Olga Morales (1968) va anar a viure a Viladecans quan tenia deu anys. De formació psicòloga, va treballar més de dues dècades a l’Ajuntament. Darrerament, com a tècnica del Departament d’Agermanaments, Solidaritat i Cooperació Internacional. Pertany al PSC des de principis de la dècada dels noranta i en les darreres eleccions municipals va entrar com a regidora. Era tinenta d’alcalde de l’àmbit de Sostenibilitat Social i Serveis a la Ciutadania quan, l’octubre passat, va substituir Carles Ruiz al capdavant del govern municipal.
És la primera alcaldessa de Viladecans. Què suposa per a vostè?
Ho visc molt il·lusionada i també amb moltíssima responsabilitat perquè Viladecans és una ciutat molt gran. Jo crec que els lideratges femenins són molt diferents, més propers i socials. Quan vaig arribar a l’alcaldia vaig voler tenir contacte amb tota la ciutadania. Estic visitant comerços, escoles, entitats, empreses, perquè vull conèixer de prop quines són les necessitats que té la ciutat i quines són les oportunitats que també tenim.
Per què hi va haver el canvi d’alcalde? Era un final de cicle?
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va trucar a l’alcalde, Carles Ruiz, perquè es fes càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat, perquè els presidís. Quan formes part d’una llista política sempre estàs a disposició del partit, els meus companys em van donar aquesta oportunitat i jo vaig fer un pas endavant.
Què és el que més li preocupa de la ciutat?
La ciutat en conjunt. Viladecans és una ciutat amb uns bons serveis, però que hem de continuar millorant. És una ciutat que està molt feta urbanísticament. Tenim plans urbanístics, uns que ja s’estan desenvolupant i uns altres de futur, que ens cohesionaran molt bé la ciutat. En matèria de sostenibilitat i mobilitat, aquest any vam guanyar el premi europeu Green Leaf, un guardó que reconeix les polítiques que hem anat desplegant de lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat. I, evidentment, l’educació també és un dels nostres punts forts. Portem més de dues dècades treballant en la millora de l’educació. Aquest any som coordinadors de la RECE, la xarxa espanyola de ciutats educadores. Aquest any també farà 25 anys el centre municipal de promoció econòmica Can Calderon, una gran aposta que es va fer per l’educació i la inserció professional a Viladecans. És a dir, tenim una ciutat molt completa.
Estan construint un barri nou, el de Llevant. En quin punt es troba?
Ara mateix tenim 500 veïns i veïnes més. És un barri que s’està construint de mica en mica. La totalitat estarà acabada d’aquí a tres anys. Són més de 2.700 habitatges. Per tant, segons les estimacions, hi haurà 2,7 persones per habitatge.
De quins equipaments i serveis de ciutat disposa aquest nou barri?
Aquest any hem incrementat un 50% el pressupost en serveis universals que preocupen la ciutadania, com mostren totes les enquestes a tot arreu, com són la seguretat, la il·luminació, la recollida de residus i la neteja, i també l’atenció a les persones. Hem millorat també els serveis d’atenció terapèutica (SAT) i altres projectes d’atenció social. Quant a equipaments, en tenim a tota la ciutat, però el barri de Llevant va tenir la particularitat que abans que arribessin els veïns i les veïnes ja hi havia molts serveis en marxa, que no calien en aquell moment per ràtio de població, però que vam avançar, com el CAP Montbaig, l’institut escola o l’escola bressol. Al barri de Llevant vam fer una bona planificació.
El president Illa demana sòls per construir habitatge protegit. N’hi heu ofert?
Sí, de fet, al barri de Llevant estem treballant conjuntament amb l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (lmpsol, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona) i amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl, de la Generalitat), a més de fundacions i privats. L’èxit d’aquest barri és que hi conviuen totes aquestes promocions que fan que un 45% sigui habitatge protegit, tant de venda com de lloguer.
Al febrer es va presentar l’anomenat Roca City, compartit amb Gavà, un districte d’innovació. En què consisteix?
El projecte Roca és de promoció econòmica i d’ocupació. El 60% del sòl anirà destinat a aquest àmbit. On teníem una empresa del segle XX que es dedicava principalment a la producció, ara tindrem una empresa que es dedica principalment a la innovació, a la formació, a atreure talent. I això, evidentment, anirà acompanyat d’habitatges al voltant. Al terme de Viladecans seran uns 2.200. Però no perdem el focus: principalment és un sector de desenvolupament econòmic i d’ocupació. La fàbrica Roca ocupa una part molt important de terreny. Actualment hi ha un mur, però darrere d’aquest mur hi haurà ciutat, es cohesionarà la ciutat. Aprofitarem també els recursos naturals que passen per allà, que farem aflorar, com la riera de Sant Llorenç, que actualment està tapada perquè passa per dins d’un espai privat. Farem un barri on hi haurà habitatge, formació, atracció de talent, innovació i molts espais verds.
Quin sostre poblacional futur s’imaginen?
El màxim d’habitants, en els propers quinze anys, estarà a l’entorn dels 80.000.
Som a tocar de l’aeroport. Quina posició mantenen des del govern municipal sobre una eventual ampliació?
L’aeroport és a Viladecans, tenim una part de l’aeroport i de l’àrea d’influència que hem de conjugar perquè a Viladecans també hi ha espais naturals protegits i una zona agrícola en què s’estan realitzant moltes inversions i que és un lloc de promoció econòmica. És important tenir en compte que som l’horta de Barcelona. Encara no hi ha cap projecte en ferm, però sí que és veritat que una estructura d’interès nacional com és l’aeroport s’haurà de conjugar també amb l’interès local i amb el que Viladecans pot oferir a Barcelona i la seva àrea metropolitana amb l’agricultura.
Justament, l’aprovació de l’ampliació de la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) xoca una mica amb els interessos dels agricultors.
L’anterior govern de la Generalitat, in extremis, va aprovar una zona ZEPA sense recursos, sense comptar amb els ajuntaments que teníem territori implicat, i no sembla una proposta gaire realista. Igual que en el cas de l’aeroport, haurem de conjugar aquests interessos i parlar amb les administracions competents per arribar a acords.
Com han notat des de Viladecans el canvi de govern a la Generalitat?
Per a nosaltres, des de l’Ajuntament, la nostra prioritat és la ciutat. Defensarem els nostres interessos davant de qualsevol administració. És cert que quan hi ha una proximitat ideològica el diàleg és més fàcil.
Fa anys es parlava d’un metro que arribés fins a Castelldefels. Ara es parla de fer-hi arribar un ramal dels FGC. Com ha de millorar la mobilitat a Viladecans?
Les alcaldesses del delta estem també pensant en això. És veritat que hi ha hagut projectes de tot tipus al llarg d’aquest temps, però necessitem un altre mitjà de transport que ens connecti amb Barcelona i que arribi fins a Castelldefels o més enllà. Ens és igual que sigui un metro, que sigui el tramvia, però ha d’arribar algun altre mitjà de transport.