Política

Globalització antitaurina

Fora de Catalunya, associacions internacionals lluiten per abolir la tauromàquia al món amb una potent xarxa social i campanyes dedicades a desmuntar el negoci del toreig, com els souvenirs, i evitar que els governs continuïn subvencionant la indústria dels toros

El movi­ment anti­taurí, molt actiu a inter­net i real­ment hete­ro­geni, ja és impa­ra­ble. Cada vegada més vege­ta­ri­ans, vegans, pla­ta­for­mes con­tra caçadors, pro­tec­to­res, asso­ci­a­ci­ons de vete­ri­na­ris o ani­ma­lis­tes s'unei­xen con­tra el mal­trac­ta­ment públic dels ani­mals com a espec­ta­cle perquè ho con­si­de­ren indigne per a una soci­e­tat evo­lu­ci­o­nada. I no només a Cata­lu­nya, sinó a la resta de l'Estat i arreu del món, inclo­sos alguns països on mai hi ha hagut una cor­rida de toros i no han vis­cut aquesta tra­dició, com ara Holanda, Bèlgica, Regne Unit i Suïssa.  

Així, més que un movi­ment, es tracta d'una "postura intel·lec­tual, empàtica, com­pas­siva i fins i tot social", tal com defensa l'asso­ci­ació ani­ma­lista Libera, que tre­ba­lla a nivell Euro­peu gene­rant cam­pa­nyes. Aques­tes ini­ci­a­ti­ves inter­na­ci­o­nals inten­ten, sobre­tot, cons­ci­en­ciar el ciu­tadà mit­jançant la but­xaca: inci­dei­xen en els diners que en forma de sub­ven­ci­ons aca­ben arri­bant a la indústria tau­rina. D'aquesta manera, el nom­bre de gent en con­tra de les cor­ri­des creix encara més arreu i les pla­ta­for­mes veuen en el fet de tan­car l'aixeta de les arques públi­ques una via per acon­se­guir que la tau­romàquia mori de manera natu­ral, sense arri­bar a pro­hi­bir-la.

Ajun­ta­ments, dipu­ta­ci­ons, governs de les comu­ni­tats autònomes, governs cen­trals a través dels minis­te­ris i la Unió Euro­pea ali­men­ten la tau­romàquia amb uns 600 mili­ons d'euros anu­als. Amb els pres­su­pos­tos sub­ven­ci­o­nen els mit­jans de comu­ni­cació públics on surt infor­mació tau­rina, rama­ders de lídia, penyes, segu­re­tat i neteja en les fes­tes popu­lars, reha­bi­li­tació de pla­ces de toros –que no tenen cap eti­queta de patri­moni arqui­tectònic–, etc.

La força del turisme

L'orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal CAS (Comitè Anti Sti­e­ren­vech­ten), amb seu als Països Bai­xos, des­plega sobre­tot idees enfo­ca­des al turisme. L'objec­tiu es fer pressió econòmica per aca­bar des­mun­tant el negoci del toreig.

CAS reco­mana, per exem­ple, que si els ciu­ta­dans d'Holanda, Bèlgica o el Regne Unit tro­ben una pro­moció en alguna agència de viat­ges sobre cor­ri­des de toros o alguna festa rela­ci­o­nada amb aquests ani­mals –com San Fermín o els cor­re­bous– enviïn una carta model a les empre­ses per dema­nar que dei­xin de pro­moure "l'abús ani­mal" ja que estan per­dent cli­ents. A més, dema­nen als turis­tes que impri­mei­xin una carta de pro­testa perquè la donin als amos de boti­gues de sou­ve­nirs i res­tau­rants on hi hagi algun motiu taurí.

Segons la por­ta­veu holan­desa de CAS, Saskia Oskam, "els turis­tes no han de mos­trar-se pas­sius, s'han de pro­nun­ciar davant els vene­dors, han d'escriure als mit­jans i han de dema­nar als patro­ci­na­dors que no inver­tei­xin en la indústria tau­rina". Tot i que en els Països Bai­xos, CAS sosté que arri­ben mol­tes quei­xes en aquest sen­tit, els vene­dors de sou­ve­nirs de les Ram­bles man­te­nen que no han rebut cap recla­mació. Un d'ells, Wasim, depen­dent d'una botiga de regals, diu que "se seguei­xen venent molt, sobre­tot els imants i les samar­re­tes" i que els toros tenen tanta sor­tida com el Barça o Gaudí.

A diferència de CAS, des de la pla­ta­forma Prou! –que va pre­sen­tar al Par­la­ment 180.000 fir­mes perquè es tra­mités una ILP per pro­hi­bir les cor­ri­des a Cata­lu­nya–, la por­ta­veu, Ale­jan­dra Gar­cia, con­si­dera que no hi cap punt d'unió entre els sou­ve­nirs i la tor­tura real, ja que "la imatge del toro no té res de dolent i encara menys si venen pelui­xos som­ri­ents".

Sud-amèrica es mou
Fora de Cata­lu­nya, exis­tei­xen movi­ments abo­li­ci­o­nis­tes molt actius a Equa­dor, Veneçuela, Perú, Colòmbia i Mèxic on l'estratègia d'impe­dir que els impos­tos bene­ficiïn la tau­romàquia també està qua­llant. Humane Soci­ety Inter­na­ti­o­nal, Asso­ci­ació Mexi­cana pels Drets dels Ani­mals (AME­DEA), i Mèxic Anti­taurí van publi­car una enquesta el maig pas­sat en què anun­ci­a­ven que el 80% de la població està en con­tra dels sub­si­dis i pro­moció gover­na­men­tals de la indústria tau­rina. Així inten­ten tirar enda­vant mesu­res legis­la­ti­ves perquè es pro­hi­beixi de la mateixa manera que ja ho ha fet Argen­tina, Uru­guai, Xile, Cuba i Bra­sil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.