Política

Barcelona-Tegucigalpa

La comunitat hondurenya de Catalunya viu amb preocupació la crisi política i econòmica al país centreamericà i critica que se n'expulsés el president a punta de pistola

"La meva tia diu que abans érem pobres i, ara, amb la crisi que assola el meu país, encara ho som més. La gent té por", avisa Dina Esca­lante, una hon­du­re­nya de som­riure immens i ulls pin­tats de blau, a con­junt amb la ban­dera naci­o­nal nova de trinca que du com a capa. La Dina té 25 anys i en fa cinc que viu a Bar­ce­lona, on tre­ba­lla en una ges­to­ria i estu­dia per a hos­tessa. Ella és una dels 13.650 hon­du­renys empa­dro­nats a Cata­lu­nya. Una comu­ni­tat petita i poc orga­nit­zada, com la majo­ria de col·lec­tius que han vin­gut de l'Amèrica Cen­tral. Una prova d'això és que el cònsol d'Hon­du­res, però també els de Nica­ra­gua, el Sal­va­dor, Gua­te­mala i Costa Rica, són hono­ra­ris. "No vénen de la car­rera diplomàtica", raona Toni Tra­ve­ria, direc­tor de Casa Amèrica Cata­lu­nya, que ana­litza que la seva presència reduïda té una causa clara: "L'Amèrica Cen­tral mira cap a Mèxic i els EUA". La pro­xi­mi­tat i l'efecte crida en són dos ele­ments deter­mi­nants.

"Per què vaig venir a Bar­ce­lona en lloc dels EUA? Els sous són millors i aquí hi tinc el pare, la mare, el germà i, ara, un nadó. Ens orga­nit­zem com podem i enviem 350 euros men­su­als a la meva tia", explica la Dina, que és de Zamo­rano, loca­li­tat on no han arri­bat les pro­tes­tes de la capi­tal, Tegu­ci­galpa. Les pro­tes­tes van començar el diu­menge 28 de juny, quan l'exèrcit va des­ti­tuir i expul­sar del país, a punta de pis­tola, el pre­si­dent Manuel Zelaya, una actu­ació que des d'aquí es con­demna sobre­tot per les for­mes. "Podien des­ti­tuir-lo, però no calia fer-lo fora", diu.

El cop d'Estat ha fet que la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal giri l'esquena a Hon­du­res i l'aïlla­ment té con­seqüències. "Hi ha res­tric­ci­ons de com­bus­ti­ble i, alguns dies, s'han tallat car­re­te­res", indica Reyna Figue­roa que, com la Dina, és de Zamo­rano, però va venir un anys després. Aquí hi té un fill de 17 anys, una filla de 18 i un nét. Per això fa mesos que la Reyna no pot enviar diners. "Faig fei­nes de neteja i amb 900 euros al mes no arribo a fi de mes", admet amb la mirada baixa.

Cre­uar el Río Bravo
Fa qua­tre anys que no torna a casa i té un bit­llet d'avió per fer-ho el 31 de juliol. "Espero que reo­brin l'aero­port de Tegu­ci­galpa, que aquests dies està tan­cat!", es plany la Reyna, que fins i tot es plan­teja can­viar el vol i anar a veure una ger­mana a Hous­ton. "Ella va entrar als EUA gràcies a un coyote [un tra­fi­cant de per­so­nes] a qui va pagar 5.000 dòlars, però jo no m'hi vaig atre­vir, em feia por cre­uar el Río Bravo com a espalda mojada". El resul­tat? La Reyna viu a Bada­lona.

Amb la Dina, són de l'Aso­ci­ación Cul­tu­ral Social y Arte Culi­na­rio de Hon­du­ras y Ami­gos, pre­si­dida per Jorge Irías, que argu­menta: "Per venir a Cata­lu­nya no ens cal jugar-nos la vida a la fron­tera com a moja­dos. A més, nor­mal­ment, som gent amb prou recur­sos per com­prar un bit­llet d'avió. Podríem com­pa­rar-ho amb el mar­roquí que arriba amb pas­tera a Espa­nya i el que vola a Nova York".

En aquest per­fil hi encaixa Aldo Sal­gado, el fill d'un peri­o­dista assas­si­nat pels sica­ris a Tegu­ci­galpa. El crim va empènyer la seva mare a venir a Bar­ce­lona i, mesos més tard, a ell li con­ce­dien una beca per estu­diar a Sala­manca. Un any després, n'hi dona­ven una altra per fer informàtica a la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC). Amb 21 anys, l'Aldo tre­ba­lla a Bar­ce­lona Latina, una ràdio que li per­met el con­tacte diari amb Hon­du­res. "Zelaya ha fet polítiques com la d'incre­men­tar un 64% el salari mínim, una mesura que va col·lap­sar el sis­tema públic perquè, per exem­ple, els mes­tres cobren qua­tre sala­ris mínims".

Com els seus tres com­pa­tri­o­tes, l'Aldo entén que Zelaya es va equi­vo­car "forçant una con­sulta popu­lar per can­viar la Cons­ti­tució i poder per­pe­tuar-se en el càrrec". Per què? "Som una democràcia feble i ens cal temps per can­viar les nor­mes". De moment, el con­flicte hon­du­reny ja ha pro­vo­cat que "els preus pugin un 15% i hi ha pro­ble­mes d'abas­ta­ment". Ni la solució política ni l'econòmica seran fàcils. Una pri­mera via, apunta l'Aldo, és con­vo­car "elec­ci­ons anti­ci­pa­des".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.