Josep Quesada Tornero
Alcalde de Cardedeu (PSC)
“Aquest any la principal inversió serà la tercera escola bressol”
“Com vam pactar amb Junts, el relleu a l’alcaldia es produirà a finals del 2025. Fins a les eleccions ells tindran l’alcaldia”
“L’habitatge és una d’aquelles matèries, d’aquelles polítiques en les quals hauríem d’estar tots més o menys d’acord”
A vegades ERC fa una oposició una mica agressiva, però això també forma part del joc polític La proposta de la Generalitat és molt ambiciosa: construir 50.000 pisos en un temps determinat!
El pressupost d’aquest any és de 27.618.000, un 2,98% menys que el 2024. Des d’un punt de vista executiu, d’acció, el 2025 es continua el treball que ja ve del 2024. Hi ha alguns grans projectes, com és la construcció de la tercera escola bressol.
Al pressupost del 2025, quines són les prioritats? Què hi ha de més immediat?
Tots els ajuntaments marquem perfil, sobretot, en les inversions. L’any passat vam començar a determinar quines són les principals inversions. Tenim la construcció de 24 habitatges de lloguer assequible, la coberta de la tercera pista del pavelló i també vam començar a parlar de la nova escola bressol i de la piscina d’estiu, nova. Tot això a part de les intervencions a l’espai públic. Seguim, doncs, en aquest camí. Aquest any la nostra principal inversió serà la tercera escola bressol, i iniciem la licitació per a la seva construcció, perquè ja hem aprovat el projecte. Estem redactant el projecte, també, de la tercera pista poliesportiva. I tenim al davant el procés, la definició de la piscina d’estiu. Dels habitatges, vam adjudicar-ne els contractes al febrer, i per tant ara ja està en fase d’execució i tot va marxant. I aquest mes de maig, a més a més, hem tret a licitació un contracte per a l’arranjament de carrers.
Molta activitat.
Ens agradaria tenir-ne més, però la capacitat de l’organització és la que és i ens hi hem d’adaptar.
Perquè, en l’aspecte econòmic, com estan de salut els polígons industrials?
Malauradament, Cardedeu té pocs polígons d’activitat econòmica. Ja ens agradaria tenir-ne més, perquè porten diners i generen ocupació. En el seu moment es va fer una aposta pel sector residencial, i això és el que tenim. Els diners venen de l’IBI, que és limitat. I hi ha tot allò que podem aconseguir a través de l’aportació dels tributs de l’Estat, del Fons de Cooperació Local de la Generalitat, i de les subvencions que ens vinguin dels organismes com la Diputació, el Consell Comarcal, de la mateixa Generalitat...
Fa uns mesos el vam entrevistar i encara no s’havia incorporat Junts al govern municipal. Com marxa aquest treball conjunt?
Començo pel final. Com vam pactar amb l’equip de Junts, el relleu a l’alcaldia es produirà a finals del 2025. Des d’aleshores i fins a les eleccions municipals ells tindran l’alcaldia. És un canvi entre alcalde i vicealcalde; les regidories es mantindran com estan. Pel que fa als socis de govern, la veritat és que crec que el pacte està funcionant prou bé. Treballem de manera coordinada, i estic agraït, tant a Junts per Catalunya com a Gent pel Canvi. A aquests últims especialment, perquè són els primers que es van sumar al nostre projecte. La veritat és que estem treballant molt bé.
Segons informacions que hem anat llegint, a Junts els va dimitir una regidora. Com és això?
La regidora, en un moment determinat, va decidir plegar. Vam acceptar que marxés i hem fet un relleu. Tot absolutament normal.
Com està la relació amb l’oposició? Es mostraven queixosos, d’ERC bàsicament.
El meu parer és que ERC no està sent una oposició constructiva. A vegades ERC fa una oposició una mica agressiva, però això també forma part del joc polític, i així ho has d’acceptar. El cas és que, més enllà de temes puntuals que puguem tenir, també cal dir que la relació amb els dos grups de l’oposició és cordial i correcta. Hem d’entendre que estem fent política, que ens trobem en un àmbit determinat, però, fora d’això, som veïns del poble i hem de poder parlar entre nosaltres amb absoluta normalitat.
Tenen el projecte d’un nou casal per a gent gran. Com va?
Vam trobar un local al barri del Poble Sec, que és on volíem ubicar el tercer casal de la gent gran. Inicialment vam arribar a un acord amb el propietari, però per temes fiscals no vam aconseguir adquirir-lo. De tota manera estem buscant fórmules per poder-lo comprar, perquè encara està buit.
Parlem de l’estructura interna de Cardedeu.
Cardedeu és compacte. No tenim urbanitzacions al voltant. Tenim masies, això sí. Cardedeu tampoc té un terme municipal excessivament gran. El que ens marca molt és la via del tren, que parteix per la meitat el municipi. Tenim maneres de passar d’un costat a l’altre, però fracciona. A mi em semblen diferents el Cardedeu de via cap amunt i el Cardedeu de via cap avall. També és veritat que el Cardedeu de via cap a baix, el que és el barri del Poble Sec, s’ha desenvolupat posteriorment. El més nou és el de la part de baix.
Abans ha parlat de 24 habitatge nous. Què més s’està fent?
Arran del fet que la Generalitat ha tret aquest registre públic de solars per als 50.000 habitatges, n’hem posat dos a disposició. Aquest mateix en què estem construint, per tal d’aconseguir una bonificació en els interessos del préstec que tenim per a la construcció, i un altre solar, el del Casino. Aquest segon està destinat a habitatge dotacional per a la gent gran, i l’hem posat a disposició per tal que la Generalitat gestioni la recerca d’un promotor. A més a més, tenim un parell de solars també, en aquest cas qualificats d’equipament, que es podrien transformar en espai per a habitatge dotacional. Un és al carrer de les Acàcies i l’altre, al barri del Poble Sec, precisament, i en aquest hem de fer una modificació puntual per poder fer habitatge dotacional, sobretot per a gent jove, que ho té més difícil.
Si aconseguissin fer totes les promocions, quants habitatges nous tindrien?
Més de 100 habitatges. A banda, estem mirant altres fórmules. Per exemple, hem demanat a la Diputació de Barcelona que actualitzi el cens d’habitatges buits perquè quan els detectem els puguem mobilitzar. Es tracta de fomentar que aquests propietaris els posin a disposició a un preu assequible. Ara estem fent el procés participatiu de l’agenda urbana local i com que parlem d’habitatge vaig voler fer una consulta a Idealista: no vaig trobar cap habitatge de lloguer a Cardedeu!
Ara que hi ha tantes administracions amb el mateix color polític, s’hi hauria de poder trobar solucions.
Ho hem d’aprofitar. La proposta de la Generalitat és molt ambiciosa: construir 50.000 pisos en un temps determinat! Però és que hem de posar pisos a disposició de la gent, perquè, si no, no sé pas com ens en sortirem. Malauradament, anem tard. Si haguéssim començat un temps abans, segurament no estaríem en aquesta situació, estaríem una mica millor.
També és cert que hem perdut el parc d’habitatge protegit...
En el seu moment no es va pensar que la qualificació caducaria. Entre tots hem d’intentar evitar que això passi.
Hi ha una cooperativa que té en marxa una promoció, oi?
Sí, és la cooperativa Sostre Cívic. En aquest cas no hi ha hagut cessió d’ús del terreny per part nostra. La cooperativa va comprar un solar, va fer les passes necessàries i ja estan construint. La previsió és que acabin el 2026.
Fa falta un acord de país sobre l’habitatge?
Crec que sí. L’habitatge és una d’aquelles matèries, d’aquelles polítiques en les quals hauríem d’estar tots més o menys d’acord. Després hi pot haver petites diferències, però les línies generals és clar que hem de consensuar-les.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.