Política

Albert Rivera: "És impossible un partit Catalunya-Espanya"

No a les seleccions catalanes. Entrevista

Albert Rivera ha estat dos cops campió de Cata­lu­nya júnior de natació, moda­li­tat braça. Això no treu que esti­gui en con­tra de les selec­ci­ons cata­la­nes. Ho explica en aquesta entre­vista.

Per què no a les selec­ci­ons cata­la­nes?
Vull començar per un sí: sí a donar un màxim suport a les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves cata­la­nes. Però no a la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les selec­ci­ons cata­la­nes o a la segre­gació de l’espa­nyola en dis­set selec­ci­ons autonòmiques. Avui no hem d’anar cap a la via de la segre­gació sinó de la inte­gració. I més en un moment que els cata­lans lide­rem les selec­ci­ons espa­nyo­les, com les de bàsquet, fut­bol o ten­nis a la copa Davis. Dic no a l’enfron­ta­ment entre una selecció cata­lana i una d’espa­nyola, perquè és una via a l’enfron­ta­ment polític.

Vostè par­lava de 17 selec­ci­ons, però només recla­men Cata­lu­nya i Euskadi...
És cert. Però Cata­lu­nya forma part d’Espa­nya, i molts espor­tis­tes cata­lans són a la selecció espa­nyola. Al final, tot ani­ria en detri­ment de la par­ti­ci­pació con­junta i de l’èxit. Si Gasol lidera un gran equip, és perquè té al cos­tat juga­dors madri­lenys o mallor­quins, que juguen a la NBA. Les selec­ci­ons cata­la­nes tin­drien menys pos­si­bi­li­tats. A més, hi ha la legis­lació esta­tal: diu que a les com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals la repre­sen­tació per­tany a la selecció espa­nyola.

¿Si Xavi hagués jugat amb Cata­lu­nya no hau­ria estat el millor de l’Euro­copa?
Jo no ho puc afir­mar. Però té més pos­si­bi­li­tats jugant al cos­tat no només del Puyol, sinó de Casi­llas o de Xabi Alonso o Villa. Trobo poc sen­tit, pri­mer a sepa­rar, i segon a obrir un con­flicte on no hi és, perquè la gent fa cos­tat a la selecció espa­nyola...

Però la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons Cata­la­nes ha reco­llit 700.000 fir­mes...
Puc com­pren­dre el sen­ti­ment i la il·lusió de molts cata­lans. El pro­blema és que no en valo­ren les con­seqüències. Per exem­ple: en el cas del fut­bol, la selecció implica tenir una Lliga pròpia. Per posar un cas: Gal·les té selecció de fut­bol, però, ¿en quina Lliga juguen els equips gal·lesos? A la de Gal·les. Si hi hagués selecció cata­lana, el Barça hau­ria de jugar amb la Lliga de Cata­lu­nya.

On està esta­blert, això?
A totes les fede­ra­ci­ons que juguen a com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals se’ls exi­geix una Lliga. I no vull que el Barça només pugui jugar amb equips cata­lans. Vull que jugui amb el Madrid, el Sevi­lla o el València. A més, econòmica­ment seria insos­te­ni­ble per als clubs. I no només el Barça sinó els de l’Espa­nyol i altres equips. Bai­xa­rien els ingres­sos, i pot­ser ja no es podrien con­trac­tar juga­dors d’alt nivell. Una Lliga espa­nyola per­met tenir els millors juga­dors del món. Si fos cata­lana, no.

Es pot fer una broma: fóra la manera que l’Espa­nyol no baixés a segona...
Jo sóc culer, i molt culer, però vull que l’Espa­nyol es quedi a pri­mera.

Con­si­dera que les selec­ci­ons són una rei­vin­di­cació política? O sen­ti­men­tal?
Les dues coses: s’ha fet política amb els sen­ti­ments. Té una part política, perquè hi ha cada any 3 o 4 mili­ons d’euros de sub­venció a una pla­ta­forma. I els repre­sen­tants d’aquesta pla­ta­forma, curi­o­sa­ment, aca­ben a la llista d’ERC a les elec­ci­ons autonòmiques. De manera que hi ha un par­tit polític que en treu rèdits i hi està abo­cant diners públics. La meva crítica és que aquests diners hau­rien pogut anar a les fede­ra­ci­ons per tirar enda­vant l’esport de base.

La Gene­ra­li­tat està bus­cant esclet­xes legals per tenir selec­ci­ons sense Estat.
Ho tindrà difícil. Es poden fer tots els esforços, però hi ha una rea­li­tat sociològica i política a Cata­lu­nya i Espa­nya que ho fa pràcti­ca­ment impos­si­ble. Tenim espor­tis­tes cata­lans molt reco­ne­guts i estan còmodes en la situ­ació actual...

No obli­dem un tema: Espa­nya hi juga en con­tra...
El govern espa­nyol no actua per caprici, sinó per defen­sar la llei de l’esport que han apro­vat els Corts. Temes com el de Fresno són pro­ducte d’un con­flicte polític que plan­teja la Gene­ra­li­tat, en voler anar per una via que con­tra­diu una llei de l’Estat.

¿Com que Cata­lu­nya no té Estat, Cata­lu­nya no té selec­ci­ons?
Jo sóc jurista i és difícil fer una afir­mació tan con­tun­dent. El Regne Unit és un con­tra­e­xem­ple. Però, en ter­mes gene­rals, és veri­tat.

Vostè que és neda­dor: ¿la Gene­ra­li­tat neda con­tra cor­rent?
Està nedant cap a un car­rer sense sor­tida. I les expec­ta­ti­ves no es com­plei­xen. No és casu­a­li­tat que cada cop hi hagi menys gent als par­tits de les selec­ci­ons cata­la­nes.

Li sem­blen bé els par­tits de cos­te­llada?
Cap pro­blema. Men­tre no xoquin amb la legis­lació, per­fecte.

Esta­ria d’acord amb un par­tit de fut­bol amistós Cata­lu­nya-Espa­nya?
No.

Per què?
Perquè Cata­lu­nya forma part d’Espa­nya. El tot no pot jugar con­tra la part. És impos­si­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.