Política

Ofensiva de tràmit

El Parlament aprova l’embat per defensar l’Estatut reclamant que el TC es declari incompetent per fer la sentència

El Par­la­ment va apro­var ahir final­ment la reso­lució de suport a l’Esta­tut, l’embat uni­tari que des de Cata­lu­nya es vol enviar a l’esce­nari polític espa­nyol per fre­nar la reta­llada del text que pre­para el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. La ini­ci­a­tiva va pros­pe­rar amb els vots del tri­par­tit i de CiU, i es va apro­var després que els grups deba­tes­sin per pri­mer cop a l’hemi­ci­cle sobre la reta­llada que els magis­trats estan pro­jec­tant per a l’auto­go­vern català. I això no obs­tant, mal­grat la mag­ni­tud de l’alarma, a l’hemi­ci­cle no es res­pi­rava l’ambi­ent dels moments trans­cen­dents. Va ser el dar­rer punt de l’ordre del dia, i en aca­bar es va aixe­car la sessió. Sense pena ni glòria.

La reso­lució, que “insta totes les ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat” a res­pec­tar i fer com­plir l’Esta­tut, com­pro­met el Par­la­ment a pro­moure que el TC, després de cinc intents, es declari “incom­pe­tent” per pro­nun­ciar-se sobre el text. A més, insta els grups cata­lans al Senat a impul­sar la reforma de la llei orgànica del TC per garan­tir la reno­vació dels seus mem­bres. I no des­carta fer-ho també al Congrés.

El debat va per­me­tre que els grups tin­gues­sin opor­tu­ni­tat d’eme­tre un clar toc d’alarma des de l’hemi­ci­cle sobre la situ­ació que tra­vessa l’auto­go­vern català. “Aquí no només està en joc l’Esta­tut. Està en joc una deter­mi­nada inter­pre­tació de la Cons­ti­tució. ¿Ens veu­rem expul­sats del con­sens cons­ti­tu­ci­o­nal 30 anys després?”, va pre­gun­tar-se el por­ta­veu del PSC, Miquel Iceta.

I això no obs­tant, mal­grat la gra­ve­tat dels pro­nun­ci­a­ments de tots els por­ta­veus, en les inter­ven­ci­ons con­ti­nu­ava tras­pu­ant la divisió que els dar­rers dies ha pre­ce­dit l’apro­vació del text. Si el por­ta­veu del PSC va ence­tar la inter­venció iro­nit­zant sobre l’esforç de CiU per poder con­sen­suar la ini­ci­a­tiva, el por­ta­veu naci­o­na­lista, Fran­cesc Homs, es va encar­re­gar de recor­dar al PSC que la reso­lució podria ser un “brin­dis al sol si després a Madrid els soci­a­lis­tes cata­lans es tor­nen a dis­sol­dre en el marasme del PSOE”. Igual­ment, Homs va lamen­tar el posi­ci­o­na­ment d’ERC, crític amb la ini­ci­a­tiva tot i votar-la, i va adver­tir al pre­si­dent Mon­ti­lla que de cara a la sentència defi­ni­tiva “haurà de garan­tir la uni­tat del govern i dels grups del govern”. Fins i tot l’eco­so­ci­a­lista Jaume Bosch va iro­nit­zar afir­mant que els que “defen­sen el dret a deci­dir de dia i de nit somien amb una sentència nega­tiva”.

La repu­bli­cana Anna Simó, a més de cri­ti­car la reso­lució i diagnos­ti­car que la sentència està feta, es va dema­nar quina serà la res­posta cata­lana quan la reta­llada sigui una rea­li­tat.

La popu­lar Dolors Mont­ser­rat va iro­nit­zar sobre el vot dels minis­tres Chacón i Cor­bacho quan la ini­ci­a­tiva arribi al Congrés, men­tre Albert Rivera, de Ciu­ta­dans, irri­tava el ple adver­tint que amb aquesta reso­lució el Par­la­ment fa el ridícul. A la tarda el pre­si­dent del Par­la­ment va comu­ni­car la decisió del ple al Congrés i al Senat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.