estat espanyol
El govern de Sánchez ha adjudicat 46 contractes a empreses militars israelianes des de l’inici de la guerra a Gaza
N’hi ha deu que encara no s’han formalitzat, segons un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau
Yolanda Díaz adverteix que també caldrà rescindir aquests acords comercials
L’Estat espanyol ha adjudicat 46 contractes a indústries militars israelianes per un valor de 1.044 milions d’euros des del 7 d’octubre de 2023, data de l’atac de Hamàs a Israel. D’aquests, segons les dades disponibles ahir a la Plataforma de Contractació de l’Estat, n’hi ha deu que encara no han estat formalitzats. Així ho apunta un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau sobre les relacions militars entre Espanya i Israel que recull l’agència Efe i que demostra que el govern de Pedro Sánchez “ha mantingut la contractació de productes militars a empreses israelianes malgrat haver reiterat que això no passava en diverses ocasions, tant en mitjans de comunicació com en seu parlamentària”.
Els deu contractes no formalitzats per a l’adquisició de material militar israelià per part del Govern inclouen els llançacoets SILAM (576,4 milions) i els míssils Spike (237,5 milions), així com altres contractes amb les empreses de defensa israelianes IMI Systems LTD, Netline Communications Technologies (NCT) Ltd i Guardian Homeland Security S.A.
Algunes de les adjudicacions corresponen a serveis de manteniment i/o modernització de productes adquirits en el passat, però d’altres suposen nous acords que podrien augmentar la dependència pel que fa a aquest manteniment i modernització, segons els creadors de l’informe.
“L’estratègia que la major part dels contractes adjudicats a la indústria israeliana també impliquin i beneficiïn la indústria espanyola facilita que les empreses israelianes siguin adjudicatàries d’aquests contractes i genera una preocupant complicitat entre el teixit empresarial dels dos estats”, expliquen fonts del Centre Delàs.
Sumar continua collant
Aquesta revelació arriba en plena crisi de confiança entre els socis de govern, ja que una corrent interna de Sumar es plantejava trencar la coalició arran de la deriva armamentística de Sánchez i les mentides sobre la compra de 15 milions de bales israelianes per a la Guàrdia Civil, que l’estat es va veure forçat a trencar unilateralment ahir.
Aquest matí, la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha apuntat que l’executiu espanyol també haurà de rescindir els contractes amb empreses d’armament israelianes que encara estan pendents de formalitzar, que entre tots sumen més de 800 milions d’euros. “L’acord del govern d’Espanya està vinculat a la no possibilitat de compra d’armament a Israel”, ha dit abans de recordar que es tracta “d’un estat genocida” que “ha matat més de 50.000 persones i mata nens i nenes cada dia”.
Segons Díaz, les rescissions estan “emparades per la legalitat” i comptaran amb tots els informes preceptius, i malgrat que possiblement ara es produiran litigis, finalment no caldrà pagar indemnitzacions per aquesta decisió.
Pel que fa a la crisi d’aquesta setmana, Díaz ha atribuït la polèmica a un “error” del Ministeri de l’Interior i ha apuntat que un cop rescindit el contracte per de bales, la discrepància interna dins de l’executiu està superada.