suïssa
Tractat de 190 països per evitar els errors detectats durant la pandèmia
Servirà per ajudar-los a coordinar-se i fer un repartiment més equitatiu dels recursos disponibles
Per intentar evitar els errors detectats durant la crisi de la Covid i després de tres anys d’intenses negociacions, 190 països han acordat i subscrit el primer tractat global sobre pandèmies. Aquest acord internacional ha de servir per ajudar-los a coordinar-se de forma més efectiva i fer un repartiment més equitatiu dels recursos disponibles si han de fer front a una nova crisi sanitària d’escala mundial, informa Efe. Diversos diplomàtics que van participar a l’últim tram de les negociacions, que va incloure sessions maratonianes de fins a 24 hores ininterrompudes, lamenten, però, que gran part dels compromisos siguin de caràcter voluntari. Els països menys desenvolupats, a més, destaquen que tot i haver-se intentat posat èmfasi en la importància de la solidaritat i el repartiment igualitari de recursos, no s’ha fet amb la intensitat necessària.
L’acord crea una xarxa global de cadena de subministrament i logística per intentar assegurar un accés equitatiu, ràpid i assequible als productes necessaris no només per fer front i controlar una pandèmia sinó qualsevol crisi humanitària. Es vol evitar el que va passar amb la pandèmia de la Covid, quan diversos països rics van acaparar vacunes i van emmagatzemar quantitats que fins i tot superaven les seves necessitats immediates. Fins i tot van haver de desfer-se d’existències perquè els lots van caducar, mentre que als països pobres les vacunes arribaven a comptagotes. L’objectiu és que hi hagi la màxima transparència i coordinar les reserves internacionals que existeixin. El text avisa, a més, que els països no han de fer “reserves nacionals excessives” de productes vitals.
El tractat també estableix un nou mecanisme d’accés i de participació en els beneficis que s’obtinguin dels patògens compartits en un sistema existent i que gestiona l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es vol aconseguir que les farmacèutiques que accedeixin a aquests patògens –a partir dels quals es pot investigar i desenvolupar vacunes i tractaments– assignin un 20% del producte que manufacturin a l’OMS, la meitat com a donació i la resta a un preu assequible. “Això significa que la propera vegada que una pandèmia colpegi i que amb els diners dels contribuents es desenvolupi una medicina molt costosa, els governs podran intervenir en benefici dels seus ciutadans i de gent a tot el món”, assegura la directora de l’ONG Iniciativa per Medicaments per a Malalties Oblidades, Michelle Childs. “L’acord sobre pandèmies no és perfecte; és producte d’un compromís, i no s’han complert totes les ambicions, però crea una nova base sobre la qual construir per salvar vides durant la propera emergència sanitària mundial”, considera Childs.
L’organització humanitària Metges Sense Fronteres ha acollit “amb satisfacció diversos elements positius” perquè, a més de qüestions pràctiques, “envien un senyal fort de solidaritat mundial i mostra un compromís col·lectiu amb una governança inclusiva i responsable”. Per al director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, “s’ha fet història a Ginebra”. Assegura que s’ha aconseguit un text “equilibrat” en temes especialment complicats, com ara el de la transferència de tecnologia relacionada amb els productes per combatre una pandèmia.