Política

El Cercle d'Economia culpa els partits de portar l'Estatut a un carreró sense sortida

Reclama als polítics que retirin "tots" els recursos presentats al TC. Si es mantenen, demana al tribunal que tingui en compte que la llei va ser aprovada per dos parlaments i pel "poble català en referèndum"

Les for­ces polítiques, que van ser "inca­pa­ces de con­sen­suar el que la raó exi­gia i la prudència acon­se­llava", són els prin­ci­pals res­pon­sa­bles de la situ­ació en què es troba l'Esta­tut, enca­llat al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal per diver­sos recur­sos pre­sen­tats per diver­sos par­tits i ins­ti­tu­ci­ons. I només ells poden treure l'Esta­tut del pou. És la visió que en té el Cer­cle d'Eco­no­mia, que aquest diven­dres ha publi­cat a la seva web un escrit, L'Esta­tut de Cata­lu­nya. Res­pon­sa­bi­li­tat política i espe­rit cons­ti­tu­ci­o­nal, amb què reclama la reti­rada de "tots els recur­sos pre­sen­tats".

Tan­ma­teix, i per la des­con­fiança que trans­met el mateix, els autors s'adre­cen també al TC, per "si l'acció política no s'avança a la inter­pre­tació judi­cial". En aquest cas, doncs, el Cer­cle d'Eco­no­mia demana al tri­bu­nal que dicti sentència "pen­sant no només en una apli­cació sil·logística de la llei, sinó pon­de­rant molt les espe­ci­als cir­cumstàncies del cas". És a dir: recor­dar que és una llei "apro­vada pel Par­la­ment català i pel Par­la­ment espa­nyol, a més d'haver estat rati­fi­cada pel poble català en referèndum, la qual cosa la dota d'un espe­cial sig­ni­fi­cat com a autèntic pacte polític que no pot pre­te­rir-se ni, encara menys, obviar-se".

El text tam­poc s'està de qüesti­o­nar la legi­ti­mi­tat actual del TC, tot i que matisa que podria trac­tar-se més d'una per­cepció que d'una rea­li­tat objec­tiva. "Durant tot el llarg període de temps trans­cor­re­gut des de la seva impug­nació [la de l'Esta­tut], s'han succeït nom­bro­ses actu­a­ci­ons, recu­sa­ci­ons inclo­ses, que poden afec­tar la per­cepció de legi­ti­mi­tat i inde­pendència del Tri­bu­nal", pun­tu­a­litza. I rebla el clau recor­dant "la inca­pa­ci­tat dels par­tits polítics per pac­tar la reno­vació dels magis­trats del Tri­bu­nal".

Pel Cer­cle, el pro­blema gene­rat per la situ­ació gene­rada –"un clima de con­fusió i cris­pació en la política espa­nyola difícil­ment accep­ta­ble"– és una "amenaça de crisi ins­ti­tu­ci­o­nal" que "fa créixer la sen­sació que la sor­tida de la crisi econòmica pot ser més incerta i que pot allu­nyar-se en el temps".

"Les for­ces polítiques mai no hau­rien hagut de per­me­tre que una qüestió del calat històric que sig­ni­fica l'encaix d'un vell poble euro­peu, Cata­lu­nya, en l'imme­diat àmbit polític del qual històrica­ment ha for­mat part, Espa­nya, se subs­tanciés davant dels tri­bu­nals com si d'un plet de veïnat es tractés", lamenta l'arti­cle.

La solució, des del punt de vista del Cer­cle –que recorda que "des de la seva fun­dació, fa més de mig segle, ha pretès afa­vo­rir l'encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya"–, passa per una "acti­tud mode­rada" i "avançar cap a un Estat capaç d'incor­po­rar i cohe­si­o­nar les diver­ses comu­ni­tats, algu­nes d'elles amb clara vocació naci­o­nal, com és el cas de Cata­lu­nya".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.