Josep Lluís Santamaria
Alcalde de Riudellots de la Selva (JxCat)
“Hauríem d’estar equipats per a un poble de 10.000 habitants”
“Som 2.000 habitants. Sí que tenim molts ingressos del polígon, però al mateix temps, ens dona molta feina en termes tècnics”
“És important iniciar la redacció del POUM perquè protegeixi el poble d’una possible invasió de la part industrial”
Tenir la biblioteca per a aquest mandat és just. Però potser podrem col·locar la primera pedra A Can Jordi en el quart trimestre del 2025 tindrem projecte, per poder començar la licitació l’any 2026
És alcalde per primera vegada en un poble on hi havia hagut la mateixa alcaldessa durant 20 anys. Havent guanyat les eleccions, va optar per governar amb ERC. El preocupa la lentitud de l’administració, que no li permet avançar en projectes d’urbanitzacions i nous equipaments.
Ja ha arribat a la meitat del mandat. Com ho ha viscut?
La veritat és que ha passat molt ràpid. Si haguéssim de complir tot el que posem al programa electoral, necessitaríem vuit anys com a mínim! Jo em sento còmode, i el fet que estiguem governant en coalició crec que per al poble és positiu. Ens hem pogut repartir molt millor les feines. I hem intentat col·locar les persones més adients a cada àrea. Evidentment, a vegades hi ha punts de desacord, però no hi ha hagut cap baralla ni cap tensió irreconciliable.
L’oposició es queixa que han perdut subvencions?
Ho diuen per dos fets concrets que han passat fa poc, i no tinc cap problema d’explicar-ho perquè de fet és públic. Un va ser el tema del manteniment dels equipaments municipals, que ens va passar que estàvem en període de pròrroga. Però va ser més per una saturació dels serveis tècnics que per un error humà. S’han assumit les conseqüències i hem buscat una solució ràpida. I l’hem trobat. Els equipaments municipals no deixaran d’estar nets.
I quina és l’altra subvenció que no ha arribat a usar-se?
Hi va haver un error tècnic a l’hora de redactar un projecte, que va calcular uns preus i eren uns altres molt més elevats. Era una subvenció que teníem per erradicar les canyes del riu, que obturen molt, redueixen moltíssim el flux del riu i el seu cabal. Doncs vam dir: “Intentem fer un pla innovador.” I volíem fer un projecte, que anàvem a tirar endavant perquè ja estàvem fins i tot en fase de licitació. Era experimental, no sabíem al 100% si funcionaria. Què ens va passar? Que l’empresa va dir que el preu no era correcte, amb molta diferència. No ens volíem arriscar a fer l’actuació i no poder pagar-ho tot. D’acord que nosaltres hem hagut de retornar la subvenció, però és que en contrapartida ens podíem jugar molts diners.
Tot i aquesta primera queixa, el pressupost per al 2025 s’ha aprovat per unanimitat.
Sí, és més alt que l’any passat, perquè ha pujat el capítol 1, que és el del personal. Necessitem molt personal. La part d’inversió no ha pujat tant. Jo sempre dic que Riudellots és un poble dimensionat, tècnicament, per a 2.000 habitants però realment som més. Sí que tenim molts ingressos del polígon, però al mateix temps, el polígon ens dona molta feina. Hauríem d’estar dimensionats per a un poble de 10.000 habitants, com a mínim, perquè només el polígon ja voldria un ajuntament paral·lel.
Han iniciat els passos per tenir el POUM?
Crec que el més fort que ens espera aquest any és iniciar el POM. Això és un repte bestial. L’hem d’iniciar sí o sí. Hi una reivindicació de l’oposició, que és veritat, que ells ens ho havien reivindicat, però nosaltres, com a govern, ja ho teníem més que planificat i tots ho portàvem al nostre programa electoral, perquè aquí funcionem amb normes subsidiàries i és un cacau. Hem creat una comissió de seguiment on l’oposició també hi és, perquè en les coses importants és bo que hi siguem tots. El mateix passa amb el projecte de la biblioteca.
En quin moment està aquest projecte de fer una biblioteca?
És un projecte que s’ha d’iniciar, que no tenim pressupostat per a aquest any però que hem de començar. Estem a punt de rebre un terreny d’aquí al costat de l’ajuntament. Són uns 5.000 metres quadrats. Parlem de la biblioteca, però la nostra idea és copiar un model d’equipament molt similar al que han inaugurat ara fa poc a Vilablareix. Un projecte modular que es pot anar ampliant, si més endavant cal. I comencem per la biblioteca perquè tenim un bibliotecari, l’Albert, molt i molt trempat, que ha creat com una comunitat a l’entorn de l’equipament. L’activitat de l’actual biblioteca és impressionant, tot i que el poble és petit; la mainada hi va molt, i per tant creiem que és bo que sigui el primer que creixi.
Així, hi haurà més serveis que la biblioteca? I ho tindran per a aquest mandat?
Necessitem una sala gran que ens permeti des de fer un concert o fer una obra de teatre, o que els jubilats puguin ballar, perquè això és una altra cosa que s’ha reactivat molt. Ara tenim una sala polivalent, que està saturada. Cada quinze dies, els dimecres hi tenim una mitjana d’entre 150 i 180 jubilats ballant. I si tinguéssim més espai, jo crec que vindria més gent. Tenir-ho per a aquest mandat és just, però potser podrem iniciar-ho, col·locar la primera pedra. És una de les dues espines que voldria veure endegades abans d’acabar el mandat.
I quina és l’altra espina?
Arranjar la urbanització Can Jordi. No hem pogut començar perquè hi ha hagut problemes amb el projecte. És una obra que fa molt temps que s’estudia. Hem fet moltes reunions amb els veïns i es va avançant, encara que a ells els pot semblar que no, perquè els temps de l’administració són molt lents. El problema principal que tenim ara és que el nou codi d’accessibilitat marca que les voreres han de ser més amples. I en carrers ja existents, què fas? Et menges les cases? Fas el carrer més estret? Però la gent no podrà aparcar al carrer. Fem carrers d’una solda direcció? Llavors resulta que sorgeixen problemes de telecomunicacions o de temes d’aigua. I, a més, som dos municipis.
En aquest cas, s’han de posar d’acord amb l’Ajuntament d’Aiguaviva també?
Exacte. Cal que tots estiguem en la mateixa línia, però és clar, ens hem de posar d’acord, dos ajuntaments, dues secretàries, dos arquitectes. Tot per duplicat. Mirar que el seu pressupost estigui equilibrat amb el nostre i que tots dos puguem fer la inversió conjuntament. Qui paga què? Jo vaig creure que estàvem treballant perquè es pogués iniciar dins el tercer trimestre del 2025. No podrà ser. En el quart trimestre del 2025, el que tindrem quasi segur serà el projecte redactat, per poder començar la licitació l’any 2026.
També ha estat preocupat per les inundacions del nucli antic?
Ara disposem d’un estudi d’inundabilitat del poble. No teníem un inventari de quins diàmetres tenien les canonades del poble, quants pous teníem, cap on es dirigien, i això et fa treballar a cegues. Ara tenim unes línies de treball i quatre accions, quatre fases que s’haurien de seguir. La fase més gran seria que hauríem de desconnectar una part del poble nou perquè no arribés tota l’aigua al poble antic. Al poble hi ha hagut sempre problemes de recepció de l’aigua que baixa, perquè també ens en ve molta de l’aeroport. Al polígon tenim empreses que els queden els baixos inundats, i això és preocupant.
El polígon industrial de Riudellots és molt potent.
És un polígon que no va néixer per ser logístic, evidentment, i s’està convertint en un polígon logístic. O sigui, està molt bé que hi hagi indústria, volem que les empreses creixin i estiguin bé, però cal mantenir l’equilibri. Tenim molt diàleg amb la junta de propietaris i ells creuen que, amb el que aporten al poble, haurien de rebre molt més. De fet, al pressupost s’ha previst una inversió de 600.000 euros per asfaltar una zona. Aquí, el POUM hi tindrà un gran paper, perquè podrà vetllar per protegir el poble, que la indústria no l’envaeixi.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.