política
El CNI hauria enviat fora després del 17-A els agents que controlaven l’imam de Ripoll
El CNI va apartar i enviar a l’estranger després del 17-A els dos agents que havien de controlar l’imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, el cervell dels atemptats, segons publica l’ABC. El diari espanyol, que dimecres va assegurar que l’oficina de Girona del CNI havia estat pagant 500 euros mensuals a l’imam per fer de confident, tot i que la informació que els va aportar era “anodina”, ha revelat avui que després dels atemptats del 17-A i veient-se la implicació d’Es Satty, els serveis d’intel·ligència espanyol van decidir enviar l’oficial de relació amb la font –el que el visitava, rebia la informació i l’explotava, i li pagava– a Panamà i el cap de l’oficina de Girona del CNI, de carrera militar, a Colòmbia. En concret, a l’ambaixada espanyola a Bogotà.
Segons les fonts de l’ABC es va tractar d’una ”represàlia” i també d’una manera de “posar distància”, ja que no volien que “el cas era molt delicat i ningú volia que trascendís a l’opinió pública”.
Cal recordar que l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán va assegurar el 26 de novembre a la comissió d’investigació del 17-A del Congrés que Es Satty “mai va ser col·laborador ni informador del CNI” i que els contactes entre agents del Centre Nacional d’Intel·ligència i l’imam a la presó de Castelló es feien en el marc de tasques rutinàries de control del gihadisme. Vincular els serveis secrets espanyols amb els atemptats de les Rambles i Cambrils, va sostenir, és “una infàmia”.
“Simple deixadesa”
Segons la informació d’avui de l’ABC, la Divisió de Contraterrorisme va encarregar després dels atemptats del 17-A un informe intern sobre els detalls de la relació del CNI amb Es Satty. L’informe assegura, a partir de la revisió de les entrevistes amb Es Satty, que l’oficial de relació no tenia massa interès amb la font “per simple deixadesa, però en cap cas hi va haver voluntarietat per part del CNI de mirar cap a una altra banda”, segons les fonts del centre d’intel·ligència citades pel diari espanyol. Aquestes fonts, subratlla l’ABC, “neguen categòricament la teoria de la conspiració que encoratja una part de l’independentisme català des de fa anys i que pretén responsabilitzar l’Estat dels atemptats”.
D'altra banda, qui era secretari d’Estat de Seguretat el 2017, José Antonio Nieto, ha lamentat aquest divendres que “es facin especulacions” sobre els suposats vincles entre l’imam de Ripoll i els serveis secrets espanyols. Segons informa ACB, l’actual conseller de Justícia d’Andalusia i exnúmero 2 del Ministeri d'Interior era a Barcelona per la conferència sectorial de justícia, i preguntat sobre la qüestió ha considerat “ridícul” que se “segueixi patint la tergiversació permanent de la realitat que desgraciadament tant mal ha fet particularment a Catalunya”. Així, ha negat qualsevol validesa a les informacions que diuen que el CNI pagava a Es Satty fins.