ORIENT MITJÀ
L’Iran i els Estats Units inicien la segona ronda de negociacions nuclears a Roma
L’Iran i els Estats Units han iniciat aquest dissabte una segona ronda de converses sobre el programa nuclear iranià a Roma, una setmana després d’una primera trobada que les dues parts van qualificar de constructiva a Oman.
Les converses tenen lloc de manera indirecta entre el ministre d’Afers Exteriors iranià, Abbas Araqchí, i l’enviat especial nord-americà per al Pròxim Orient, Steve Witkoff, amb mediació de diplomàtics omanites en una seu d’Oman a la capital italiana.
“La República Islàmica de l’Iran sempre ha demostrat, amb bona fe i sentit de responsabilitat, el seu compromís amb la diplomàcia com a via civilitzada per resoldre els problemes, amb ple respecte als alts interessos de la nació iraniana”, ha dit a la xarxa social X abans de la reunió el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors iranià, Ismail Baghaei, que acompanya a Araqchí.
Prèviament, Araqchí s’ha reunit amb el seu homòleg italià, Antonio Tajani, a qui ha agraït el paper en aquesta segona ronda de negociacions.
Malgrat la constructivitat, les dues parts tenen diferències sobre l’abast de les converses. L’Iran només vol negociar la limitació de la seva capacitat nuclear i deixar fora de les discussions el seu programa de míssils i el seu suport a grups regionals com els hutis del Iemen o els libanesos de Hezbol·là.
Els Estats Units ha plantejat el desmantellament del programa nuclear, a més de la qüestió dels míssils i el suport als aliats iranians a la regió, “unes demandes que son poc realistes i únicament reduiran la possibilitat d’arribar a un acord”, va advertir divendres el cap de la diplomàcia iraniana en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors rus, Serguéi Lavrov, a Moscou.
El president nord-americà, Donald Trump, ha continuat amb les amenaces contra el país persa si no arriben a un acord, com va fer dijous en afirmar que no ha descartat un pla d’Israel de destruir les instal·lacions nuclears iranianes. Des que ha tornat al poder, el republicà ha reprès la seva política de “màxima pressió” contra l’Iran amb almenys sis rondes de sancions per aturar la venda de petroli iranià.
Trump va abandonar durant el seu primer mandat el pacte nuclear de 2015, firmat entre l’Iran i sis potències mundials que limitava el programa nuclear iranià a canvi de l’aixecament de sancions.