindicatura de Greuges i ho recull l’article 51de l’Estatut, i hi ha una llei que ho regula. L’article 7.4 estableix que el síndic de greuges ha de ser elegit per majoria de les tres quintes parts. Potser s’ha de modificar, perquè no s’arribarà mai a un acord de tres quintes parts”, comenta. Seguidament recorda la derogada oficina anticorrupció: “No era necessari tenir-la si teníem el síndic.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia