economia
La CNMC resol l’opa del BBVA al Sabadell
“Què fem amb el drac?” Aquesta és la pregunta que fa el Banc Sabadell en la lona publicitària gegant a la rambla de Catalunya en vigílies de Sant Jordi. La pregunta va acompanyada de la caricatura d’un monstre negre pelut amb ulls blaus –d’un blau sospitosament semblant al color corporatiu del BBVA– oberts, i és un pas més en la cruenta batalla publicitària que el banc vallesà víctima de l’oferta d’adquisició (opa) manté amb el banc basc que ara fa un any va llançar l’opa que ha convulsat la banca i que ha propiciat la fita d’unir la societat civil catalana en un consens insòlit en contra de l’operació. “Poder triar és el teu poder”, recorda la lona del Banc Sabadell en línia amb la campanya de “posar els punts sobre les is” amb la qual subratllava la paraula hostil i responia a la campanya del BBVA en què aquest recrea l’enviament d’un correu electrònic “d’accionistes del BBVA per a accionistes del Sabadell”. Enmig del tiroteig publicitari, la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) ultima el test de mercat per avaluar si els compromisos oferts pel BBVA són suficients per compensar la desaparició del Sabadell –en cas que l’opa culmini amb èxit– i emetre una autorització de l’operació –amb condicions addicionals o no– que el mercat esperava a l’abril i que es pot demorar al maig.
L’opa viu el primer aniversari des que l’intent primigeni de Carlos Torres (BBVA) de negociar amb Josep Oliu (Sabadell) la fusió amistosa va acabar amb la presentació d’una opa hostil i un esclat de passió al món econòmic no vist des de l’opa de Gas Natural a Endesa el 2005.
Bandera de catalanitat
Que la notícia de l’opa es publiqués a Londres en plena campanya electoral de les eleccions catalanes del 12 de maig del 2024 sempre va ser vist des del BBVA com una filtració propiciada pel Sabadell –al Regne Unit hi té la filial TSB– i un intent de polititzar l’operació. El banc presidit per Oliu, però, no només ha abraçat la bandera de la catalanitat en la lluita retòrica sinó també en la pràctica amb el retorn des d’Alacant a la històrica seu de la plaça Sant Roc de Sabadell al gener, més de set anys després de l’adeu en ple procés del 2017.
Escoltar Illa a Madrid
L’enrocament a l’hora de retornar la seu als orígens és contrarestat des del BBVA amb gestos de deferència: el president del banc, Carlos Torres, va acudir el 20 de març al Círculo de Bellas Artes a escoltar in situ i a primera fila la conferència dictada pel president Salvador Illa tot i arriscar el vol a Bilbao pel temporal perquè el banc feia l’endemà una junta d’accionistes clau en el desenllaç de l’opa i el banquer va haver d’aterrar finalment a Santander. “Som el banc que més ha apostat per Catalunya els últims anys, i ens ha portat a ser la segona entitat, només darrere de CaixaBank. Volem seguir creixent a Catalunya i en aquest context encaixa l’oferta per Banc Sabadell”, esgrimia Torres deu dies després de sentir Illa que demanava a Madrid que no tingués “por de Catalunya”.
Autorització de la CNMC
Amb les dues parts en litigi assumint que la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) està a punt d’autoritzar l’operació tot i la demora sobrevinguda, el Sabadell té fe que els resultats del test de mercat que realitza l’ens presidit per Cani Fernández –i que des del desembre té com a conseller a proposta de Junts l’exdirector dels Mossos Pere Soler– portin a exigir compromisos addicionals als oferts pel BBVA. L’últim actor que posa pressió és la patronal Pimec, que insta la CNMC a no autoritzar l’opa al·legant que l’operació “amenaça” el sistema bancari, el teixit productiu i l’equilibri territorial, i invoca un estudi segons el qual la integració deixaria el 74% d’oficines en mans de dos, BBVA i CaixaBank.
Més compromisos extres
Si bé el BBVA s’ha compromès a mantenir el volum de crèdit a mitjà i llarg termini durant tres anys (prorrogables a dos més) a aquelles pimes que només treballin amb el BBVA o el Sabadell, el conseller delegat del banc vallesà, César González-Bueno, suggereix que Competència podria fer extensible el compromís a totes les petites empreses que depenguin almenys del 20% del finançament del BBVA o del Sabadell o de tots dos. Entre els altres compromisos del banc amb seu a Bilbao hi ha el de no tancar oficines en codis postals amb un nivell de renda per capita inferior a 10.000 euros i tampoc quan no hi hagi una altra oficina d’algun dels dos bancs a menys de 300 metres de distància, blindar durant 18 mesos el volum de crèdit a pimes, preservar les condicions comercials dels clients del Sabadell i salvar totes les oficines especialitzades en empreses.
Al Consell de Ministres
L’eventual aprovació de l’opa per part de la CNMC obriria un termini de 45 dies en què el Consell de Ministres hi pot dir la seva: 15 dies perquè el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, elevi el cas al gabinet i 30 dies per dictar la decisió. Seria aleshores –al juny– quan l’àrbitre de la borsa, la Comissió del Mercat de Valors (CNMV), emetria el full de l’opa previ al termini d’acceptació. Per si l’opa no fos prou acalorada, el desenllaç tindrà lloc en l’escalfor de l’estiu.
Socis americans de tots dos
En ple sotrac borsari, Bank of America irrompia dilluns en el BBVA amb la compra d’un 3,09% de les accions del banc i situava la quota nord-americana en el BBVA propera al 20% perquè se suma a BlackRock (6,8%), Capital Research (5,03%) i Goldman Sachs (4,68%). Si bé en el Sabadell la meitat del pes correspon als minoritaris –agrupats per l’exdiputat i exsenador Jordi Casas–, el Sabadell té al capital socis nord-americans compartits amb el BBVA com BlackRock (6,5%) i Goldman Sachs (2,8%). Com que l’opa no es paga en metàl·lic sinó amb una equació d’una acció del BBVA per cinc del Sabadell, la volatilitat a les borses només fa que afegir incertesa sobre el preu real i el destí del que el Sabadell retrata amb humor com una faula de Sant Jordi abans de l’hora de les hostilitats.